Ateş Karınca Isırığı Tedavisi Nasıl Yapılır

Ateş karınca sokması ya da ısırması durumunda ısırılan bölgede şişme, cilt kızarıklığı ya da kaşıntı gibi durumlar oluşabilmektedir. Bu ısırığın olduğu kısımlarda kırmızı renkte şerit şeklinde bir şişlik meydana gelir.  İlgili alan kaşınır ve kaşıntı sonucunda daha da çok şişer. Bu şişmeyle birlikte ağrı da giderek artar. Ateş karıncası ısırmasına karşı bir alerjiniz olup olmadığını belirleyerek, ortaya çıkan semptomlarla nasıl başa çıkacağınızı yazının devamını okuyarak öğrenebilirsiniz.

Bölüm1: Ateş Karıncası Isırığına Karşı Alerjik Olup Olmadığınızın Değerlendirmesini Yapma

1Semptomları göz önünde bulundurun. Ateş karıncalarının ısırığının alerjik reaksiyona dönüşmesi bir hayli nadir bir hadise olarak karşımıza çıkar. Fakat böyle bir reaksiyon ortaya çıkarsa acilen tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyacağınızında altını çizmek gerekmektedir. Isırmaya maruz kalan yerde şişme olması ve acı hissetmeniz gayet normal fakat aşağıda sıralanacak olan semptomlardan birini bile vücudunuzda gözlemliyorsanız acilen doktora görünmeniz gerekmektedir.

  • Isırmaya maruz kalan bölgenin haricinde de kaşınma ve ağrı gibi şikâyetlerin meydana çıkması.
  • Mide bulantısı, kusma, ishal
  • Göğüs kafesinizde meydana gelen sıkışmalar ve nefes almada güçlük
  • Boğaz, dil, dudaklarda şişlik ve yutkunma zorluğu
  • Anaflaktik şok. Bu semptomun yalnızca çok ciddi vakalarda karşınıza çıkacağının farkında olmalısınız. Hızlı bir biçimde tedavi edilmezse kalp durmasına kadar ilerleyebilir. Bayılmalara ve göz kararmalarına neden olabilmektedir.

2Tedavi arayışına girin. Ateş karıncasına karşı alerjik reaksiyon geçirirseniz adrenalin ve steroid gibi maddeler ile tedaviniz gerçekleştirilmeye çalışılacaktır. Bu maddeler hastane ortamında size uygulanacak ve alerjik semptomların en aza indirilmesi için gerekli adımlar atılacaktır.

  • Ateş karıncasına karşı alerjiniz olduğunu biliyorsanız yanınızda bir adrenalin iğnesi taşıyabilirsiniz. Bu iğneyi bir arkadaşınız yardımı ile kendinize uygulayın ve ardından hastaneye doğru ilerleyin. Yaşadığınız acı dolu süreler bu önlem sayesinde bir nebze de olsa azalacaktır.

Bölüm2: Ateş Karıncası Isırığı Tedavisi

1Isırığa maruz kalan bölgenizi havaya kaldırın. Hastaneye doğru çıkmış ilerliyorken ateş karıncasının ısırığından etkilenmiş olan bölgeyi havaya kaldırmanız şişmenin en aza indirilmesi için gerekli olan en önemli adımlardan bir tanesidir.

2Isırılan bölgeyi sabunlu su ile yıkayın. Isırılan alan hassaslaşmıştır tam da bu nedenle karınca ısırığının olduğu bölgeyi hafif ve kibar bir biçimde sabunlu su ile yıkamaya başlayın. Bu adımı düzgün bir biçimde uygularsanız enfeksiyon riskini de en aza düşürmüş olursunuz.

3Yaranızın üzerine soğuk kompres uygulayın. Bu adımı uygulamak şişliği en aza indirmeye, kaşınmanın seviyesinin azalmasına ve ısırılmış olan bölgenin uyuşmasına yardımcı olarak acı seviyenizi de azaltacaktır.

4Antihistamin veya hidrokortizon içeren kremler kullanın. Bu tıbbi müdahaleler yaranın acısının azalmasını ve aynı zamanda kaşınmanın da azalmasını sağlayacaktır.

  • Kabarıp su toplayan bölgeleri kesinlikle patlatmamalısınız. Isırıldığınızdan birkaç saat sonra ısırılan bölgede küçük kabarcıklar oluşmaya başlayacaktır. Bu kabarcıkları patlatmadığınız müddetçe yaralanan alan enfeksiyon kapmayacaktır. Su toplayan bölgeyi kaşımamanız gerekmektedir. Kaşırsanız kabarcıkların patlamasına sebebiyet verebilirsiniz.
  • Kabarcıklardan biri bile patlasa o bölgeyi sabunlu su ile temizlemeniz gerekmektedir. temizleme işlemini yaptıktan sonra enfeksiyon belirtilerini gözlemlemelisiniz.
  • Yaralanan bölgenin rengi değişmeye başlıyorsa veya içerde biriken iltihap dışarı çıkmaya başlıyorsa büyük ihtimalle enfeksiyon kapmışsınızdır. Bunu önlemek için tıbbi bir yardım almanız lazım gelir.

Part3: Evde Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri

Aşağıda sıralanacak olan tedavi yöntemleri birçok okuyucu tarafından başarılı bir biçimde uygulanmıştır. Fakat unutmamalısınız ki bu sizin üzerinizde de başarılı olacağı manasına gelmemektedir. Aklınızda herhangi bir şüphe oluşturuyorlarsa kesinlikle doktora görünmeniz gerektiğini de aklınızın bir köşesine yazmalısınız.

  • Tuvalet ispirtosu veya eti yumuşatmak için kullanılan maddelerden kullanın.
  • Ateş karıncasının ısırdığı yeri temizledikten sonra tuvalet ispirtosu yardımı ile bölgeyi ıslatın ve o şekilde bırakın. Bölgenin nemli kalmasına özen gösterin.
  • Isırılan bölgeyi havaya kaldırın ve o bölgeye bol miktarda etleri yumuşatmak amacı ile kullanılan maddelerden serpin. Bu şekilde ateş karıncasının ısırığının vücudunuza yaptığı kötü etki de kısıtlı bir alanda kalmış olur ve daha geniş bölgelere yayılmaz.
  • El dezenfektanı kullanın.
  • Bir el dezenfaktanını asla çantanızdan ayırmayın.
  • Ateş karıncasından tam olarak kurtulduktan sonra el dezenfektanını ısırılmış olan bölgeye iyi bir biçimde uygulayın.
  • El dezenfektanının yara üzerinde kalmasına özen gösterin. Bu sayede normal koşullarda hızlı bir biçimde ortaya çıkacak olan olumsuz sonuçlar ertelenebilir bir hal alacaktır. Isırığın günlük hayatınızı etkilememesi için ve işlerinize devam etmek için en uygun yöntemlerden bir tanesi budur.
  • Uygun olduğunuz bir zamanda ve el dezenfektanının etkisi geçtiği zaman yaralı olan bölgeye antihistaminik bir krem uygulamayı da ihmal etmeyin.
  • Karbonat ve su ile bir karışım hazırlayın. Bu karışımınızı ısırılmış olan bölgenin üzerinde gezdirmeye başlayın. Bunu yaparken hassas bir biçimde davranmaya da özen göstermelisiniz. Bu yöntem sayesinde yara bölgesinde oluşacak olan kırmızılığın ve kaşınmaların da önüne geçmiş olacaksınız.
  • Karbonat ve sirke ile yapılacak olan solüsyonlar da ateş karıncası yaralarının tedavi etmesi için uygun bir formül olacaktır. Hatta sirke kendi başına uygulandığında bile etkili bir solüsyon olarak karşımıza çıkacaktır.
  • Buz kompresi veya soğuk su ile ıslatılmış bir bez kullanın. Bu yöntemi ısırılmış bölgeye direkt olarak uygulayın. 10 dakika uyguladıktan sonra ara verin ve tedavi süresince derin nefesler almayı da ihmal etmeyin.
  • Unutmayın ki uzun bir süre bu tedaviye devam ederseniz soğuk nedeni ile derinizde yanıklar meydana gelebilir.
  • Amonyak kullanın. Isırıldığınızı fark ettiğiniz anda o bölgeye hızlı bir biçimde amonyak uygulamanız gerekmektedir. Bu uygulama işlemi sırasında narin bir biçimde davranmayı da ihmal etmemelisiniz. Cam temizleme solüsyonunun içerisinde de amonyak bulunmaktadır. Bu yöntemi gerçekleştirerek mevcut olan acının en aza indirgenmesini sağlayabilirsiniz.

Kaynak:

  • http://www.thesurvivaldoctor.com/2013/04/02/how-to-treat-fire-ant-bites/
  • http://www.wikihow.com/Treat-a-Fire-Ant-Sting

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir