Ablanızdan Nasıl Özür Dilersiniz

Ablanızın değerli bir eşyasını yanlışlıkla kırmış olabilirsiniz ya da sinirli olduğunu bir gün ablanıza ters bir şey söylemiş olabilirsiniz. Siz de ablanız ile tartışma içerisine girdiyseniz bu yazı kapsamında bulunan ipuçları vasıtası ile ilişkinizi nasıl düzelteceğiniz konusunda fikir edinebilirsiniz. Özür dilemek herkes için zorlayıcı bir süreçtir. Siz de egonuzu bir kenara bırakın ve ablanıza yaptığınız davranışın ne denli hatalı olduğunu ve bu hatayı ciddi bir biçimde telafi etmek istediğinizi ona anlatmanız gerekmektedir. Aslına bakılırsa tartışmaya sebebiyet veren konuları ortadan kaldırarak ve tavırlarınızı düzelterek her tartışmanızın sonunda özür dileme zorunluluğundan da kurtulmuş olursunuz.

İçten Bir Biçimde Özür Dileyin

1Konuşmayı yapmak için sessiz sakin bir mekan bulun. Ablanız ile sessiz bir biçimde zaman geçireceğiniz hoş bir mekan bulun. Bu evde sakin sessiz bir köşe ya da balkonda bulunan iki sandalye olabilir. Ablanız ile aynı odayı paylaşıyorsanız kendi odanıza çekilerek bu özür konuşmasını ortaya koyabilirsiniz. Kimsenin sizin diyalogunuza karışmayacağı bir yerde duygularınızı ablanıza net bir biçimde açıklayın. Konuşmalarınızı yaparken olabildiğince içten davranmaya da özen göstermeniz gerekmektedir.

  • Özür konuşmasını mutlaka yüz yüze yapmanız gerektiğini unutmamalısınız. Mesaj yazmak ya da e-mail hazırlamak kendinizi anlatmak için yerli bir başlık olmayabilir. Önemli olan duygularınızı birbirinize aktarabileceğiniz yüz yüze bir konuşma yapmaktır.
  • Ablanız ile konuşmak için uygun zamanı kollamanız gerekmektedir. Onun çok acelesinin olduğu bir anda ya da gürültü içerisinde bulunan bir ortamda ablanız ile aranızda bulunan gerginliği çözme gibi bir şansınız olmayacağını unutmamanız gerekmektedir. Daha sakin ve uygun bir ortamda durumda konuşma yapmanız daha verimli bir konuşma ortaya koymanızı sağlayacaktır.

2Ablanızın hislerini anlamaya çalışın. Ablanızın duygularını kırdığınızı kabul edin ve bunu yeniden tekrarlamak için gerekli olan önlemleri almaya çalışın. Ama ya da fakat gibi kendinizi haklı çıkarmaya çalışacak olan kelimeler kullanmamaya çalışın ve onun duygularına düşüncelerine odaklanmaya çalışın. Dürüst bir şekilde onun duygularını tedavi etmek için adım atın.

  • Örneğin; günlüğün senden habersiz okumak yaptığım büyük bir yanlıştır. Bunu bir daha tekrarlamayacağım özür dileri diyerek yaptığınız hatayı telafi etmeye çalışmalısınız. Bir diğer konuda ise arkadaşlarının karşısında seni küçük düşürdüğüm için özür dilerim bir daha tekrarlanmayacak diyerek sorununuzu çözebilirsiniz.

3Yaptıklarınızın sorumluluğunu almaya özen gösterin. Bu özür konuşmasına başlamadan önce mutlaka hatalı davrandığınızı kabul etmeye istekli olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde bu bir özür konuşması olmaktan çıkar ve herkesin kendini haklı çıkarmaya çalıştığı yeni bir kavga başlangıcına dönüşür. Yaptıklarınızın sorumluluğunu alın ve ardından ablanıza yaptığınız bütün davranışların farkında olduğunuzu ve hatalı olduğunuzu kabul ettiğinizi belirtin.

  • Kendinizi haklı çıkarmak için sürekli olarak ablanızın yaptıklarından ya da onun suçlu olduğu yönlerden bahsetmeyi bir kenara bırakın. Orada bulunma amacınızı hatırlayın ve asıl amacın kendinizi haklı çıkarmak değil tam aksine yaptığınız şeyler nedeni ile ondan özür dilemek olduğunu kendinize hatırlatın. Ablanızı suçlamanız onun sizi affetmesini sağlamak yerine olayları çok daha karmaşık ve çözülmez bir hale getirecektir.
  • Yaptığım yanlışın ve sana söylediğim kötü kelimelerin farkındayım diyerek kendinizi affettirebilirsiniz. Sana karşı sinirli olduğum zamanlarda öfkemi kontrol etmeyi becermem gerekiyor bunun farkındayım demeniz onun gönlünü almanız açısından önemli bir adım olacaktır.

4Özür dilerken ben öznesini kullanmalısınız. Bu şekilde özrün daha etkili olacağını belirtmek gerekmektedir. Bu şekilde ablanıza karşı yaptığınız davranıştan ötürü ne kadar üzgün olduğunuzu çok daha net bir biçimde ifade etme şansını da elde etmiş olursunuz.

  • Ablanıza özür dilerim diyerek durumun çözülmesini sağlayabilirsiniz. Özür dilerim kelime grubunu sürekli olarak tekrarlamamanız gerekmektedir. Bu kelimenin anlamını yitirmesine neden olabilmektedir. Özür dilerim derken ablanızın gözlerine bakmaya da özen göstermelisiniz. Bu şekilde çok daha ciddi ve içten olduğunuzu ortaya koymuş olursunuz.
  • Yaptığım şeyler yüzünden senden özür diliyorum diyerek konuya son noktayı koyabilirsiniz.

5Ablanıza özrünüzü kabul etmesi için ve düşünmesi için biraz zaman vermeniz gerekmektedir. Özür diledikten hemen sonra ablanızın sizi affetmesini beklememelisiniz. Ona biraz zaman vermek onun kafasını toplaması açısından da çok önemlidir. Size olan sinirin geçmesi ve ardından dilediğiniz özrü kabul etmesi biraz zaman alabilir. Bunu göze alarak özür dileme yoluna girmeniz gerekmektedir.

  • Ablanızın özür dildiğinizde sizi direkt olarak reddetme gibi bir olasılığın varlığından da haberdar olmanız gerekmektedir. Fakat buna rağmen ona saygılı bir şekilde cevap vermelisiniz ve sizi affetmesi için biraz düşünmesine izin vermelisiniz.
  • Ablanız sergilediğiniz tavır ile alakalı ya da özür dilemeniz ile alakalı herhangi bir yorum yaparsa saygılı bir biçimde cevap vermelisiniz. Dediklerini algılamaya çalışmalısınız ve duruşunuzu bozmadan aranızdaki gerginliğin azalması için gerekli olan sözleri söylemeye çalışmalısınız. Özür diledikten sonra yorumlar ile karşılaşırsanız veya reddedilirseniz üzülmemeli ve saygınızı bozmadan olumlu cevaplar vermelisiniz.

Kaynak

  • http://www.pickthebrain.com/blog/5-steps-to-an-effective-apology/
  • http://www.wikihow.com/Apologize-to-Your-Older-Sister
  • https://www.psychologytoday.com/blog/pieces-mind/201204/understanding-validation-way-communicate-acceptance

kübra üretmen

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir