Buz Pateni Nasıl Kayılır

Günümüzde gerek çocuklar gerekse gençler arasında oldukça sevilen ve eğlenceli bulunan buz pateni aslında göründüğünden çok daha fazla özveri ve özen gerektiren bir spor türüdür. Paten adı verilen , ayakkabının altına takılan özel bir donanımla elde edilen öğe buz üzerinde ağırlık merkezinizi ayarlayarak kaymanızı sağlar. Doğru ve akıcı bir teknikle buz üzerinde düşmeden kayabilmek için dikkat etmeniz gereken noktalara bir göz atın.

Buz Pateninin Yapılması

buz-pateni-nasil-yapilir1Kendinize uygun pateni seçin. Her çeşit patende olduğu gibi buz pateni sporunda da işin püf noktası kendinize en uygun pateni seçebilmekten geçiyor. Genelde satın alırken birçok spor dalına ait obje gibi patenler için de maliyetin kaliteyi ve rahatlığını belirlediğini düşünenler büyük bir yanılgının içine düşerler. Burada dikkat edilmesi gereken asıl nokta patenin bileğinizi sıkıca sarması ve ayağa vurmaması olacaktır. Yanlış alınmış büyük numaralı patenler boşluktan dolayı ayağın hareketini artıracağından yamuk basmaya ve düşmelere sebep olacaktır, hatta bileğinizi burkma olasılığınız bile var.

2Kendinizi koruyun. Her ne kadar eğlenceli olsa da beraberinde büyük bir risk doğuran buz patenini yaparken kask ve dizlik gibi koruyucu elemanları kullanmanız faydalı olacaktır. Ayrıca çocuklarınıza soğuktan koruyucu bere ve eldiven giydirmeniz önerilir.

3Alıştırma ile başlayın. Buz pistine ilk çıktığınızda profesyonel bir geçmişiniz yoksa işe kenardaki korkuluklara tutunup alışmaya çalışarak başlamanız gerekir. Isınma turunu bitirdikten sonra eğitmenlerin önderliğinde öncelikle nasıl düşmeniz gerektiğini ve ardından kalkmanız gerektiğini iyice öğrenin. Bu aşamanın da ardından küçük adımlı yürüyüşler ve kayma egzersizleri takip edilecektir.

4Teknikten şaşmayın. Buz pistinde kayarken ayaklar v şeklinde açılır ve vücut yine ayaklarla öne doğru hafifçe itilir. İlerleyen zamanda ise kollar ve dizler kullanılarak sağa ve sola dönüşler yapılabilir. Denge kaybını hissettiğiniz an ise bütün ağırlığın dizlere vererek düşmeyi engelleyebilirsiniz.

5Buz üzerinde ilerlemeyi olduğu kadar durmayı da başarmanız beklenir. Bunun için iki ayağı bükerek doğru durma, kuvvetli ayağı öne iterek durdurma ya da kolları iki yana açarak ayaklardan destek alma tekniklerinden yararlanabilirsiniz.

Article Tags:
Article Categories:
Spor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir