Çıplak Gözle Dünyadan Görünen Gezegenler Nelerdir, Nasıl Gözlemlenir?

Bilindiği üzere güneş sisteminde 9 gezegen bulunmaktadır. Bu gezegenlerin isimleri antik çağlarda haftanın günlerine isim vermek maksatlı kullanılmıştır. Peki bu var olan gezengelerin hepsini çıplak gözle görebilir miyiz?Gezegenlerin hepsini çıplak gözle görmek mümkün değildir. Bunların bazıları dünyadan oldukça uzak olduğu için sadece teleskop vasıtasıyla görülebilir.Bu dünyadan oldukça uzak olan gezegenleri teleskop vasıtasıyla da  detaylı bir şekilde göremeyiz, çünkü uzaklık çok fazla olduğundan ötürü çok da gezegeni algılamamızı sağlayacak bir görüntü görünmeyecektir. Bu görüntüler adeta küçük bir ışık parıltısı gibidir.
[the_ad id=”17227″][the_ad id=”17228″]

Hangi Gezegenler Gözle Görülür?

ciplak-gozle-dunyadan-gorunen-gezegenler-nelerdir-nasil-gozlemlenir-adim11Jüpiter(Jupiter):Venüs ve Mars gezegenlerine kıyasla daha uzun süre gözlenebilen bir gezegendir. Kavuşum dönemi yaklaşık olarak 13 ay olan gezegen bu 13 ayın 5 ayında geceleri, 5 ayında gündüzleri daha net gözlemlenebilir. Ortalama 3 ay boyunca da dünyaya göre güneşin arka tarafında kaldığı için gözlemlenemez. Basit bir küçük teleskop veya dürbün yardımıyla gözlenebilir. Hatta orta boy bir teleskop kullanılarak “büyük kırmızı leke” ve Jüpiter’in atmosferinde yer alan bantlar görülebilir.[mam]

 

ciplak-gozle-dunyadan-gorunen-gezegenler-nelerdir-nasil-gozlemlenir-adim22Satürn(Saturn):17 uydusu olan Satürn Güneşe Jupiter’e kıyasla daha uzaktır ve Jupiter’den daha küçük bir gezegendir. Bu sebeplerden dolayı dünyadan bakıldığında daha sönük bir şekilde görünürler. Dünya ile en yakın hale gelmesi 12.5 ay gibi bir süreç almaktadır. Satürn’ün o meşhur halkalarını elbette dünyadan gözle görmek mümkün değildir. Teleskop ile görebilmek için bile belli başlı şartların oluşması gerekmektedir. Sarımsı bir renkte gözüken bir gezegendir.

 

ciplak-gozle-dunyadan-gorunen-gezegenler-nelerdir-nasil-gozlemlenir-adim33Merkür(Mercury):Gözle görülen gezegenler arasında Güneş’e en yakın ve en zor görülen gezegendir. Merkür,Güneş’e yakın olmasından dolayı Güneş varken detaylı bir şekilde izlenmesi mümkün değildir. Güneş batarken ve güneş doğarken merkürü görmek mümkündür. Güneş tutulması sırasında Merkür en belirgin olarak gözlemlenebilir.

  • Merkür’ün kavuşum dönemi 116 gündür.Bu 116 günün, 58 gününde güneşin batısındadır, diğer 58 gününde yani yarısında ise güneşin doğusunda yer alır.
  • Merkür, Eylül ve Ekim aylarında sabahları, Mart ve Nisan aylarında ise akşamları daha net bir şekilde gözlemlenebilir.

 

 

ciplak-gozle-dunyadan-gorunen-gezegenler-nelerdir-nasil-gozlemlenir-adim44Venüs(Venus):Halk arasında “Sabah Yıldızı” yahut “Çoban Yıldızı” olarak isimlendirilen Venüs güneş batmadan önce de, battıktan sonra da iyi bir şekilde gözlemlenebilir. Gökyüzünde güneş ve ay’dan sonra parlak olarak görülebilecek cisimlerden biridir. Venüs güneşe en yakın olmadığı zamanlarda yani en parlak olduğu dönemlerde gündüz vaktinde de görülebilir.

  • Venüs, Türkiye gibi Kuzey Yarım Küre’de yer almakta olan ülkelerde sonbahar sabahlarında iyi derecede bir görüntüyle gözlemlenebilir. Çıplak gözle fark edilmese de Venüs’ünde Ay gibi evreleri bulunmaktadır. Venüs “dolun” evresindeyken Dünya’ya en uzak konumundadır ve bu evredeyken bize o kadar da parlak gözükmeyecektir. En parlak evresi ise “hilal” ve “yarım” evreleri arasındadır. Bu iki evre arasında dünyaya en yakın olduğu için en parlak şekilde gözlemlenebilir.

 

 

ciplak-gozle-dunyadan-gorunen-gezegenler-nelerdir-nasil-gozlemlenir-adim55Mars:Parlaklığı dünyaya yakınlaşıp uzaklaşmasıyla değişmekte olan Mars gezegeni kırmızımsı, kızılımsı bir renge sahiptir.Dünyaya en yakın konumundayken parlaklığı ile en uzak konumundayken parlaklığı arasında yaklaşık 50 kat gibi bir fark vardır. 2 uydusu bulunan Mars gezegeni de çıplak gözle ayırt edip görülebilecek gezegenler arasında bulunmaktadır.

 

 

 

İpuçları:

  • Eğer günlük olarak bütün gezegenlerin ve gök yüzünün durumunu merak edip araştırmak isterseniz Tubitak Gök Olayları Yıllığına tıklarsanız ilgili yerden gerekli bilgilere ulaşmış olursunuz.
  • Neden bütün gezegenleri her zaman gözle göremeyiz?Bu 9 gezegenin hepsi güneş etrafında ve belli bir yörünge üzerinde dolaşmaktadır. Bu yörüngeler bazı gezegenler için oldukça uzun sürelerde tamamlanmaktadır. Örneğin Jüpiter gezegeni güneşin etrafında dolaşmasını 12 yıl gibi bir sürede tamamlayabiliyor. Güneşin etrafında dolaşırken bu cisimler bizim dünyamıza göre güneşin arkasında kalabilmekte ve işte tam da böyle durumlarda gözle görülmesi gereken gezegenleri gözlemleyemiyoruz.

[the_ad id=”17268″][the_ad id=”17269″]

 

Kaynaklar:

Article Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir