Barış Zambağı Bakımı Nasıl Yapılır

Bakımları diğer çiçeklere göre daha kolay olan ve güzel beyaz çiçeklere sahip olan barış zambakları, aynı zamanda yelken çiçeği olarak da bilinirler ve evde yetiştirilen bitkiler arasında en popüler olan çiçeklerdendir. Son zamanlarda barış zambakları hava temizleyici özellikleriyle NASA’nın da ilgisini çekti. Barış zambaklarının bakımı içinse dikkat etmeniz gerekenler su, toprak, güneş ve bitkilerinizi sağlıklı tutarak maksimum verimi almaktır.

Barış Zambağı Bakımı

  1. Barış zambağınız için bir yer seçin. Barış zambaklarının ana vatanı sıcak, nemli ve gölgeli tropikal yağmur ormanlarıdır. Bu nedenle, çoğu farklı iklimde barış zambakları yıl boyu evin dışında tutulmamalıdır. Ancak, evin içinde genellikle dışarıya göre nemli ve sıcak bir hava olduğundan bitkiler evin içinde daha iyi gelişirler. Barış zambağı ılık bir odada direkt güneş ışığına maruz kalmadan pencere yakınında bir yere yerleştirilmelidir. Kuzeye ve batıya bakan camlar direkt gün ışığı almadığından idealdir. Bitkinizin aşırı soğuğa ve gün ışığına maruz bırakmamaya çalışın. Bu etmenler bitkinizin sağlığını bozar ve kahverengi, buruşuk yapraklar açmasına neden olur.

Yaşadığınız yerin iklimine bağlı olarak hava sıcak ve nemli olduğu zamanlar zambağınızı dışarıda gölgeli bir yere yerleştirebilirsiniz. Ancak tropikal iklime sahip bir yerde yaşıyorsanız tüm yıl boyunca zambağınız evin dışında kalabilir.

  1. Barış zambağını yeterli miktarda sulayın. Barış zambağının bakımı için dikkat etmeniz gereken en önemli adımlardan biri bitkiyi dikkatli ve doğru sulamaktır. Bitkiyi sadece ama sadece toprağı kuru olduğunda sulayın. Bitkiyi sularken toprağın nemli olmasına yetecek kadar su dökün ancak suyun taşmasına izin vermeyin. Barış zambağını çok az sulamak ise bitkinin kurumasına ve ölmesine neden olacaktır. Eğer bitkinize su vermezseniz, bitkinizin solduğunu görebilirsiniz. Ancak, bitkiyi çok sulamak da köklerin çürümesine neden olarak bitkiyi öldürecektir. Haftada bir kez, toprak kuruduğunda sulama yapın. Bitkiyi çok hafifçe solmaya başladığı an sulamak da önerilen sulama sıklıkları arasındadır.

 

  1. Sprey şişesi kullanarak haftada bir iki defa yaprakları nemlendirin. Barış zambakları yüksek nemli tropikal yerlerde serpilirler, bu nedenle, toprağı sulamanın yanı sıra, düzen olarak bitkinizin yapraklarına su sıkarak yağmur ormanlarının nemli havasını taklit edebilirsiniz. Yaz aylarında, büyüme dönemlerinde bitkinizi daha sıklıkla nemlendirin. Çiçekleri ne kadar nemlendirirseniz o kadar sağlıklı olurlar.
  2. Bitkinizdeki sağlıksız yaprakları kesin. Bazı kesin bitkilerle kıyaslandığında barış zambaklarının sıklıkla budanmaya ihtiyacı yoktur. Ancak, bazı nedenlerden dolayı zambağınızın bir kaç dalı ve yaprağı kurumuşsa, kahverengiye dönmüşse, bitkinin ölen kısımlar için boşa enerji kullanmasını önlemek adına kurumuş yaprakları ve dalları budayabilirsiniz. Sağlıksız ve ölü parçaları kesmek için keskin bir makas kullanın ve sağlıklı kısımları gereksiz kesmediğinizden emin olarak toprak seviyesinde kesmeye çalışın.

Kahverengileşmiş ve solmuş yapraklar bitkinizi az suladığınızın bir işareti olabilir. Ancak bazen bu semptomlar daha ciddi problemlere işaret eder. Bitkinizin bakımını iyi sağladığınız halde sık sık budama yapmanız gerekiyorsa, daha ciddi problemlerin belirtilerini arayın (aşağıdaki barış zambakları hastalıkları makalesini okuyun) ve kökten kaynaklanan problemlerin çözümlerini araştırın.

  1. Gübreleme yapacaksanız çok dikkatli olun. Doğru sulamanın ve direkt gün ışığına maruz bırakmamanın yanında bitkinizin bakımı için çok şey yapmanız gerekmez. Gübreler ve besin takviyeleri sağlıklı ve bol çiçek açan bir barış zambağı için gerekli değildir. Ancak, dilerseniz (mesela, olduğundan daha iri çiçekli bir bitki yetiştirmek isterseniz) gübreleme yapabilirsiniz. Ancak, barış zambakları hassas bitkiler olduklarından aşırı gübreleme yapmamalısınız. Bitkinizin büyümesinin en aktif olduğu bahar ve yaz aylarında standart bir 20-20-20 ev gübresini ayda bir kere önerilenin yarısı ya da çeyreği kadar uygulayabilirsiniz.

Yeşil çiçekler bitkinin aşırı gübrelendiğini gösterir. Bitkiniz bu semptoma sahipse, gübrelemeyi bırakın ve bir sonraki büyüme sezonu için gübre miktarını yarıya düşürün.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Care-for-Peace-Lilies

Buse Tezci.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir