Abitur Diploması Nasıl Alınır

Abitur diplomaları, öğrencilere Almanya’daki üniversitelerin kapılarını ve birçok Avrupa ülkesi ile ABD’de de üniversitelere giriş fırsatı sunuyor. Hal böyle olunca yüksek eğitim standartları elde etmek isteyen öğrenciler, Abitur diploması nasıl alınır merak ediyor. Bu nedenle kısaca Abi olarak nitelendirilen Abitur nedir, bir sınav mıdır ve hangi ülkelerde geçerlidir gibi popüler sorulara yanıt verdikten sonra bu diplomanın nasıl alındığına dair bilgileri, detaylı bir şekilde alt başlıklarda anlattık…

Adımlar

1Abitur Nedir? Alman öğretim sisteminde yer alan Abitur, eyalete bağlı olarak 12 ya da 13 yıl eğitim sonrasında son sınıfta yapılan merkezi sınav sonucunda ulaşılabilen en yüksek lise diplomasıdır. Kelime anlamı başarılı öğrenim ve yetişkinlik olan Abitur, birçok ülkede kabul edilmiştir ve üniversite eğitimi için yerel diplomalara denk tutulmuştur. Bu nedenle Abi diplomasına sahip olan öğrenciler, uyruklarına bakılmaksızın Avrupa Birliği öğrencileri ile aynı haklara sahip olmaktadır. Bu kapsamda Abitur diplomaları sayesinde Türkiye sınırlarına doğan öğrenciler de, Avrupa’daki eğitimleri süresince herhangi bir zorlukla karşılaşmamaktadır.

2Abitur Bir Sınav mı? Bağımsız Abitur diplomasına hak kazanabilmek için bir dizi sınavda başarılı olmak gerekmektedir. Bu nedenle kısaca lise bitirme sınavı olarak adlandırılabilir. Diplomayı alabilmek için Almanca başta olmak üzere İngilizce, Kimya, Matematik, Biyoloji ve Fizik ders notları önem arz etmektedir. Yazılı sınavlar Şubat ayı içerisinde gerçekleşmekte ve Ocak ayında yapılan toplantı neticesinde öğretmenler, yazıla sınava kabul edilecek olan öğrenciler konusunda bir karara varmaktadır. Yazılı sınava katılım için öğrencinin ilgili tarihe kadar derslere girmiş olması ve aldığı notların sınavı geçece düzeye ulaşmış olması gereklidir.

  • Sözlü sınavlar ise Mayıs ayında yapılmaktadır. Almanya’dan gelen Sınav Başkanı gözetiminde, öğretmenler sınav öncesi öğrencilere kabul edilip edilmedikleri hakkında bilgi verirler. Yazılı sınavdan en fazla bir dersten olmak üzere 4 puan almış öğrenciler sınava kabul edilir. Öğrenci, iki yazılı sınav sonucundan 4 puanın altında bir puan almışsa Sınav Başkanı öğrencinin sözlü sınava kabulü konusunda karar verir. Peki, Abitur diploması nasıl alınır bunun için yapılması gerekenler nelerdir?

3Abitur Diploması Nasıl Alınır? Abitur diploması almak için sorumlu olunan 6 ders: Almanca, Kimya, Biyoloji, Matematik, İngilizce ve Fizik’tir. 10.sınıfta belirtilen altı dersin 11. ve 12. sınıflarda destek olması açısından metot ve branş olarak temeli oluşturulmaktadır. Devamında altı dersin her biri için 11. ve 12. sınıf yarıyıl sonlarında, Abitur Sınavı’na etki edecek birer not alınır. İlgili yarıyılın sonunda alınan notlardan ikisi, sınava hazırlık için yazılı sınav notundan ve iki adet sözlü sınav notundan oluşmaktadır. Notlar, 15’lik sınav sistemine göre verilmektedir.

4Abitur Sınavına Başvuru Nasıl Yapılır? 12.sınıfa başlanmasının ardından ilk ay (Eylül ayı) başvuru yapılır. Ülkemizde biri özel, biri de devlet olmak üzere iki lise Abitur diploması vermektedir. Bunlar; Özel Alman Lisesi ve İstanbul (Erkek) Lisesi’dir. Başvuruda bulunan her öğrenci 4 dersten yazılı sınava girmektedir. Zorunlu yazılı sınav dersleri; Almanca, Matematik ve İngilizcedir. Geriye kalan derslerden biri, dördüncü yazılı sınav olarak seçilir. Ayrıca her öğrenci 2 adette sözlü sınava tabi tutulmaktadır. Yazılı sınav için seçilmeyen iki dersten bir tanesini, öğrenci sözlü sınav için seçer. Diğer sözlü sınav dersi ise okul yönetimi tarafından, yazılı sınava girilen dört dersten biri içerisinden seçilir.

  • Yazılı sınav süresi, her ders için farklılık gösterebilmektedir. Ancak genel olarak 4 ila 6 saat arasında sonuçlanmaktadır. Sözlü sınavlarda, belirli bir ön hazırlık süresi ile başlamaktadır. Almanya’daki eyaletler, kendi yörelerindeki kültürel değerler kapsamında sınavlara hazırlanmaktadırlar. Almanya’nın 16 eyaletinden dokuzu merkez olarak tanımlanmıştır. Ülkemizdeki sınavlar ise Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’nin hazırladığı çerçevede gerçekleşmektedir. Türkiye’de okutulan ders kitaplarının, Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Eğitim Bakanlığınca onaylanmasının sebebi de budur.

5Abitur Diploması Almaya Hak Kazanmanız İçin:

  • İki fen dersinden ve İngilizce, Almanca ile Matematik’ten bir sınav notu hesaplanır. Bir dersten sadece bir sınava girilmişse, bu sınavdan alınan sonuç sınav notunu oluşturur. Ancak bir desten hem sözlü, hem de yazılı sınava girilmişse bu sınavların ortalaması alınır. Abitur diploması almak için burada yazılı sınav notunun daha ağırlıklı olduğunu unutmayınız.
  • Sınavda sorumlu olunan 6 dersin her birinden; 12. sınıfın birinci ve ikinci yarıyılında, 11. sınıfın birinci ve ikinci yarıyılında alınan notlardan birer adet ön not oluşturulur.
  • Bir dersten hiç sınava girilmezse, ön not alınan son not olarak kabul edilir. Diğer derslerin son notunu ise sınav notu ile ön notun ortalaması teşkil eder. Abitur diplomaları için burada da sınavdan alınan not daha ağırlıklı hesaplanır.

6Abitur Diploması Alabilmek İçin Bunlara Dikkat Etmelisiniz! Abitur diplomasını almak için sınava girmeniz gerekmektedir. Ancak bu sınava belirli koşulları sağlamanız sonucunda kabul edilebilirsiniz. Bu nedenle Abitur Sınavı’na geçme koşullarını dikkatlice incelemeniz önerilir.

  1. Son notlar hesaplandıktan sonra son notların toplamı, en az 30 olmalıdır.
  2. Her bir ders için alınan son not, sıfır olamaz.
  3. Dört yazılı sınava girildikten sonra bu derslerin son notlarının toplamı, en az 20 olmalıdır.
  4. En fazla iki desten alınan son not, 4 puanın altında olabilir. Ayrıca bunlardan en fazla biri, yazılı sınava girilen dersin son notu olabilir.
  5. Şayet iki dersin son notu 4 puanın altında kalıyorsa, diğer son notların her biri en az 5 puan olmalıdır.

7Abitur Diploması Sadece Almanca İçin mi Kullanılabilir? Birçok ülke Abitur diplomasını kabul etmektedir, bu nedene bağlı olarak Almanya haricinde pek çok ülkede Abi diplomanızı kullanabilirsiniz. Fakat İngilizce eğitim alacaksanız üniversiteler, bu diplomanın yanı sıra IELTS veya TOEFL gibi uluslararası geçerliği olan sınavlarla İngilizce dil seviyenizi belgelemenizi talep edebilir. Abitur yapmış olan öğrenciler İsviçre, Almanya ve Avusturya’da üniversite okumak istediklerinde Almanya’da Abitur diploması almış öğrenciler ile eşit konumunda sayılır. Ayrıca alınan diploma, hayat boyu geçerli olmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir