Ajurlu Örgü Nasıl Yapılır

ajurlu-orgu-nasil-yapilirŞayet düz örgüden sıkılıp yeni bir örgü tekniğine geçmeye karar verirseniz çok zevk alarak yapabileceğiniz örgü tekniklerinden biri de ajur örgü, örgüleri sıklaştıran bir örgü tekniğidir. Örgü örmekten kendini alamayanların sık tercih ettiği örgü modellerinden biri de ajurlu örgü tekniğidir. Artırma tekniği olarak da bilinen ajur tekniği, delikli arttırma diye de bilinir. Sadece ajur tekniğini kullanarak bütün bir örgüyü tamamlayabileceğiniz gibi isterseniz ördüğünüz örgüde bu teknikle çeşitli modeller, motifler oluşturabilirsiniz.

Klasik Ajur Tekniği

  • Eğer bir örgünün bir kısmında ajur artış yapılmak istenirse; örneğin düz örülen bir örgüde, ajur yapmak istenilen yere kadar örülür.
  • Daha sonra ajur için sağ şişe bir iplik dolanır ve sonraki ilmek tekrardan düz örülür. Bu şekilde istenen kadar ajur için bu işlem tekrarlanır.
  • Arka sıraya geçildiğinde; yani tüm sıra ters örüldüğünde bu sarılan ipliklerin örgünün ön yüzünde ajur denilen arttırma şeklini oluşturduğunu göreceksiniz.
  • Kısacası ilk sırada örülmek istenen yere kadar örülür. Ajur istenen yere bir ilmek sarılır ve düz örülemeye devam edilir. Ne kadar ajur istenirse bu işlem o kadar tekrarlanır. Ajur yapılırken örgünün arka yüzüne gelindiğinde tüm ilmekler, sarılan iplikler dahil, ters örülür. Örgünün ön yüzünde gelindiğinde ajurlar gayet net belli olur ve örgünün ilmek sayısı artmış olur. Eğer ajurun üstüne ajur yapılmak istenirse ajurun oluşturduğu düz ilmekten önce iplik sarılır ve bu ilmek de düz örülür.
  • Bu arttırma tekniğiyle berelerin tepe kısımları başın yuvarlak yapısına daha iyi otursun diye örülebilir; çocuklar için panço, pelerinler işlenebilir.

Dikkat! Eğer ilmek sayısı sabit bırakılmak isteniyorsa iplik sarılmadan önceki iki ilmek beraber örülerek ilmek azaltılabilir. Bunun için sol şişteki iki ilmek uzak olandan alınarak beraber düz örülür. Böylece bir ilmek azaltılmış olur. Bu düz ters örneği yalnızca ajur örneğini iyi kavramanız için verilen bir örnektir. Örgü tekniğinde “Ne görüyorsan onu ör.” Mantığı mevcuttur. Yani örgünüzde bir sıra bittiğinde arka tarafa geçildiğinde eğer bir ters örgü görüyorsanız ters, düz örgü görüyorsanız düz, haroşa görüyorsanız haroşa örmelisiniz.

V Ajur Tekniği

  • V harfi şeklindeki ajurda ilmekleri ortadan sağa ve sola doğru istediğiniz delik sayısı kadar çoğaltarak iki ilmek birlikte alıp keserek ajur oluşturulur. Kenar ilmek alınır.
  • Ajur yapmak istenen yere kadar örüldükten sonra sol şişteki iki ilmek sağ şişle arkadan alınarak ikisi birlikte düz örülür. Bu sayede bir ilmek azaltılmış olur.
  • Bu işlemden sonra ajur için iplik sağ şişe bir defa sarılır ve şiş ortadan bir ilmeğe batırılır. Bu ilmek direk istenilen görevi görür.
  • Bu ilmek örüldükten sonra bir artış daha yapılır ve bu kez iki ilmek sol tarafa doğru yakından başlayacak şekilde alınarak beraber örülür. Böylece ilmek sayısı sabit kalmış olur.
  • Örgünün arka yüzüne geçildiğinde ilmeklerin hepsi ters örgü olarak örülür. Bu sayede motif açılmış olur.
  • V şeklinde bir motif için artık ilmeklerin kesme kısmının örgünün bitişine doğru kayması gerekir. Bu yüzden üçüncü sıraya yani tekrardan örgünün ön yüzüne gelindiğinde en başta beş ilmek sonra bir azaltma yapıldıysa üçüncü sıraya gelindiğinde dört ilmek sonra azaltma yapılır. Böylece örgünün ön yüzüne gelindiğinde arttırma işlemi bir ilmek önce yapılarak v şekli oluşturulmuş olur. Ayrıca bu sefer iki arttırma işlemi arasında üç ilmek düz örülür. İlk sırada iki arttırma arasında bir ilmek örülmüşken bu sefer üç ilmek örülür. Bir sonra öne gelindiğinde ise beş ilmek örülmesi iyi olacaktır.
  • Bu motif ince yazlık ipliklerle bolero, bluz yapmak için kullanılabilir. Ayrıca bu ajur tekniği v şekli oluşturulduktan sonra üste kapalı bir A şeklinde tamamlanarak baklava oluşturulabilir.

Ajurlu Bal Peteği Modeli

Bu modelde dikkat edilmesi gereken konu başlangıç ilmeğidir. Başlangıç ilmeği bir değil iki ilmekten oluşmalıdır ki dikiş payı daha rahat olsun. İki kenar ilmeği düz örülür.

  • Sağ şişe arkadan bir iplik dolanır. Üç ilmik beraber alınır ve beraber düz örülür. Daha sonra iplik arkaya atılır ve tersten bir daha dolanır. Bu işlemden sonra üç ilmek daha ayrı ayrı düz örülür.
  • İplik öne alınıp bir kez dolanır. Tekrardan üç ilmek birden tek olacak şekilde örülür ve sonrasında iplik arkaya alınarak dolanır. Üç ilmek ayrı ayrı örülür. Bundan sora geriye iki ilmek kalır ve bu ilmekler kenar ilmeği olarak ayrı ayrı örülür. Örgünün arka yüzünde ise arttırmalar dâhil bütün ilmekler geldiği gibi örülür.
  • Böylece arttırmaların örüldüğü yerlerde ajurlar oluşur. Tekrar ön yüze gelindiğinde ilk iki kenar ilmek örülür.
  • Daha sonra en başta arttırmalı işlem yapılan üç ilmek hiçbir işlem yapmadan örülür. Yani kenar ilmeklerle beraber toplam beş ilmek hiçbir şey yapmadan örülür.
  • Bundan sonra iplik bir kere sarılır. Üç ilmek beraber örülür ve tekrardan ip bir kez daha sarılır. Üç ilmek ayrı ayrı düz örülür daha sonra ip öne alınarak bir kez daha sarılır. Üç ilmek daha beraber örülür ve bir kere daha dolanır. En son kalan iki ilmek örülür.
  • Tekrar arka yüze gelindiğinde ise yine bütün ilmekler geldiği gibi örülür. Bu şekilde işlem tamamlanır.
  • Bu modelde dikkat edilmesi gereken bir başka konu ise ön yüz örülürken bir sırada iki kenar ilmekten sonra ajur uygulanıyorsa, tekrar ön yüze gelindiğinde iki kenar ilmekten ve üç ilmek normal örüldükten sonra ajur yapılır. Bu işlem kendini hep tekrar eder ki model kaymasın.
  • Ajurlu bal peteği örgüsünü daha çok yazlık tekstilde kullanılır. İstenilirse sonbahar havaları için bu modelle fularlar ya da  boyunluklar yapılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir