Phalaenopsis (Güve) Orkidesi Bakımı Nasıl Yapılır

İnsanlar arasında en çok bilinen orkide türü Phalaenopsis olarak adlandırılmaktadır. Maalesef ki bu orkide türünün çiçekleri kuruyup düştüğü zaman bir özellikleri kalmamakta ve ıskartaya çıkmaktadırlar. Çiçeklerinize düzgün bir biçimde bakıp özen gösterirseniz uzun yıllar boyunca evinizin başköşesinde durabilirler.

Adımlar

1Sahip olduğunuz çiçeğin Phalaenopsis (kısaca Phas olarak da bilinmektedir) olup olmadığını teşhis edin. Unutmayın ki farklı orkide türlerinin farklı bakım rutinlerine ihtiyaçları vardır.

  • Phalaenopsis orkideleri 3-6 adet geniş yapıdaki yapraklara sahiptir. Çiçekler de belirli mevsimde bu yaprakların arasından ortaya çıkarlar.
  • Phalaenopsis orkide türünün çiçekleri kırmızı, sarı, pembe veya çizgili olabilir. Ortaya çıkan çiçekler 5-10 cm uzunluğuna sahipken yapraklar da 30-45 cm uzunluğuna sahiptir. Çiçek açan dalın uzunluğu ise yaklaşık olarak 30 santime kadar erişebilir.
  • Büyük orkide bitkilerinin çiçek sayıları da değişim gösterebilmektedir. Hatta çiçek sayısı 3-20 arasında olmaktadır. Çiçek veren dalların sayısında da verimliliğe göre artış ortaya çıkabilmektedir. Phalaenopsis orkidesine sahip olup olmadığınızı tam olarak bilmiyorsanız internetten birkaç araştırma yaparak çeşitli kontrollerde bulunabilirsiniz.

2Phalaenopsis orkidelerini çok fazla sulamamanız gerekmektedir. Fazla sulama birçok orkide bitkisinin solma sebeplerinden bir tanesidir. Hatta bu konuda bilinçsiz olan orkide sahipleri bitkileri solup gidene kadar fazla sulamanın tehlikeli boyutunu fark edemezler.

  • Phalaenopsis orkideleri üstbitken olarak adlandırılmaktadır. Bir diğer deyiş ile vahşi yaşam içerisinde kayaların veya bir ağacın kenarında tutunur ve kendi besinini etrafında bulunan kumlarda ve toprak parçasında birikmiş olan maddeleri emerek elde eder.
  • Phalaenopsis orkideleri doğal koşullar içerisinde nemli toprağa tutunarak yaşamlarını sürdüremezler. Orkide satılan çiçekçilerde orkideler ya çok kuru bırakılmakta ya da fazla sulanmamaktadır Fazla sulanmış orkidelerin köklerinde hızlı bir biçimde çürüme meydana geleceğini belirtmek gerekmektedir.
  • Az derecede sulanmış olan orkidelerin kökleri hassaslaşmış ve setleşmiş bir halde olurlar. Sağlıklı orkide kökleri ise kalındır ve parlak bir yeşil renge sahip olurlar.
  • Yeni bir orkide satın aldığınız zaman köklerini kontrol etmek çok iyi bir fikirdir. Orkidenizin kökleri çok kuru veya çok ıslak ve çürümeye dönük bir hal aldıysa kökleri tıraş etmeli ve ardından yeni bir saksının içerisine yerleştirmelisiniz.
  • Yeni köklerin oluştuğunu görene kadar köklere özenli yaklaşmalı ve çok nemli tutmamaya özen göstermelisiniz.
  • Bitkinizi sulamaya başladığınız zaman suyun deliklerden akıp gitmesine izin vermelisiniz. Birçok koşulda genel olarak haftada bir kere sulamak yeterli olacaktır. Fakat sulama işlemini gerçekleştirmeden önce parmaklarınız ile toprağı kontrol etmek ve nem dengesini ölçmek sizin için çok daha mantıklı olacaktır.
  • Yaprakların üzerine veya arasında su dökmemelisiniz. Bu işlem nedeni ile orkidenizin çürümesine sebep olabilirsiniz.
  • Orkidelerinizi az sulamak fazla sulamaktan çok daha mantıklıdır.

3Orkidenizi doğru bir biçimde saksıya yerleştirin. Orkidenizi doğru bir biçimde saksıya yerleştirmek onu fazla sulama nedeni ile çürümekten koruyacaktır.

  • Bu işlem sırasında orkidenizi nemli bir ortamda tutmanız çok daha faydalı olacaktır. Örneğin banyo bu işlem için en uygun yerlerden bir tanesidir.
  • Phalaenopsis orkideleri birçok farklı şekilde saksı içerisine yerleştirilebilmektedir. Fakat asıl noktalar köklerin hava almasına özen göstermek ve fazla sulamanın olumsuz etkilerinden Orkideyi korumaktır.
  • Yapılacak en büyük hatalardan bir tanesi klasik ev bitkileri için tasarlanmış olan toprakları orkideler üzerinde kullanmaktır. Bu toprakları kullanmak yerine ağaç kabukları ile toprak karışımından oluşmuş olan karışımları kullanmak çok daha mantıklı olacaktır.
  • Orkidelerinizi yeniden saksılamak için plastik veya toprak kapları kullanmalısınız. Plastik kaplar suyu tutmaya meyillidir. Toprak kaplar ise suyu dışarı vermeye meyillidir. Sulama konusunda bonkör davranacağınızı düşünüyorsanız toprak kapları kullanmak sizin için çok daha mantıklı olacaktır.
  • Orkidenizin boyutuna en uygun saksıyı seçmelisiniz. Saksı seçiminizi yaparken çiçek kısmına göre değil kök kısmına göre boyut seçiminde bulunmalısınız. Küçük saksılar her daim daha işlevsel olacaktır.
  • Saksının tam olarak ortasına çiçeğin köklerini yerleştirmeli ve ardından da toprak ve ağaç kabuğu karışımını saksının içerisine yerleştirmelisiniz. Bu işlemi tamamladıktan sonra hafif bir biçimde saksıyı yere vurmalı ve toprak karışımının yerleşmesine izin vermelisiniz.
  • Karışımın içerisinde bulunan ağaç kabukları suyun iyi bir biçimde iletilmesine yardımcı olacaktır. Saksının dibinde bulunan delikler fazla suyun dışarı aktarılmasını sağlamaktadır.
  • Dekoratif bir saksı kullanmak istiyorsanız öncelikle çiçeğinizi plastik ve delikli bir saksıya yerleştirmelisiniz. Ardından dekoratif saksınızın içerisine bu plastik olanı yerleştirmelisiniz. Sulama yapacağınız zaman dekoratif olanı çıkarıp plastik kap içerisinde işlemi gerçekleştirmelisiniz.
  • Bütün köklerin saksı ile uyum içerisinde olmaması beklenilebilecek sonuçlardan bir tanesidir.
  • Sulama işlemi sırasında köklerin sprey ile sulanması da kullanılabilecek olasılıklar arasında bulunmaktadır.

4Bitkinizi direkt güneş ışığının altına bırakmamalısınız. Phalaenopsis orkideleri güneş ışığına olabildiğince az maruz kalmalıdır. Direkt olarak güneş alan orkidelerin yaprakları ve çiçekleri sıcaktan kötü etkilenebilir ve yanabilir.

  • Doğu yönünde bulunan pencerelere bitkinizi yerleştirmek veya sabah güneş ışığından yararlanmasını sağlamak çok daha faydalı bir aşama ortaya koyacaktır.
  • Eviniz güneş almıyorsa bu sefer de güneş ışığı bitkiniz için yeterli olmayabilir. Bu nedenle pencerenin yanına yerleştirmelisiniz. Pencerenin yanında bulunan bitkiniz hem az hem de doğal güneş ışığından yararlanabilir.
  • Güneş ışığından az yararlanmak bitkinizin çiçek açmasın engelleyebilir. Orkideler genel olarak 6 ayda bir kere yeniden çiçek açma özelliğini kendi içlerinde barındırmaktadır. Eğer 6 ayda bir yeni çiçek açmayan bir orkideye sahipseniz bitkinizin biraz daha güneş ışığı almasını sağlayabilirsiniz.

5Bitkinizin ılık bir ortamda bulunmasına özen gösterin. Phalaenopsis orkideleri soğuktan hoşlanmayan bitki türleridir. Bitkinizin bulunduğu ortamın 16 dereceden soğuk olmamasına özen göstermelisiniz. Genel olarak 21-25 derece günlük sıcaklık için yeterli olacaktır.

6Bitkinizi gübrelemeyi unutmamalısınız. Phalaenopsis orkidelerinin genel olarak belirli dönemlerde gübrelenmeye ihtiyaçları vardır.

  • Ayda bir kere su içerisinde çözünen gübreleri kullanmak Phalaenopsis orkideniz için gayet faydalı olacaktır.
  • Kullandığınız gübrenin etiketinde yazan miktardan çok daha azını kullanmalısınız. Hatta yarısı kadar bir gübre miktarı sizin için yeterli olabilir. Nitrojen içerikli gübreler kullanmak bitkilerinizin köklerini yakabilir. Bu konuya özen göstermelisiniz.
  • 10/10/10 veya 20/20/20 ölçüsü bitkiniz için uygun olacaktır. Orkideler için ideal formülü ortaya koyan birçok tavsiyeye internet üzerinden de erişebilirsiniz. Formüller arasında bazı farklılıklar bulunsa da genel yapı aynıdır.

7Yetiştirmeye çalıştığınız ilk Orkide ölürse vazgeçmemeli ve yeniden denemelisiniz. Yeni bir bitki yetiştirmek, marketten aldığınız solgun orkideyi yeniden canlandırmaktan çok daha kolay olacaktır. İlk bitki yetiştirme işleminde başarılı olmazsanız cesaretinizi kaybetmeyin ve yeniden başlayın. Sağlam ve güçlü köklere sahip olan parlak yapraklı bir orkide bitkisini tercih etmek başarılı olma ihtimalinizi yükseltecektir.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Care-for-Phalenopsis-Orchids-%28Moth-Orchids%29

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir