Balondan Stres Topu Nasıl Yapılır

Sinirlerinizi gevşetmek ve asabiliğinizi ortadan kaldırmak için yapmanız gereken ilk şey elleriniz ile sıkıştırabileceğiniz toplar almak ve onları sıkarak zaman geçirmektir. Bu yöntem hem yetişkinler hem de çocuklar için gönül rahatlığı ile kullanılabilmektedir. Kendi kendinize oluşturduğunuz bu stres toplarını okulda, evde ve dışarıda istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Bu yazı kapsamında ise çok kolay bir biçimde evinizde balondan stres topu nasıl yapılır öğrenebilirsiniz.

Bölüm1: Balonları Doldurmak

1Her yerde bulunabilen klasik parti balonlarını eliniz ile esnetin. Lateksten üretilmiş olan balonları tutun ve her yönde bu balonları genişletmeye başlayın. Bu balonlarınızın çok daha fazla genişlemesine ve esnek bir yapıya sahip olmasını sağlayacaktır.

  • Bir genleştirme yöntemi olarak balona ağzınız ile nefes üfleyebilir ve balonun daha da geniş bir hal almasını sağlayabilirsiniz.
  • Latekse karşı alerjiniz olup olmadığını detaylı bir biçimde incelemelisiniz. Eğer latekse alerjiniz varsa başka maddelerden yapılmış olan balonları tercih etmek sizin için daha uygun bir seçenek olacaktır. Küçük çocuklar balon şişirme işlemi sırasında mutlaka büyüklerin yardımını almalıdır, aksi takdirde balonu yutmaları gibi tehlikelerin ortaya çıkabileceği bilinmelidir.

2Balonun ağız kısmına bir huni yerleştirin. Balonun içerisini daha kolay bir şekilde doldurmak için huni yerleştirme işlemini gerçekleştirin. Huniyi daha kolay ağız kısmına yerleştirmek için balonun boyun kısmını bükebilirsiniz. Bu şekilde işlem daha güvenli bir biçimde ortaya koyulmuş olur.

  • Elinizde metal ya da plastikten imal edilmiş olan bir huni yoksa bir kâğıt parçası ile bile kendi huninizi oluşturabilirsiniz. Balonun içerisine dolan materyalin yerleştirilmesi için huninin ağzının balonun boynundan geçecek kadar ince olması gerekmektedir. Huninizi oluştururken bu durum dikkat etmeniz lazımdır. Materyalin balonun içerisine yerleşmesi sırasında tıkanmaların olmaması için ekstra bir özen göstermeniz sizin için çok daha iyi olacaktır.
  • Huni olarak kullanabileceğiniz bir diğer materyal ise bir pet şişedir. Bu şişeyi ortadan ikiye bölerek ağız kısmını huni olarak kullanabilirsiniz.

3Materyali balonun içerisine doldurmaya başlayın. ¼ fincan oranında bir materyali balonun içerisine doldurmaya başlamalısınız. Huniyi dikkatli bir biçimde tutun ve balonun dışarısına materyal dökmemeye odaklanın.

  • Balonu doldururken kullandığınız huninin içerisinde tıkanıklık meydana gelirse yavaşça sallamalısınız. Bu yöntem işe yaramazsa bir kalem yardımı ile tıkanıklığın açılmasını sağlayabilirsiniz.
  • Balonun yarısına kadar materyal doldurmak yeterli olacaktır. Balonun ağız kısmına kadar doldurmak tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarabilir. Çok dolu bir balon ile stres topu oluşturmaya çalışmak sert bir balonun oluşmasına neden olacaktır ve verimli olmayacaktır. Daha az doldurulmuş olan bir balon sıkıştırılması daha da zevkli bir his uyandıracaktır.
  • Bu işlemden sonra balonun ağız kısmını bağlamalısınız. Daha güvende hissetmek için balonun ağız kısmını iki kere bağlamalısınız.

Bölüm2: Doldurma Maddesini Seçmek

1Yumuşak bir dokuya sahip olan bir stres topu oluşturmak için un kullanın. Balonun içerisini doldurmak için yemeklerde kullandığınız unları kullanabilirsiniz. Un sayesinde sıkıştırma konusunda sorun yaşamayacağınız bir stres topu meydana getirebilirsiniz. Un balona yerleştirildikten sonra balonun şeklini alarak size zorluk çıkarmayacaktır.

  • Bu işlem sırasında una muadil olabilecek diğer maddeleri de kullanabilirsiniz. Nişasta ve karbonat bunlardan yalnızca ikisidir. Bunlardan hiçbiri bulamazsanız ince yapılı bir kum da kullanabilirsiniz.
  • Balonun içerisine doldururken doldurma materyali dışarı sıçrarsa dağınıklık ve kirlilik oluşacağını belirtmek gerekmektedir. Ortaya çıkan stres topunun maliyetinin çok az olması ve gerçekten stres seviyesini düzenleyici bir etkiye sahip olması nedeni ile birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.

2Daha sert yapılı bir balon oluşturmak için içerisini kuru bakliyatlar veya kuş yemi gibi materyaller ile de doldurabilirsiniz. Küçük kuru bakliyatlar, kuşyemi veya pirinç kullanarak balonlarınızın içerisini doldurabilirsiniz. Ortaya çıkan stres topu un ile oluşturulan stres topuna göre çok daha sert bir yapıya sahip olacaktır.

  • Bu yöntem ile ortaya çıkarılan balonlar yanlışlıkla patladığı zaman çok daha az pislik ortaya saçılır. Fakat sıkıştırma konusunda bu toplardan çok da fazla verim alamayacağınızı bilmelisiniz.
  • Yumuşak ve sert yapıyı bir araya getirmek için fasulyeler ile unu karıştırabilirsiniz.

3Oyun hamuru veya çamur karışımı ile modelleme meydana çıkarmayı deneyin. Çamur veya oyun hamuru ile modelleme gerçekleştirdikten sonra balonunuzun içerisini doldurmaya başlayabilirsiniz. Bu şekilde balonun içerisine dolduracağınız materyal hem sıkıştırılmaya yatkın hem de balonun kolayca şeklini alan bir yapıya sahip olur.

  • Birçok oyun hamuru türü ve çamur açık havaya bırakıldığı zaman kısa bir süre içerisinde sertleşmektedir. Bu nedenle materyali balonun içerisine koyduktan sonra ağzını sıkıca bağlamanız gerekmektedir. Aksi takdirde balonunuz birkaç hafta sonra sertleşebilir ve görevini yerine getiremez bir hal alabilir.
  • Çamur ve oyun hamuru gibi modellemelerin balonun içerisine doldurulması diğer materyallere göre daha zor olabilmektedir. Bu nedenle materyalleri huni ile balonun içerisine yerleştirirken ince minik yılanlar şeklinde modelleme yapmalısınız. Böylece çok daha kolayca doldurma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Bölüm3: Son Dokunuşları Yapmak

1Balonun ucundaki fazlalık kısmını kesin. Elinizden geldiği kadarıyla balonun gövdesine yakın bir yerden düğümleme işlemini gerçekleştirmeye çalışın. Bu şekilde sıkıştırılması daha kolay bir balon elde edebilirsiniz. Akabinden düğüm üzerindeki fazlalık kısmı kesmelisiniz.

  • Balonun düğümlenen kısmın üzerindeki fazlalığını keserken balonun düğümlenen ya da diğer kısımlarında delik açmamaya da özen göstermelisiniz. Dikkatli bir biçimde kesim işlemini gerçekleştirmelisiniz.
  • Mükemmel ve pürüzsüz bir stres topu elde etmek için balonun gövdesini dikkatli bir biçimde tutmalı ve kesmelisiniz. Düğüm atılmadığı için mühürleme yapma maksatlı ikinci bir balonu üzerine geçirebilirsiniz. Tabi ki bu balonu ilk balonun açız ağzı olan kısımdan geçirmelisiniz.

2İkinci ve hatta isteğinize göre üçşüncü balonu birinci balonun etrafına geçirin. Bu şekilde patlama ihtimalini de bir hayli düşürmüş olursunuz. İkinci balon sayesinde ne kadar sıkıştırırsanız sıkıştırın daha dayanıklı bir biçimde hizmet verecektir.

  • İlk balonun ilmek yerinden doğru ikinci balona geçirmeye başlamalısınız.
  • Ne kadar fazla balon katmanı oluşturursanız stres topunuz bir o kadar kullanışlı ve güvenli bir hal alacaktır. Fakat şunu hatırlamanız gerekir, balon katmanları eklendikçe, balonunuz daha az yumuşak ve daha katı bir yapıya sahip olacaktır.

3Arzu ederseniz balonun dış yüzeyini süsleyin. Balonunuzun etrafını desenlerle, sözcükler ile süsleyerek stres seviyenizin düşürülmesine bir adım daha katkı sağlayacak bir unsur elde edebilirsiniz. Balonunuzun yüzeyini çizgiler ile donatmak için kalemler kullanabilirsiniz. Bir diğer taraftan da farklı yapıştırmalar kullanarak dekorasyon işlemini tamamlayabilirsiniz.

  • Balona yapıştırmak için farklı parçalar kesebilirsiniz. Bu kağıt parçalarının daha da dikkat çekici bir hal almasını istiyorsanız renkli kalemler ile süsleyebilirsiniz. Bu şekilde hem stres seviyeniz düşmüş olacak hem de göz zevkiniz bozulmayacaktır.
  • Stresten arınmak için ilham veren sözleri balonunuzun üzerine yazabilirsiniz. Kocaman bir gülen yüz çizmek de en az ilham verici sözler kadar etkili olacaktır.

Kaynak:

  • http://www.thechaosandtheclutter.com/archives/how-to-make-sensory-balls
  • http://www.fisher-price.com/en_US/parenting-articles/health-and-safety/are-balloons-dangerous
  • http://www.wikihow.com/Make-a-Balloon-Stress-Ball
  • https://www.youtube.com/watch?v=GrbqzgomtJw&feature=youtu.be

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir