Ayva Nasıl Yetiştirilir

Ayva, elma ile akrabalığı olan bir meyvedir. Küçük ağaçlarda yetişir. Belki de ayva ürünlerinin tadına baktınız ve şimdi kendi ayvanızı yetiştirmekle ilgileniyorsunuzdur. Ayvanın sadece bir kaç çeşidi ham şekilde tüketilmeye uygundur, ancak ayva pastası genellikle peynirlerle eşleştirilir ve ayva jölesi parmak izi kurabiyelerinde kullanılır. Bu makale size ayva ağaçlarını nasıl yetiştireceğinizi gösterecektir.

Adımlar

1 Ayva ağaçlarını yetiştirmek için uygun iklimde yaşadığınızı anlamaya çalışın.

  • Ayvalar sıcaklığın -25 derecenin altına düştüğü sıcaklıklarda yetişmezler, ancak meyve vermesi için de kış aylarında serin bir döneme ihtiyaçları vardır.
  • Ayrıca, karasal bölgeleri tercih ederler, çünkü nemli, kıyı bölgeleri benek virüsü tarafından saldırıya daha yatkındır, ki bu da böcek saldırıları ile ağaca yayılması ile oluşur.

2 Yetiştirmek istediğiniz ayva çeşidine karar verin.

  • Eğer ayva ağacınızın meyvelerini yemeyi istiyorsanız, yenilebilir meyve veren çeşitlerden seçtiğinize emin olun. Bazı ayva ağaçları tamamen süs amaçlıdır.
  • Angers ayvası, Portakal, Ananas, Şampiyon ve Smyrna, dikkate alınması gereken ayva çeşitleridir. Bunlar kolayca yenilebilir meyve vermeye müsaittirler.

(Şampiyon: Meyveleri büyük, yuvarlağımsı armut şekilli, yeşilimsi sarı renklidir. Meyve eti sarı, ince dokulu ve çok az boğucudur. Erken verime yatar. Meyvelerini orta mevsimde olgunlaştırır. Ağacı kuvvetli gelişir ve verimlidir.)

(Portakal: Meyveleri büyüktür. Bazen bir meyvesi 450 g’dan daha ağır olabilir. Meyveleri yuvarlak, düzgün yüzeyli ve parlak sarı renklidir. Meyve eti ince dokulu, pişirilince sarı­-turuncu renkli ve çok lezzetlidir. Yazları serin geçen bölgelere uygundur.)

(Smyrna: Türkiye orijinlidir. Meyveleri büyük, kırışık yüzeyli, uzun armut şekilli, altın sarısı renkli ve çok hoş kokuludur. Meyve eti yumuşak, ince dokulu, açık sarı renkli ve çok kalitelidir. Meyveleri saklanabilir. Ağaçları orta kuvvette gelişir ve çok büyük yapraklara sahiptir.)

(Ananas: Meyveleri büyük, yüzeyleri düzgün, yuvarlak şekilli, açık altın sarısı renkli ve çok güzel kokuludur. Meyve eti beyaz, ince dokulu ve çok az boğucudur. Tadı ananasa benzediği için, ananas olarak adlandırılmaktadır.)

3 Ayva ağaçlarının ekim yerlerini seçin.

  • Ayva ağaçları, tam güneş alan ve nemli, gözenekli ve hafif asitli bereketli toprakları tercih ederler.
  • Hızlı sıcaklık değişimlerine dayanamazlar ve rüzgar siperi ile korunan bir alana ekilmeleri gerekmektedir.
  • Ayrıca, geç donmalar oluşan ayva çiçeklerine zarar verebilir, bu yüzden ayvaları geç donmaya meyilli olmayan bir yerde ekmek en iyisidir.

4 Birden fazla çeşitte ve sayıda ayva ağacı yetiştirmeyi düşünün. Ayva ağaçları kendi kendilerine tozlaşma yeteneğine sahipken, çapraz tozlaştıklarında daha fazla meyve verirler.

5 Ayva ağaçlarınızı yetiştirmeye başlayın.

  • Ayva ağaçları genellikle meşe ağacının aşı dalından üretilir. Aşı dalları geç sonbaharda veya kış başında alınmalıdır ve yaklaşık 25cm uzunluğa sahip olmalıdır.
  • Bir diğer yaygın yöntem, ayva ağaçlarını yetiştirmeye tohumdan başlamaktır. Tohumların kışın sonlarında veya ilkbaharın erken safhasında ekilmesi gerekir. Doğrudan toprağa ekilebilir veya yetiştirme işlemine bir saksı içerisinde başlanabilir. Ayrıca bir seradan genç ayva ağaçları da satın alabilirsiniz.

6 Ayva ağaçlarınızı toprağa ekin.

  • Ayva ağaçlarının büyüdüğü saksıların yaklaşık iki katı kadar büyüklük ve derinlikte bir delik kazın.
  • Toprağı zenginleştirmesi için deliğe biraz organik gübre veya turba yosunu koyun.
  • Ayva ağacının kök yumağını gevşetin ve bitkiyi saksıdaki seviyesinde veya daha yüksek bir seviyede ekin.

7 Ayva ağaçlarınızı sulayın. Ayva ağaçları kuraklığa dayanıklı değillerdir ve gençken yapılacak sık sulama işlemi güçlü bir kök sisteminin büyümesini teşvik eder.

8 Karışık gübrelerle ayva ağaçlarını gübreleyin.

9 Ayva ağaçlarını kış aylarında budayın, ancak saklamak istediğiniz yeni dalları budamanız gerekmez.

10 Zararlı böcek sorunlarınızı en aza indirgeyin.

  • Tırtıl, ekin kurdu, güveler, kurtlar, ateş yanığı, tomurcuk hasarlarının tümü ayva ağaçlarına zarar verebilir. Bu yüzden bu zararlı böcekler için uygun olan böcek ilaçlarına bakın.
  • Ayvanın üzerindeki yeni dalları mümkün oldukça az budayın ve ayva ağaçlarının etrafındaki toprakta aşırı azot kullanmayın.

11 Emicileri (yeni dal büyümesi için) ağacınızdan kaldırın. Aşılama dalından yetişen ağaçlar, emiciler üretirler, bu emicilerin önemli besin maddelerini ve yaprakları soyacakları için kaldırılması gerekir.

12 Ayva ağacınızın büyümesini ve meyve vermesini izleyin.

  • Tohumdan gelen ayva ağaçlarının yaklaşık 5 yıl içerisinde meyve vermesi gerekmektedir. Aşılama dalından yetişen ayva ağaçları ise daha kısa sürede meyve vermeye başlarlar.
  • Bir ayva ağacı genellikle her yıl 100-150 kg meyve verir.

Kaynak

  • http://www.fruit.cornell.edu/mfruit/quince.html
  • http://www.wikihow.com/Grow-Quince
  • http://www.dpi.nsw.gov.au/agriculture/horticulture/pomes/other/quince-growing

uğur kuzak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir