Bitkilerin Sağlıklı Büyümesi Nasıl Sağlanır?

Daha önce bitkilerinizi öldürdünüz mü? Kendinizi hemen beceriksiz olarak yaftalamayın! Herkes bitkilerin serpilmesi için neye ihtiyaçları olduğunu kolayca öğrenebilir. Bitkilerin sağlıklı gelişmesi için gereken püf noktası bitkinin doğal yaşam ortamını oluşturmak, bitkilere ihtiyaçları oldukları besini, gün ışığını ve suyu sağlamaktır. Bitkilerinizin sağlıklı gelişebilmesi için uygulayabileceğiniz basit stratejileri öğrenmek için okumaya devam edin.

Doğru çevresel koşulları yaratın

1Bitkilerinizi tanıyın. Bitkilerinize ne kadar özen gösterirseniz gösterin, ihtiyaçlarının ne olduğunu bilmiyorsanız, serpilmeyeceklerdir. İsterseniz ev içinde bir bitki isterseniz bahçenizde bir sebze yetiştirin, bitkinizin ne istediğini bilmeniz gerekir. Bazı bitkiler çeşitli iklim koşullarına uyum gösterirken, bir çoğu da sadece belirli alanlarda ve belirli ortam koşullarında yaşabilirler.

  1. Bahçenize yeni bir bitki ekmeden ya da saksı koleksiyonunuza yeni bir çiçek eklemeden önce, internette araştırarak ya da bir uzmana sorarak bitkinizin nasıl koşullara ihtiyaç duyduğunu öğrenin.
  2. Bitkinizin hangi alanda en iyi şekilde gelişeceğini öğrenin. Bir bitkinin yaşadığınız bölgeye özgü olmaması onu o bölgede yetiştiremeyeceğiniz anlamına gelmez, ancak yaşadığınız alanın iklim şartlarına, sıcaklığına ve toprağına benzer şartlarda yetişen bitkileri yetiştirmek daha kolay olacaktır.
  3. Ev içinde yetiştireceğiniz bitkiler için oldukça düzenli bir sıcaklığa ihtiyacınız var. Eğer siz üşüyorsanız bitkileriniz de üşüyordur. Bitki dostlarınızı cereyan alan yerlere koymaktan kaçının. Eğer esinti hissediyorsanız, onlar da hissedecek.

2Kullandığınız kabın ya da saksının yeterince geniş olduğundan emin olun. Bitkilerin büyümek için geniş alanlara ihtiyaçları vardır. Aksi takdirde kökler içiçe geçecektir. Bitkiyi direkt olarak bahçeye ekecekseniz, aralarında yeterince boşluk bıraktığınızdan emin olun.

3Yeterli miktarda güneş ışığı almalarını sağlayın. Bitkiler genellikle ya tamamen güneş ışığı isterler ya kısmen güneş ararlar ya da gölgeyi tercih ederler. Bu küçük farklar bitkilerin ne kadar geliştiğini oldukça önemli miktarda etki eder.

  • Bitki satın almadan önce bahçenizi gözlemleyin. Hangi bitkileri alacağınıza karar vermeden önce bahçenizin hangi bölgelerinin günün hangi saatlerinde ne kadar güneş aldığına dikkat edin.
  • Baştan bahçe düzenlemesi yapacaksanız, bahçenin bir kısmını tamamen güneş alacak bir kısmını da gölgeli olacak şekilde ayarlayın ki bir çok farklı bitki türü için yeriniz olsun.
  • Bir çok ev bitkisi kısmi güneşten hoşlanır. Ev içinde daima güneş ışığı bulunmadığı için bu kapalı alanları bitkilerin yetişmesi için elverişli yerler yapar. Bir bitkiyi doğrudan güneş ışığına koymayı planlıyorsanız, bitkiyi çok fazlaı ışığa maruz bırakabileceğinizden bitkinizin ne kadar güneşe ihtiyaç duyduğunu öğrenin.
  • Bitkinizin inceldiğini ve güneşe doğru uzandığını fark ettiyseniz, bitkiyi daha çok güneş alan bir yere yaklaştırın.

Bitkiler içi su ve besin sağlamak

1Bitkileri ihtiyaç duyduklarında sulayın. Aşırı sulama yapmak tatlı ve mükemmel insanları birer seri bitki katiline dönüştürebilir. Bu insanlar genellikle ya çok az ya da çok fazla sulama yaparlar. Çoğu deneyimsiz bahçeci ya da saksı bitkisi sahipleri bitkilerin ne kadar çok sulanırsa o kadar iyi geliştiğini düşündüğü için bitkilerini gereğinden fazla sularlar. Bir çok bitki için bu düşünce doğru olabilir ancak bazı bitkiler çok sulandıkları için ölebilirler.

  • Bitkinizin ne kadar suya ihtiyaç duyduğunu araştırmanın yanında, bitkinizi ne zaman ve ne kadar çok sulamanız gerektiğini anlayabileceğiniz bir ipucu: parmağınızı toprağa 2-3 cm kadar batırın. Çoğu durumda eğer hafif bir kuruluk hissediyorsanız bitkinizi sulamalısınız. Saksınızın altındaki delikten biraz su akacak miktarda su dökün. Bitkiyi su içinde yüzdürecek kadar çok su dökmeyin.
  • Sukulent ve kuru bölgelere alışık olan bazı bitkiler genellikle bol suda yetişen bitkilere göre daha az suya ihtiyaç duyarlar.
  • Fideler genellikle yetişkin bitkilere göre daha çok suya ihtiyaç duyarlar. Fideler serpilip toprağın 5-10 cm üstüne çıkarana kadar fideleri nemli tutmaya çalışın.
  • Orkideler gibi daha seçici ihtiyaçları olan bitkiler musluk suyunda bulunan kimyasallara karşı hassas oldukları için bu bitkilerin daha kaliteli sularla sulanması gerekir. Musluk suyu yerine damıtılmış su ya da içme suyu kullanın.

2Gübreleyin. Çoğu hevesli bitki yetiştiricisi bir kaç çeşit gübre kullanır, ancak hangi gübrenin kullanıldığı tamamen tercih meselesidir. Gübre kullanmak istiyorsanız, ne kadar kullanmanız gerektiğini öğrenmek için bir serayı ziyaret edip öğrenebilirsiniz.

  • Bitkiniz için uygun toprak içeriğini öğrenin. Bazı bitkiler asit oranı düşük topraklarda daha iyi gelişirken bazıları ise asidik ortam ararlar. Hangi toprağın bitkiniz için daha iyi olduğunu öğrenmek için bir uzmana danışabilirsiniz.
  • Kompost kullanmayı deneyin. Meyveler ve sebzelerden yapılan kompost bitkilerin sağlıklı gelişmesi için gerekli besinleri içerirler. Ancak unutmayın ki bazı yabani çiçekler besin oranı düşük toprakları tercih ederler. Bu nedenle kompost kullanmadan önce bitkinizin nelere ihtiyaç duyduğunu araştırın.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Grow-Healthy-Plants

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir