Bebek Mobilyaları Nasıl Seçilir?

bebek-odasi-nasil-secilirAileye yeni birinin katılıyor olması ve bu heyecanla bebek için büyük insanmışçasına milyonlarca eşya alınması alıştığımız durumlar artık; ancak bebek odası için bu kadar eşya gerekmeyeceği gibi mobilya seçiminde de renk ve tasarımdan önce sağlık ve güvenlik konusunun geldiğini unutmamak gerekir. Bebeğinizin sağlıklı büyümesi için ne tür mobilyalar almanız gerektiğinize karar vermeniz gerekmektedir. Çok eşyaya değil, gerekli ve kullanışlı eşyalara ihtiyacınız olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

İlk olarak alacağınız mobilyayı odanın boyutlarına göre seçmelisiniz.

Öncelikle bebeğiniz için oluşturmak istediğiniz bebek odasının boyutunu göz önünde bulundurarak ihtiyacınız olan mobilyaların sığıp sığmayacağını tayin etmelisiniz. Küçük bir bebek odası için karyola,dolap ya da çekmeceli bir şifonyer ve kesinlikle alt değiştirme ünitesi yeterlidir. Büyük bir bebek odası için de bunlar yeterlidir, ebatları daha büyükçe seçilebilir. Bebek odalarının fazlaca eşya ile doldurulup temiz hava sirkülasyonunun sağlanamaması son derece sağlıksızdır.

Seçeceğiniz mobilyalar sağlıklı ve kolay temizlenir şekilde olmalıdır.

Seçtiğiniz mobilyaların kolay temizlenebilir ve sağlıklı malzemeden üretilmiş olmasına dikkat edin. Ahşap mobilyalar bebek odası için en doğru tercih olacaktır. Bebek odasına konacak mobilyalarda toksik madde içermeyen boyaların kullanıldığından emin olun, kullanılan malzemelere ilişkin uluslararası standartlara uygunluğu gösteren sertifikalar olmasına dikkat edin, bebek alışverişlerinizi yaparken bebeklere özel yapılan mobilyacıları gezmenizde fayda var.

Bebek odasında en önemli malzemenin bebeğin karyolası olduğunu unutmayın.

Yeni doğan bebekler günün neredeyse 16 saatini uyuyarak geçirir, dolayısıyla bebek odası için en önemli mobilya bebek karyolasıdır. Karyola seçerken karyola iskeletinin oluşabilecek tehlikelere karşı güvenli, içerisine yerleştirilecek yatağında ortapedik ve rahat olması gerekir. Örneğin beşik ya da karyolanın parmaklıkları arasındaki mesafe, bebeğin kafasının geçemeyeceği kadar dar olmalıdır. Karyola üzerinde bebeğin beklenmedik tehlikelerden korunması adına çıplak metal bağlantılar, çıkıntılı ya da sivri köşeler olmamasına dikkat edilmelidir.

Bebek odasında karyoladan sonra alt değiştirme ünitesi olmazsa olmazdır

Bebek karyolasından sonra en önemli bir diğer mobilya da alt değiştirme ünitesidir. Alt değiştirme ünitesi, bebeğin altını değiştirirken yardımcı olabileceği gibi, bebeğin üstünü giydirirken de güvenli bir zeminle hem sizin işinizi kolaylaştırır hem de bebeğinizi içine yerleştirerek hareketlerini kontrol edebilmenizi sağlar. İşlevsel olabilmesi için alt değiştirme ünitesi eğilmenizi gerektirmeyecek yükseklikte yani ayakta rahatlıkla kullanabileceğiniz yükseklikte olmalıdır. Alt değiştirme ünitesinin kenarları kesinlikle yüksek olmalı bebek içerisine kolayca yerleştirilebilmelidir. Ayrıca emniyet kemeri bulunmasına da özen göstermelisiniz.

Yeterli alanınız varsa emzirme koltuğu da alınabilir

Bebek odasında ihtiyaç duyulabilecek bir diğer mobilya da emzirme koltuğudur. Eğer yeterli alan varsa bebeğinizi emzirirken size rahatlık sağlayan bir koltuk ya da sandalyeyi de odada kullanabilirsiniz. Unutmayın bebeğiniz karyolasında geçirdiği vakit kadar da sizin kucağınızda olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir