Akne İzleri Nasıl Giderilir

Akne başlı başına bir problemken, akne yok olduktan ve kızarıklık geçtikten sonra tam aknenizin iyileştiğini düşünmeye başladığınzıda bir sivilce iziyle karşılaşmak daha da can sıkıcı olabilir. Ancak umutsuzluğa kapılmayın; akne izleri kalıcı değildir ve bu izlerin iyileşme süresini hızlandırmak için reçetesiz kremler, evde deneyebileceğiniz tarifler ya da medikal tedaviler gibi kullanabileceğiniz bir çok farklı yöntem bulunur. Daha fazlası için okumaya devam edin.

Medikal Tedaviler

1Reçetesiz satılan kremleri deneyin. Reçetesiz satın alabileceğiniz, kızarıklıkların ve renk eşitsizliklerinin düzelmesine yardımcı olabilecek bir çok akne izi tedavisinde kullanılan ürün bulunur. Bu ürünler genellikle iz geçirici ya da renk eşitleyici olarak sınıflandırırlar. İçlerinde kojik asit, meyankökü özü, arbutin, dut özü ve C vitamini gibi aktif maddeler barındıran kremleri seçin. Bu maddeler cildi soyar, renk eşitsizliğine sahip üst katmanları ciltten arındırır ve daha sıkı, yumuşak bir cilt ortaya çıkarır.

2Bir cilt doktoruyla görüşün. Reçetesiz satılan ürünler yeterince etki göstermediyse, daha güçlü bir medikal krem yazabilecek bir cilt doktoruyla görüşün. Ayrıca, doktorunuzla lazer ve kimyasal peeling tedavileri gibi diğer akne izi tedavileri seçeneklerini konuşabilirsiniz.

3Soyucu etkili lazer tedavisi alın. Cildi soyma etkisine sahip olan lazer tedavileri adlarından da anlaşılacağı gibi cildin akne izine sahip aşırı pigmentli üst katmanını soyarak alttaki daha sıkı ve yumuşak cildi ortaya çıkarır. Bu tedavinin hastanede yapılmasına bile gerek yoktur. Cilt doktoru bu işlemi ofisinde de gerçekleştirebilir.

Lazer bir miktar acı verebilir ancak doktorlar genellikle işlemden önce cildi lokal anestezi ile uyuşturur. Bu nedenle çok acı hissetmezsiniz.

Tedavi yaklaşık bir saatlik süren bir kaç seansta uygulanır. Seans sayısı izlerin durumuna göre değişir.

4Çukurları doldurtun. Eğer akne izleriniz çıkıntılar yerine daha çok oyuntular ve çukurlar halindeyse çukurları doldurtarak cildinizin daha eşit ve pürüzsüz olmasını sağlayabilirsiniz. Hiyalüronik gibi bu dolgular cildin altına bir dermatolog tarafından enjekte edilir ve hemen sonuç alınır. Maalesef, bu uygulamanın etkileri kalıcı değildir. Bu nedenle isterseniz, bir kaç ayda bir gelip dolguları yeniletebilirsiniz.

Silikon mikro-dropletler (damlacıklar) cildinizin yeni kolajen üretimini tetikleyerek kendi kendine yenilenmesini sağlayan yeni dolgulardandır. Tedaviden tam etkiyi alabilmeniz için bir kaç enjeksiyon yapılması gerekir ancak tedaviler tamamlandığında sonuç kalıcı olur.

5Kimyasal peeling yaptırın. Kimyasal peelingler, yoğunlaştırılmış asidik solüsyonlardır. Bu solüsyonlar cildin dış katmanını soyar ve alttaki yumuşak, pürüzsüz cildin orataya çıkmasını sağlar. Akne izlerinde etkili olan kimyasal peelingler aynı zamanda cilt tonunun eşitlenmesine ve güneşin neden olduğu hasarların ve ince çizgilerin düzelmesine de yardımcı olurlar. Kimyasal peelingleri cilt dokturunuza ya da bir plastik cerraha uygulatabilirsiniz.

6Dermabrazyon deneyin. Dermabrazyon yönteminde bir telli fırça ile cildin dış yüzeyi aşındırılır. Bu yöntem biraz sert bir yöntemdir ve bu nedenle uygulamadan sonra cildinizin iyileşmesi üç haftayı bulabilir. Ancak cildiniz iyileştikten sonra cildinizin yenilenmiş ve yumuşak olacak.

7Bu yöntemlerin hiçbiri işinize yaramazsa, ameliyatı düşünün. Hiçbir tedavi işe yaramış gözükmüyorsa, cilt doktorunuza cerrahi yöntemlerle akne izlerini aldırmayı danışın. Ancak unutmayın ki bu operasyonlar anestezi gerektirdikleri için yüksek riske sahiptir ve daha pahalıdır. Bu seçeneği sadece çok derin ve fazla izlere sahipseniz değerlendirmelisiniz.

Çoğu zaman, ameliyatta her bir iz tek tek keserek çıkartılır. Ancak bazen cerrahhın cildin altındaki akne izine neden olan lifli dokuyu yok etmesi gerekebilir.

İşlemden sonra cildinizin iyileşmesi biraz zaman alır. Ayrıca cildinizin üst tabakasının daha pürüzsüz olması için cilt yenileme tedavisine ihtiyacınız olabilir.

Kaynak

http://www.wikihow.com/Fade-Acne-Scars

Buse TEzci

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir