Bebeğe Emekleme Nasıl Öğretilir

Çoğu bebek 6 ile 10 ay arasında emeklemeyi öğrenir. Ancak bebeğiniz bundan daha büyük ve hala emeklemeye başlamamış ise endişelenmenize gerek yok. Bazı bebekler emekleme adımını tamamen atlar ve onlar doğrudan yürümeye başlarken daha ağır olan bazı bebekler ise emeklemeyi daha geç öğrenir çünkü onlar bedenlerine daha fazla destek verirler. Eğer bebeğinize emeklemeyi öğretmek istemiyorsanız onun hazır  olduğundan ve kafasını destekleyebilmesi, çevirebilmesi ve hatta oturabilmesi gibi bazı belirtiler gösterdiğinden emin olmak zorundasınız. Eğer bebeğinize emeklemeyi öğretmek istiyorsanız başlamak için birinci adıma bakın.

Bölüm 1

Bebeği Hazırlama

1Bebeğinizi yüz üstü yatırıp çevresinde bazı oyuncaklar koyarak oyuncaklara ulaşması için sürünmeye ve emeklemeye teşvik edin. Bebekler yüz üstü yatmış bir şekilde oynamayı severler. Bebekleri yüz üstü yatırmak ve yeri ve bedenlerini keşfetmelerine izin vermek kollarındaki ve boyunlarındaki kasları geliştirmelerine yardımcı olduğu gibi kafalarını kontrol etmelerini ve devinim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için çok gereklidir. İlk olarak bu aktivite ile başlayabilirsiniz. Bunu yapabildiğiniz kadar yapın. İlk başladığınız zaman sadece bir ya da iki dakika izin verin; bu aktivite bebeğiniz için rahat olmayabilir. Bebeğiniz dünyaya ilk geldiği zaman bu aktiviteyi rahatsız bulacaktır çünkü bedeni üzerinde çok fazla kontrol sahibi olmayacak. Ancak günde sadece birkaç dakika bu aktiviteyi yapmak kontrolü geliştirmesine ve daha hızlı bir şekilde emeklemeyi öğrenmesine yardımcı olabilir.

  • Bebeğiniz büyükçe, 4 aylık civarında olduğunda, kafasını kaldırabiliyor ve destekleyebiliyor, çevresine bakabiliyor ve vücudu üzerinde daha fazla kontrol sahibi olabiliyor olabilir. Bu demek oluyor ki bebeğiniz emeklemeyi öğrenme yolunda.
  • Yüz üstü yatma etkinliğini bebeğiniz için eğlenceli bir hale getirin. Onunla yatıştırıcı bir ses tonu ile konuşun, oyuncaklarla oynamasına izin verin ve hatta yüz üstü etkinliğinde daha rahat hissedebilmesi için siz de bebeğinizin seviyesine inin.
  • Bebeğinizi dinlenmesi için yatırdığınız zamanlarda tabi ki her zaman sırt üstü yatırmalısınız. Böylece kendine zarar verme ile ya da en kötü ihtimalle boğma ile sonuçlanmaz. Ancak uyanık ve neşesi yerinde olduğu zamanlarda yüz üstü yatma etkinliği faydalı olabilir.
  • Bebeğinizin yüz üstü yatma etkinliğine uyum sağladığından emin olun. Doyurduktan sonra, iyice dinlenmiş ve neşeli bir haldeyken onu karnının üstüne koyun. Zaten huysuz olduğu bir zamanda yüz üstü yatma etklinliğine başlamak istemezsiniz.

2Bebeğinizin yürüteçlerde,  araç koltuklarında ya da yüksek sandalyelerde geçirdiği zamanı sınırlayın.  Zamanın bir kısmında bebeğiniz için oturmak önemli olsa da uyanma döneminde bebeğinizin mümkün olduğu kadar uyarılmış olduğundan emin olmalısınız. İsimlerinin aksine yürüteçler bir bebeğin yürümeye başlamasını gerçekten erteleyebilir çünkü yürüteç olduğu zaman bunu kendi kendine yapmak zorunda olduğunu hissetmiyor. Eğer bebeğinizle birlikte vakit geçiriyorsanız onu sadece sandalyeye koymak ve bir mobilyaya ya da bir oyuncağa saatlerce bakmasına izin vermek yerine  karnının üstüne koyun ve hareket etmesi için cesaret verin.

  • Bebeğiniz yorulmadan ne kadar hareket edebilirse o kadar iyi. Bebeğinizin hareketlerini elinizden geldiği kadar desteklemek isteyeceksiniz. Böylece zaman geçtikçe emeklemeye ve yürümeye hazır olacaktır.

3Bebeğinizin sırtını güçlendirmesine izin verin. Bebeğiniz tek başına oturabilmeye başlamadan önce sizin yardımızına ihtiyaç duyacak. Eğer bebeğiniz oturmaya çalışırsa kafası sallanmasın ve düz durabilsin diye sırtını ve kafasını desteklemek için ellerinizi kullandığınızdan emin olun. Bu bebeğinizin emeklerken kafasını dik tutmak için kullanacağı kaslarının gelişmesine yardımcı olabilir.

  • Bebeğiniz ne kadar çok yüz üstü yatma aktvitesi yaparsa, o kadar çabuk oturabilmeye başlayacaktır.
  • Kafasının üstünden renkli oyuncaklar sallayarak bebeğinize etrafına bakması için de cesaret verebilirsiniz. Bu bebeğinizin sırt, boyun ve omuz kaslarının güçlenmesine yardımcı olacaktır.
  • Bebeğiniz ileri doğru hareket edebildiği ve kollarını dengede tutabildiği zaman emeklemeye hazır olabilir.

4Bebeğinizin emeklemeye hazır olduğundan emin olun. Bebeğiniz hazır olmadan onu emeklemeye zorlamak istemezsiniz çünkü bu ona zarar verebilir ve hazır olmadığı bir süreç ile cesareti kırılmış hissedebilir. Bebeğinizi başka bebeklerle karşılaştırmak yerine sadece bebeğinizin kendi hızında gelişmesine izin verin. Bebekler kafalarını çevirebildiklerinde, sağa sola sallamak yerine kolları ve bacakları üzerinde kontrol sahibi olduklarında ve destek almadan oturmayı başardıktan sonra emeklemeye hazır olurlar. Bebek yuvarlanabilmelidir. Eğer bebeğiniz bu belirtileri gösteriyorsa o zaman emeklemeye de uzak olmayabilir.

  • Bebeğiniz oturmayı başardıktan sonra kafasını yukarıda tutabiliyorken ve etrafında hareket eden ya da sadece sallanan şeyleri görüyorken dört ayak hareket etme fikrine daha rahat yaklaşacaktır ve o kadar kötü olmadığını görecektir.
  • Hatta bebeğiniz o noktada, dört ayak üzerinde ve ilerlemeye çalışarak yavaş bir şekilde ileriye ve geriye doğru sallandığı noktada olabilir. Bu neredeyse emeklemeye hazır olduğunun bir işareti!
  • Eğer bebeğiniz bacaklarını iki tarafa da eşit bir şekilde hareket ettiriyorsa ve güçlü bir koordinasyona sahipse 10 aylık olup olmadığından ya da bu böyle gidecek mi diye endişelenmenize gerek yok. Bebeğinizin gelişimi ile ilgili başka endişeleriniz varsa o zaman tabi ki bir doktora gitmelisiniz.
  • Bazı bebekler çapraz emeklemeye başladıklarında emeklemeye hazır olduklarını gösterirler. Bu; bebeğin hareket etmek için vücudun aynı tarafını kullanmak yerine ters bir taraftaki kol ile bacağı kullandığı zamandır.  Bir bebeğin emeklemeye başlamasının çok farklı yolu vardır bu yüzden bebeğinize her şeyi olmasını umduğunuz şekilde yaptırmak konusunda endişelenmeyin.

Kaynak : http://www.wikihow.com/Teach-a-Baby-to-Crawl

esra kocaman

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir