Araba Cilalama Nasıl Yapılır?

Yolda, caddede eskimiş gibi görünün bir araba kimsenin dikkatini çekmez. Sizinde bir arabanız varsa ve özellikle insanların arabanıza bakmasından hoşnut oluyorsanız siz de aracınızın eskimiş, yıpranmış bir şekilde görünmesini istemezsiniz. Doğru şekilde yapılan bakım ve onarım sayesinde aracınız sanki yenilenmiş gibi bir izlenim oluşturur. Bunun için de en temel haliyle yapılması gereken şey araç pasta cilalama işlemidir. Siz de aracınızı cilalamayı istiyorsanız 1. Adımdan’ dan itibaren anlatılanları uygulamalısınız.

Bölüm1: Arabayı Cilalamaya Hazırlayın

araba-cilalama-adim11Arabanızı yıkayın. Yumuşak bir sabun ve suyla, cilalama işlemine hazırlık için aracınızı yıkayın. Arabaya cila uygulanmadan önce arabanın tamamen temiz ve kuru olması oldukça önemlidir. Yüzey temiz değilse cilayı uygulamak çok daha zor olacağından dolayı bu adıma önem verin.

2Araçta zarar görmüş, çizilmiş yerler mevcutsa cilalamadan önce aracın o kısmına parlatma cilası uygulayabilirsiniz. Bu malzeme hafif aşınmış olan kısımlara ince bir tabaka hakinde uygulanmalıdır.

  • Pasta cila yapılmadan önce çizik zarar gören yerlere mikrofiber bir bez yardımıyla hafifçe uygulanmalı ve sonrasında da yine mikrofiber bir başka bez yardımıyla bir mikrofiber bezle ovalayarak bu kısımdaki fazlalıklar kaldırılmalıdır.

3Cila uygulanırken hava sıcaklığının ne çok soğuk ne de çok sıcak olması lazımdır. 15 derece ile 30 derece arasındaki bir sıcaklık idealdir. Çok sıcak havalarda araba cilası hemen kuruyacağından dolayı cilalama işlemi zorlaşacaktır. Soğuk havalarda ise cilayı araç üzerine yaymak ve uygulamak zorlaşacaktır.

4Tercihen direk güneş ışığını almayan garaj gibi bir bölgede cilalama işlemini yapın. Güneşin sıcaklığı bir önceki adımda bahsedildiği üzere araca cila yapmayı zorlaştıracaktır. Bundan dolayı gün ışığını almayan garaj, ağaç gölgesi gibi yerlerde cilalama işlemini yapmak gerekmektedir. Eğer ağaç altı ya da garaj bulamıyorsanız bu durumda güneşin gitmeye başladığı akşam üstü vaktinde bu işi yapmaya başlayabilirsiniz.

Bölüm2: Arabayı Cilalamak

1Araç için kullanacağınız cilayı seçin. Karnabau marka pasta cila ürünü diğer ürünlere göre biraz pahalı olsa da en iyi cila olduğu ispatlanmıştır. Bunun yanında elbette başka cila türleri de bulunmaktadır.

  • Temizleme cilası genelde daha ucuz bir ciladır, ancak daha aşındırıcı bir üründür. Eğer bu tür bir cila ürünü kullanmaya karar verirseniz bu durumda parlatma cilası adımını uygulamanıza gerek kalmaz.
  • Sprey cila ise cilanın spreyde olmasından ötürü kullanımı kolay, ancak dayanıklı olmamasından ötürü de bir dezavantaja sahiptir. Sprey cilaların birçoğu test edilmiş ve çoğunun 2-3 hafta içerisinde etkisini yitirdiği gözlemlenmiştir.

2Cila ile gelen süngere bir miktar cila koyun. Aşağı yukarı 1TL büyüklüğünde bir cilayı süngere alacaksınız. Bundan emin olmak için cila üreticisinin kılavuzunu da okuyabilirsiniz.

  • Ne kadar cila kullanmalıyım? sorusu merak edilen konuların başında gelmektedir. Ne çok az, ne de çok fazla cila kullanılmamalıdır. Özellikle çok fazla cila kullanmak yapılan en büyük hatalardan biridir. Cilanın çok fazla uygulanması sonrasında yağlı olan fazlalığı çıkarmak oldukça zor olacaktır. Cilayı ince bir tabaka halinde arabanın yüzeyine uygulamak en uygunudur.
  • Cilayı uygulayacağınız sünger cilayla birlikte gelmezse bu durumda nemli bir sünger yardımıyla bu cilayı uygulamaya çalışabilirsiniz. Bu elbette cila için en ideal sünger olmasa da kullanılabilir. Bu süngeri kullanmaya karar verdikten sonra, gidip bulaşıkları yıkamak için kullanmamalısınız.

3Yumuşuk, dairesel ve üst üste hareketlerle aracın bir bölümüne cilayı uygulayın. Arabayı belli kısımlara bölün. Daha çok cila isteyen bölümlere yeniden cila uygulaması yapın. Aracın tüm kaportasına kusursuz, pürüzsüz bir şekilde cila uygulamalısınız.

4Daha çok parlaklık istiyorsanız otomatik cila makinesini kullanın (Opsiyonel). Orbital zımpara ile yüksek hızlı bir zımpara sayesinde arabanın tüm kusurlu yüzeyini cilalayarak parlatabilirsiniz. Araba cilasını kaportaya dökün ve otomatik cila makinesini araç yüzeyine uygulayın. Eğer gerekirse bir miktar daha cila uygulayın.

5Cila paketin üzerinde yer alan kullanma talimatına göre birkaç dakika kurumasını bekleyin. Cilayı üreten firmanın talimatlarına göre uygun bekleme süresi kadar bekleyin. Bu beklenilen süre sona erdikten sonra bir bez ile cilayı kaldırabilirsiniz.

  • Cilanın bekleme süresi sonunda ne zaman silineceğini öğrenebilmek için parmağınızı cilanın üzerine hızlıca sürtün. Eğer elinize cila bulaşıyorsa bu durumda cilayı temizleme zamanı gelmemiştir. Eğer parmağınızda leke kalmazsa bu durumda cilanın temizlenme zamanı gelmiştir.

6Bir mikrofiber bez ile, cilayı kaldırın ve araba parlaklığını mükemmel hale getirin. Bezin bir tarafıyla arabadaki tüm cila atıklarını temizleyin. Bezin çokça kayması çok fazla cila birikimi olduğu anlamına gelir. Böyle bir durumda bezi ters çevirin ve cilanın geri kalanını bezle temizlemeye devam edin.

7Arabanın her tarafındaki cilayı aynı şekilde temizlemeye devam edin. Kalan kısımları da temizlediğinizden emin olun ve işlemi sonlandırın.

Video:

İpuçları:

  • İyi bir cilalama işlemi için cilayı ince tabakalar halinde uygulamak gerekmektedir.
  • Arabayı düzenli olarak cilalarsanız hem aracın değerinin korunmasını hem de görünümünün korunmasını sağlayabilirsiniz.

Uyarılar:

  • Arabaya cilayı uyguladıktan sonra çok uzun süre o şekilde bekletmeyin. Bu durum aracın üzerinde izler kalmasına neden olacaktır.

Gerekli Malzemeler:

  • araba cila
  • küçük cila pedi
  • mikrofiber yumuşak bez

Kaynaklar:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir