Bahçede Sirke Nasıl Kullanılır

Sıradan sirkeyi; zararlı otları, mantarları ve böcekleri öldürebileceğiniz çevre dostu bir ürün olarak kullanabileceğinizi biliyor muydunuz?

Adımlar 

1İhtiyaç duyduğunuz alana püskürtün. Öncelikle, bahçeniz haşere ve küçük hayvanların istilasına uğradıysa artık daha fazla endişelenip üzülmenize gerek yok. Kedileri uzaklaştırmak istediğiniz bir bölgeye bir miktar sirke püskürttüğünüzde bu onların gözünü korkutacaktır. Mesela çocuklarınızın oynayabilmesi için hazırladığınız kum havuzunu kendi özel tuvaleti olarak kullanan kediler için bu yöntemi kullanarak onları bu alışkanlığından vazgeçirebilirsiniz. Kum havuzunun kenar kısımlarına fazla miktarda ve güçlü bir şekilde sirke püskürtün ve her yağmur yağdıktan sonra bunu tekrarlamayı unutmayın.

2Tavşanlar için mısır koçanını sirke ile ıslatın. Bu tavşanlar sürekli sizin sebzelerinizi, özellikle de fasulye ve bezelyelerinizi mi yiyor? Mısır koşanlarını birkaç saat boyunca, tamamen ıslanıncaya kadar sirkenin içinde bekletin. Arzu ettiğiniz takdirde tüm bir gece boyunca da bekletebilirsiniz. Sonra koçanları sebzelerinizin bulunduğu alana stratejik bir şekilde yerleştirin. Koçanlar sayesinde tavşanlar bahçenizden uzak duracaktır. Her iki haftada bir koçanları tekrar sirke içinde bekleterek ıslatın.

3Karıncaları uzaklaştırmak istiyorsanız eşiklere sirke püskürtün. Karınca problemi mi yaşıyorsunuz? Yine aynı şekilde sirkeyi karıncaların geçtiği bölgelere sıkarak onları evinizden ve bahçenizden uzak tutabilirsiniz. Evinize doğru yol aldıklarını gösteren biz iz bulduysanız bu oldukça etkili bir yöntem olacaktır. Eşiklere bir miktar sirke püskürtün ve birkaç günde bir bu işlemi tekrarlayarak karıncaları uzak tuttuğunuzdan tamamıyla emin olun.

4Çevre dostu bir böcek ilacı olarak kullanın. Sülükler cidden haşeredir çünkü hem sebzeleri yer, özellikle de marul ve yeşil bitkileri. Bu gibi durumlarda sirke sülükler için zehir görevi görür, sirkeyi doğrudan sülüklerin üzerine püskürttüğünüzde öldüklerini göreceksiniz. Aynı şekilde salyangozları da bahçenizden uzak tutabilirsiniz. Fakat sirke aynı zamanda bir bitki öldürücü olduğundan yanlışlıkla onların da üzerine püskürtmemeye özen gösterin. Örneğin ateş çiçeği üzerine sirke püskürtüldüğünde ölebilir.

5Meyve ağaçlarınızı koruyun. Ağaçlarınız meyve sineklerinin istilasına mı uğradı? Bir hayli etkili ve öldürücü olan meyve sineği yemi (sirke ile hazırlanacak) kullanmayı deneyin. 1 kase suyun içine yarım kase elma sirkesi, çeyrek kase şeker ve 1 yemek kaşığı pekmez koyun. Karıştırın. Kapaksız, eski teneke kutular alın ve iki ucuna tel ile tutacak yapın. Tutacakları bağlayarak tenekelerinizi birbirine iliştirin. Her teneke kutunun içine 70 gr. karışımdan koyun. Her ağaca 2 – 3 tane teneke asın. Hazırladığınız bu meyve sineği tuzaklarını belirli aralıklarla kontrol edin, gerektiğinde temizleyin ve yeniden doldurun ve temizleyin.

6Bahçede kullandığınız araç gereçlerinizi koruyun. Bahçenizi ekip biçmek için kullandığınız kazma, kürek, çapa gibi araç gereçlerinizi kullandıktan sonra yarı yarıya sulandırılmış sirke ile ıslatın. Bu yöntem, bir sonraki kullanımınıza kadar,  mantar öldürücü bir etki ile araç gereçlerinizin üzerinde gizlenmiş olabileceğinden şüphelendiğiniz herhangi bir zararlı şeyin barınmasına izin vermeyecektir.

7Mantar öldürücü olarak kullanın. Bahçenizde bitkiler ölmeye, gülleriniz mantarlar yüzünden küçük siyah lekeler çıkarmaya mı başladı? 2 yemek kaşığı beyaz sirkeyi 4 litre organik çay ile karıştırın. Daha sonra bu karışımı bitkilerinizin üzerine püskürtün ve farkı görün. Güller için, yöntem bir miktar farklı. 3 yemek kaşığı elma sirkesini 4 litre su ile karıştırın ve mantarla ilgili herhangi bir hastalığa yakalanmamaları için bu karışımı güllerinizin üzerine püskürtün. Tabi ki güller için hazırladığınız karışımda da su yerine organik çay kullanarak iyi bir sonuç elde edeceğinizi aklınızın bir köşesinde tutun. Toz halinde küf bağlamış bitkileriniz için 2 – 3 yemek kaşığı elma sirkesini 4 litre su ile karıştırın ve bitkilerinizin üzerine doğru püskürtün. Bu, problemi kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır.

8Toprağın asitlilik oranını artırın. Peki ya açelya, gardenya ve orman gülü gibi asitli toprakları seven bitkiler için sirkeyi nasıl kullanabilirsiniz? İstediğiniz miktarda çiçek veriyorlar mı? Eğer toprağın asitlilik derecesini artırmazsanız pek mümkün değil gibi. Kireçli su olan bölgelerde 1 kase sirkeyi 4 litre musluk suyuna ekleyin. Bu, topraktaki demiri salmaya yardımcı olur ve bitkileriniz kolaylıkla ihtiyacı olan demir miktarını karşılayabilir. Bahçenizde çok miktarda kireç varsa bunu nötralize etmek için sirke kullanın. 

9İstenmeyen zararlı ot ve yeşilliklerle savaşmak için kullanın.  Bahçenizden evinize uzanan ya da dış kapıya doğru uzanan patikanızda yabani otlar mı çıkıyor? Ve daha da kötüsü bunları ellerinizle temizlemekte zorlanıyor musunuz? Çevreye zarar verecek herhangi bir bitki öldürücü kullanmanıza gerek yok. Onun yerine çevre dostu bir alternatifi olan sirkeyi kullanın. 1 litre kaynar suyun içine 2 yemek kaşığı tuz ve 5 yemek kaşığı sirke ekleyin. İyice karıştırın ve hala sıcakken kurtulmak istediğiniz bu inatçı yabani otların üzerine karışımı boşaltın. 

10Çimlenmeyi güçlendirin. Sirke kullanarak tohumlarınızın çimlenmesinin başarı oranını artırabileceğinizi biliyor muydunuz? Bu yöntem özellikle kuşkonmaz, bamya, gündüzsefası ve sarı papatya gibi tohumunun çimlenmesi zor olan bitkilerin çimlenme sürecini başarılı bir şekilde atlatmaları için etkilidir. Tohumları öncelikle çok ince olmayan bir zımpara kağıdına sürtün. Sonra tohumları 125 ml. sirke ve bir damla sıvı deterjan eklenmiş 500 ml. ılık suyun içinde bir gece bekletin. Ertesi gün normal bir şekilde tohumlarınızı ekin. Aynı metodu farklı bitkilerin tohumları için de kullanabilirsiniz; fakat latin çiçeği, maydanoz, pancar ve yabani havuç bitkilerinin tohumunu çimlendirmek için iyi bir yöntem değildir. 

11Tavuk gagalamasına son verin! Ve son olarak, tavuklarınız birbirlerini gagalayıp duruyorlar mı? İçme sularına 1 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin, birbirlerini gagalamaktan vazgeçeceklerdir.

Kaynak

aylin özkan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir