Ahşap Mobilyalar Nasıl Boyanır?

Ahşap mobilyaları boyama, eski sandalye veya ahşap parçalara yeniden can vermenin bir yoludur. Temel olarak gerekli olan birkaç malzemeyi ayarladığınız ve de bu iş için yeterli süreyi ayırdığınız taktirde boyama işlemi nispeten basittir. Özellikle bir hafta sonunu ayırarak seçtiğiniz herhangi bir renk ile ahşap mobilyanızı boyayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekense aşağıdaki adımları sırasıyla uygulamaktır.

Bölüm1: Mobilyayı Boyamaya Hazırlama

ahsap-mobilyalari-boyama-adim11Boyama projesi için zemini ve ortamı hazırlayın. Mobilyanın altına olası boya damlamaları engellemek amacıyla bez koyun ve ortamdaki boya kokusundan etkilenmemek için kapı ve pencereleri açın. Boyamaya başlamadan önce yüz maskesi ve eldiven takın.

  • Eğer boyamayı açık bir alanda yapma şansınız varsa bu durumda bez bulma ve havalandırma gibi bir probleminiz kalmayacaktır.

[mam][mom]

 

ahsap-mobilyalari-boyama-adim22Mobilyayı boyamaya başlamadan gerekli olan donanımları çıkarın. Boyayacağınız mobilyanın çekmece kulbu gibi boya olmasını istemeyeceğiniz kısımları yerinden sökün. Bu sayede iki şey elde etmiş olursunuz:

  • Hem o kısımları boyama şansını hem de istenmeyen kısımların boyanmasını engellemiş olursunuz.

 

 

ahsap-mobilyalari-boyama-adim33Ahşap mobilyada herhangi bir delik, göçmüş, hasar görmüş yer olup olmadığını kontrol edin. Hasarlı olan kısımları macun, ahşap dolgu maddesi gibi malzemelerle doldurun (Marin macun kullanabilirsiniz). Macunu bir spatula yardımıyla ilgili kısımlara yedirin ve kurumasını bekleyin.

  • Eğer mobilyanızda herhangi bir donanımın değiştirmeyi düşünüyorsanız bu durumda delik olan kısımları tamamen macunla doldurmalısınız. Spatula yardımıyla bu deliklere macunu iyice yedirmelisiniz ve sonrasında da bu kısımların tamamen kurumasını beklemelisiniz (Mesela herhangi bir çekmeceğin üzerindeki kulbu iptal etmeyi düşünüyorsanız bu şekilde yapabilirsiniz).

 

 

ahsap-mobilyalari-boyama-adim44Mobilya yüzeyini zımparalayın. Boyama yapacağınız mobilya küçük bir parça ise bir parça zımpara işinizi görecektir, ama daha büyük bir mobilya ise bu durumda zımpara makinesi kullanmanız gerekebilir. Zımpara yapılmasının amacı mobilya yüzündeki koruyucu verniğin kaldırılması gerektiğindendir. Vernik kaldırmadan direk boya yapılırsa, boya büyük olasılıkla tutmayacaktır.

  • Her yeri dikkatlice zımparaladığınızdan emin olun, girintili yerlerin kalıp kalmadığını elinizle kontrol edin.
  • Ahşap dolgu malzemesi kullandığınız alanlara özel dikkat gösterin, bu kısımların mobilyanın geri kalan kısımlarıyla aynı hizada olması gerektiğini unutmayın.

 

 

ahsap-mobilyalari-boyama-adim55Mobilya yüzeyini zımparaladıktan sonra artıkları silin.Temiz bir bez yardımıyla yüzeyi hafifçe silin, yüzeyin temizlenmesini sağlayın. Gerekirse hafif bir deterjan kullanın ve kuru bir bezle yüzeyi silin.

 

Bölüm2: Astar ve Boyama

ahsap-mobilyalari-boyama-adim61Mobilyaya astar çekin. Bir fırça ve bir silindir kullanarak ahşap yüzeyin her yerine eşitçe astar sürün. Mobilyanın köşelerine, zor ulaşılan yerlerine fırça yardımıyla astarı sürün. Büyük kısımları için silindir ile boyayabilirsiniz. Böylelikle daha hızlı bir boyama gerçekleşmiş olur. Astar sonrası boyama yapmadan önce bir müddet astarın kurumasını bekleyin.

  • Gerçekten astar kullanmanız gerekiyor mu ? Eğer boyayı mobilyanın her yerine eşit olarak uygulamak ve boyanın uzun ömürlü olmasını istiyorsanız boyadan önce astar sürmeniz gerekmektedir. Bundan dolayı boya aldığınız yerden astarda almanızda fayda var.
  • Eğer boyayacağınız ahşap mobilya küçükse sprey boyaları da kullanabilirsiniz. Sprey boyaların astar olanları da mevcut olduğundan dolayı ekstra bir astar kullanmanıza gerek kalmayabilir.
  • Ekstra kalın yüzeylere daha fazla astar sürmeniz gerekebilir. Bir masanın üzerini boyuyorsanız buraya birkaç katman halinde astar sürmeniz daha doğru bir karar olacaktır.

 

 

ahsap-mobilyalari-boyama-adim72Astar kuruduktan sonra ince zımpara kullanın. İnce zımpara kağıdı ile astar çektiğiniz yüzeyin her yerini hafifçe zımparalayın. Zımparalama sonrasında ahşap mobilyayı boyamaya başlamadan önce temiz bir bezle kalıntılar varsa, bunları silin.

 

ahsap-mobilyalari-boyama-adim83Önce bir rulo, sonrasında bir fırça ile ahşap mobilyayı boyayın. Mümkünse mobilyanın geniş yüzey kısımlarını rulo ile boyayın. Makaralı rulonun ulaşamayacağı yerleri (kenarları, köşeleri) fırça ile boyayın. Mobilyanın her kısmına boyanın eşit dağıldığından emin olun.

  • İşinizi kolaylaştırmak için ahşap kremi kullanmayı düşünün. Ahşap kremi boyanın daha hızlı kurumasını sağlayan bir kremdir (Normalde boya hızlı kuruduğunda pütürleşmeler oluşabilir ama bu krem bu pütürleşmelere sebep olmaz). Aynı zamanda ahşap kremi kullanıldığında boyanın renginde herhangi bir değişiklik olmaz.
  • Boya için kaliteli fırça kullanın. Kalitesiz fırçalarla boya yaparken fırçanın kulları kopabilir, boya eşit olarak dağılmayabilir. İyi bir fırça elbet biraz pahalıdır, ama uygun şekilde bakımı yapıldığında 2-3 yıla kadar kullanılabilir.

 


ahsap-mobilyalari-boyama-adim84Gerekirse, ikinci kat olarak yeniden boya uygulayın. İlk kat boyayı uyguladıktan sonra en 6 saat ilk katın kurumasını beklemeli, ikinci kat uygulanacaksa bu süre sonunda uygulanmalıdır. İkinci katıda yine yukarıda tarif edilen şekilde uygulayabilirsiniz.

 

ahsap-mobilyalari-boyama-adim105Ahşap mobilyanın üzerine opsiyonal olarak ekstra bir kat koruyucu uygulayabilirsiniz. Boya tamamen kuruduktan sonra mobilyayı çizilmelere karşı korumak için cila uygulayabilirsiniz. Bu aynı zamanda mobilyaya hafif bir parlaklık kazandıracaktır. Birçok dekorasyon ürününde cila uygulanmaktadır.

 

ahsap-mobilyalari-boyama-adim116Başta sökülen parçaları geri takın. En başta her kısmı boyamak için söktüğümüz çekmece kulbu gibi parçaları tekrar yerine takın ve ortaya çıkardığınız eseri keyifle izleyin 😉

Video:

 

Kaynak:

Article Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir