Arkadaştan Nasıl Özür Dilenir

Arkadaşınızdan özür dilemek, hatalı davrandığınızın farkına varmaktan daha zordur. Bir arkadaşınızdan gerçekten özür dilemek için içten olmalı, hatanızı söylemeli ve onun sizin için ne kadar değerli olduğunu anlatmalısınız. Söylemesi kolay, ancak yapması zordur. Gururunuzu bir kenara bırakıp, pişmanlığınızı dile getirirseniz, gerçekten özür dilemiş olursunuz.

Gerçek Özüre Giden Yol

1Olaylarda bütün sorumluluğu üzerinize alın. Arkadaşınızdan gerçekten özür dilemek istiyorsanız, ona karşı yaptığınız hatanın bütün sorumluluğunu üzerinize alın. Özür dilemeniz gerektiğini düşünmüyorsanız, arkadaşınıza yaptığı başka şeyden ötürü kızgınsanız ve hatta onun aşırı tepki vererek dramatik davrandığını düşünüyorsanız, özür dilemeye hiç zahmet etmeyin. Ya gerçekten özür dileyin, ya da hiç dilemeyin.

  • “Biliyorum doğum gününe gelmeyerek seni hayal kırıklığına uğrattım, partinin senin için ne kadar önemli olduğunun farkındayım.” Gibi şeyler söyleyin.
  • “Geçen hafta hoşlandığın kişiyi öptüğüm için özür dilerim. Ne yaptığımı bilmiyordum ve o zamandan beri kendime işkence ediyorum. Benim için arkadaşlığımız aptal bir çocuktan daha önemli.”
  • Özür dilerken, bahaneler üretiyorsanız, kötü bir arkadaşsınız demektir. Bu, bu kadar basit. “Partine gelemedim, ama…” gibi cümleler kurmayın. Bahaneler üretmeniz özür dilememenizden daha kötüdür, çünkü gerçekten üzgün olmadığınız anlamına gelir. 

2Üzgün olduğunuzu söyleyin. Aynen öyle. Bu en önemli kısım. Cesaretinizi toplayın ve “Bunu yaptığım için özür dilerim” deyin. Yada “… için çok üzgünüm” diyerek arkadaşınızın kalbini kırdığınız için üzgün olduğunuzu açıkça belirtin. Bunu yapmak zor olabilir, derin bir nefes alın, göz teması kurun ve gerçekten üzgün olduğunuzu söyleyin.

  • “Üzgün olduğun için özür dilerim.” gibi cümleler sarf etmeyin. Bu sizi değil, onu suçlayan pasif agresif cümlelerdir. Bahane üretmek gibi, bu da sizi kötü arkadaş yapar.

3Arkadaşınızı kötü hissettirdiğiniz için özür dileyin. Yaptığınız davranışın sorumluluğunu üzerinize aldıktan ve üzgün olduğunuzu söyledikten sonra, arkadaşınızın kalbini kırdığınızı vurgulamanız gerekir. Nasıl hissettiğinin farkında olduğunuzu belirtin. Böylece arkadaşınız özür dilemek için her açıdan ne kadar çaba sarf ettiğinizi ve ne kadar kötü hissettiğinizi anlayacaktır.

  • “Doğum günü partine gelmediğimi fark ettiğinde ne kadar üzüldüğünü hayal bile edemiyorum. Partiyi uzun süredir planlıyordun ve her şeyin mükemmel olmasını istiyordun.” gibi birşey deyin.
  • Ya da, “Emre’yi öptüğümde ne kadar kırıldığını biliyorum. Aylardır ondan hoşlanıyordun ve bu senin için hayal kırıklığı yaratmıştır.”

4Arkadaşlığınızın gurur ya da hatalardan daha önemli olduğunu söyleyin. Arkadaşlığınızın dünyadaki her şeyden daha önemli olduğunu ve gelecekte önceliklerini daha iyi belirlemeniz  gerektiğini arkadaşınızın anlamasını sağlayın. Arkadaşınız, yaptığınız hatanın anlamsız olduğunu, en baştan başlamak istediğinizi ve kendisinin öncelikli olduğunu görmelidir. Alçakgönüllü ve dürüst olun. Bu yarım yamalak söylenen “Her zaman arkadaşız” gibi cümleler için doğru zaman değildir. “Arkadaşınım ama arkadaşın gibi davranmadım” demeniz gereken zamandır.

  • “Doğum gününü kaçırdım, bunu yapmamalıydım. Sana biz söz vermiştim ve sözümü tutmadım. Artık hep sözümün arkasında duracağım” deyin.
  • “Emre ile bunu yaptığıma inanamıyorum. O benim için bir hiç ama sen benim için çok değerlisin. Arkadaşlığımız herhangi bir romantik ilişkiden daha önemli” deyin.

5Barışmanın bir yolunu bulun. Pahalı eşyalarla gözünü boyamaya çalışmayın. Arkdaşlık eşyalarla değil, muhabbetle başlar.  Arkadaşınızla yemeğe çıkın, birlikte zaman geçirin ve arkadaşlığınızı sürdürmeye kaldığınız yerden devam edin. O sizin arkadaşınız, duygularına önem veriyorsanız, onun için vakit ayırmak o kadar da zor olmamalıdır.

  • “Seni bir daha asla ekmeyeceğim ve tek başına bırakmayacağım. Bir yerde olacağıma söz verdiysem, orada olacağım. Hadi seni doğum günün için özel bir filme/yemeğe/parka vs. götüreyim.” deyin.
  • “Bir daha asla senin hoşlandığın biriyle flört etmeyeceğim. Hoşlandığın çocuğun gözündeki değerini biliyorum, bir daha asla özel hayatına müdahale etmeyeceğin.” deyin.

6Af dileyin. Söylemeniz gereken her şeyi söyledikten sonra , “Beni affeder misin?” diye sorun. Umarız ki arkadaşınız, arkadaşlığınıza ne kadar önem verdiğinizi görecek ve sizi hemen affedecek. Ne kadar sevindiğinizi ve rahatladığınızı göstermek için ona sarılabilirsiniz. Ancak arkadaşınızın biraz daha zaman ihtiyacı varsa ve sizi hemen affetmezse, en azından denemiş olursunuz. Samimi bir özürden başka verebileceğiniz bir şey yoktur. Özrünüzü kabul etmezse, onun bileceği iş. Sizi affetmesi için baskı yapmayın, bir işe yaramayacaktır.

  • Basit bir “Beni affedebilecek misin?” sözü dünyalara bedeldir.
  • Kimse af dilemekten hoşlanmaz. Bu sebepten af dilediğinizde bunun bir anlamı vardır. Çok fazla gurur yapıp bu adamı atlamayın – bu oldukça önemlidir!

Kaynak

  • http://teenshealth.org/teen/your_mind/friends/apologize.html
  • http://www.wikihow.com/Apologize-to-a-Friend
  • http://www.thegloss.com/2010/11/10/odds-and-ends/modern-etiquette-how-to-apologize-to-a-friend-you-hurt/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir