Arılar Evden Nasıl Uzaklaştırılır

Havada bahar esintileri ve etrafta  kendilerine yeni evler bakınan arı sürüleri. Doğaya yararı olmasına rağmen, çoğu aile evlerinin yakınında arı kovanlarının bulunmasını istemezler. (Kendi balmumlarını önemsemelerine rağmen!) Öyleyse aşağıda yazılı olan adımlardan ilkiyle başlayıp görelim bakalım eğer küçük polen taşıyıcılar evlerini sizin mülkünüze taşımak isterlerse onlarla ne yapacaksınız.

Evin İçerisindeki Arılardan Kurtulmak

1Ne ile uğraştığınızı anlayın. Herhangi bir eylemde bulunmadan önce karşı karşıya olduğunuz canlının eşek arısı veya yaban arısı değil de, kesinlikle bal arısı olduğundan emin olmak önemlidir. Bal arıları, değerli  polen taşıyıcılardır ve agresif veya tehlikeli değildirler. (Tabi ki  ailenizden birinin arılara karşı alerjisi olmadığı sürece.) Mümkün oldukça onları öldürmekten kaçınılmalıdır.

  • Arıları, özelliklerine bakarak tanımlayabilirsiniz. (Bunu yapmanın en kolay yolu ölü bir arı bulabilmenizdir.) Vücutlarında bulunan tüylere bakın. Bütün arılar tüylüdür, ancak eşek arıları pürüzsüz bir dış görünüşe sahip olmaya meyillidirler.
  • Ayrıca, yuvalarına bir göz atmayı deneyin. Bal arıları yuvalarını bal peteği düzeninde balmumundan yaparken, diğer zararlı böcekler ise yuvalarını odun liflerinden veya çamurdan yaparlar.
  • Bal arıları genellikle bahar döneminde polen toplarken aktif olma eğilimindedirler. Arıların yuvalarından ileriye doğru uçarken veya geri dönerken ki belirtilerini izleyin.

2Bir arıcı arayın. Eğer bal arılarının varlığından eminseniz ve peteklerinin yerlerini belirlediyseniz (daha çok duvar oyuğu,çatı ve baca gibi yerleri tercih ederler), öncelikle bir arıcı aramalısınız. Onlar sadece arıları uzaklaştırdıkları için mutlu oldukları gibi aynı zamanda siz de  tehlike altındaki bir türü kurtarmış olacaksınız. Bal arıları hızlıca ortadan kaybolabilirler ve onların taşıdıkları polen olmadan dünya üzerindeki her bir bitki bundan negatif bir şekilde etkilenebilir.

  • Arıcılar genellikle hem arıları hem de kovanlarını  arıları imha etmeden ortadan kaldırırlar. Bu da arı kovanlarının durumuna ve arıları uzaklaştırmak için gösterdikleri çabaya bağlı olarak, arıcılar bu işlemi ücretsiz olarak da yapabilecekleri gibi, sizden belirli bir ücrette talep edebilirler.Ancak bazı yerlerde, arıcılar size para bile ödeyebilirler.
  • Arıcılar petekleri genellikle içinde kuluçkalar varken keserler ve bu petekleri daha sonra transfer edebilecekleri kendi kovan kutularına koymadan önce, kare çerçevelerin içine koyarlar.
  • Bununla birlikte, eğer yuva ulaşılması zor ise; arıcı,arıları öldürmeden emen özel bir vakum kullanabilir.
  • Eğer yuva bir duvarın arkasındaysa, arıcıya arılara ulaşabilmesi için duvarın bir kısmını kıracak bir inşaat ustası aramaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Ev sahibi olarak meydana gelecek bütün masrafları karşılamanız gerekir.
  • Arıcı işini yaparken arılar tedirgin hale gelirler. Bu yüzden ailenizi, özellikle çocukları ve evcil hayvanlarınızı, arıcı işini tamamlayana dek uzak tutmanız önerilir. Arıcı, arılardan koruyucu takımı tarafından korunacaktır.

3Bir ilaçlayıcı arayın. Bazı durumlarda arıcılar isteksiz olabilecekleri gibi yuvayı ortadan kaldıramıyor olabilirler. Arılar için yeterli bir yere sahip olmayabilirler veya arıların,onları ortadan kaldırmak için harcayacakları zamana değer olmadığını düşünebilirler. Eğer böyle bir durumla karşı karşıyaysanız,arıları uzaklaştırmadan direk öldüren profesyonel bir ilaçlayıcı aramanız gerekebilir.

  • Arıları imha etmek, zor bir iş olabildiği gibi  aynı zamanda yüksek ücretler ödemeyi de gerektirebilir. İlaçlayıcı, arıları öldürmek için genellikle böcek ilacı kullanır. Ayrıca şunun farkında olmak gerekir ki, çağırdığınız bu ilaçlayıcı, sadece yuvanın görünen kısmındaki arıları öldürür ancak birkaç gün içinde tekrar yeni sürüler oluşabilir ve çağırdığınız ilaçlayıcıyı, arıları tamamen imha etmesi için ilerleyen bir kaç hafta boyunca 2 veya 3 kez daha çağırma ihtiyacı duyabilirsiniz.
  • Genellikle, ilaçlayıcılar sadece arıları öldürür, ölü arıları veya yuvayı kaldırmazlar. Sadece duvardaki oyuğu kapatmak yerine, yuvaya dair ne varsa tamamen  yok etmek daha önemlidir.Aksi takdirde, petekteki arılar ve bal çürümeye başlar, bu durumda gerçekten kötü bir koku yayılır ve kuru bir duvarda hasara yol açabilir.
  • Unutmamak gerekir ki ölü arılar, petekteki bal ve yuva haşere ilacı ile işlem görmüştür bu yüzden onlardan kurtulurken ‘zararlı atık’ diye belirtmeniz gerekir. Daha sonra etrafı sıcak sabunlu su ile düzgünce temizleyin ve eğer gerekli ise tekrar boyayın.

4Arıları kovanlarının dışında yakalayın. Arıları öldürmeden yakalamak için diğer bir seçenek de onları kovanlarının dışında yakalamaktır. Yalnız bu zaman alıcı bir süreçtir ve sadece arılardan kurtulmak için acelesi olmayan ev sahipleri tarafından yapılmalıdır.

  • Arıları yakalamak için koni biçiminde bir tel örgünüz olmalı. Koninin geniş ucu arıların kovanına bakacak şekilde yerleştirilmeli ve diğer uç da 9.5 mm’den geniş olmayacak şekilde bir deliğe sahip olmalı. Bu sistem arıların çıkmasını sağlar ve içeri girmesini önler.
  • Bu metotun düzgünce işlemesi için diğer bütün girişleri (örneğin delikler ve çatlakları) dikkatli bir şekilde tıkamalısınız. Aksi takdirde arılar bu girişleri kullanarak yuvaya döneceklerdir.
  • Sistemden dışarı çıkmış arıların yaşamını devam ettirmesi için, yeni bir kovanı çıkış deliğine yakın bir yere yerleştirmelisiniz. Bu yerleştirdiğiniz yeni kovana “ruşet kovan” denir ve yeni bir kraliçe arı, biraz bal ve az sayıda işçi arı içermesi gerekir. Dışarıda kalmış arılar eski kovanlarına dönemeyeceğini anlayınca yakınlarındaki bu yeni kovana yöneleceklerdir.
  • Orjinal kovanın büyüklüğüne göre arıların çoğunun kovanı terketmesi iki aya kadar sürebilir. Orjinal kraliçe arı kuluçkadaki arılara terketmeyeceğinden ötürü eski kovana bir miktar böcek ilacı sıkarak kalan arıları ve kraliçe arıyı öldürmeniz gerekmektedir.

5Böcek ilacı kullanın. Bir arı yetiştiricisine ulaşamıyor ve ilaçlamaya para vermek istemiyorsanız, arılardan kendi başınıza kurtulabilirsiniz.

  • Piretroid içeren bir havadan yayılan ilaç bulun. Eğer ilaç eşek arıları ya da yaban arıları için tasarlanmışsa da merak etmeyin, arılar için de aynı işi görecektir.
  • Koruyucu kıyafetler giyin ve ilacı kovanın içine doğru püskürtün (ilacın talimatlarını da takip ederek). Bunu arıların daha az aktif olduğu akşamın geç saatlerinde yapabilirsiniz.
  • Şunu unutmayın ki böcek ilacı ancak temas ettiği arıları öldürebilir, yani kuluçka halinde daha doğmamış arıları öldürmez. Bu sebeple, ilaç püskürtme işlemini iki ila üç haftaya kadar devam ettirmeniz yeni doğan arıları da öldürmeniz açısından önemlidir.
  • Eğer havadan yayılan bir ilaç kullanmak istemiyorsanız, Sevin gibi böcek ilacı tozlarını bir körükle kovanın içine doğru üfletebilirsiniz. Toz, arıları aniden öldürmese de işçi arılar onu kovanın merkezine taşıyarak sonunda bütün kovanın temizlenmesine sebep olacaklardır.

6İlaçlamadan sonra temizlemeyi unutmayın. Arılar öldükten sonra kovanı alıp atmanız ve arkada kalan bal ya da ölü arıları temizlemelisiniz.

  • Eğer bal ve arıların cesetlerini olduğu yerde bırakırsanız çürümeye ve evinizi dolduracak kötü bir koku yaymaya başlarlar. Ayrıca, ortada bırakılmış bal evin duvarlarına sızıp evinize zarar verebilir.
  • Buna ek olarak eskimiş bal ve balmumu yeni kolonileri o bölgeye çekip kovanlarını aynı noktaya yapmalarını sağlayabilir. Bu yüzden eski kovanın izlerini silmek ve alanı mühürlemek yeniden bir arı işgalini yaşamamak için önemlidir.
  • Büyük bir kovanı yok etmek için duvarı yıkmanız gerekebilir. Ama unutmayın ki bir duvarı onarmak muhtemelen yeniden yapmaktan daha ucuza gelir. Bu yüzden alanı kovandan temizledikten sonra boyamayı da unutmayın.
  • Son adım ise girintiyi doldurmaktır. (Köpük benzeri insulasyon önerilir.) Ayrıca ortada olan arıların girebileceği delikleri ve çatlakları da tamir etmek gereklidir. Bunlar dışında alanı rutin olarak kontrol etmeli ve hiçbir yerde arıların gireceği bir kısım bulunmamasına dikkat edilmelidir.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Remove-Bees

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir