Deri Nasıl Boyanır?

Deri koltuktan tutub deri ayakkabıya çantaya hatta cüzdana kdar deriden yapılma tüm malzemeleri günlük hayatımızda kullanırız. Uzun süre kullanma özelliğine sahip olan deriler çatlayıp yıpranarak eskime belirtileri gösterirler. Deri boyamanın hünerini bilmek işte tam da bu noktada ortaya çıkar. İster elinizdeki mevcut deriden yeni bir öğe tasarlayın, isterseniz elinizde var olan deri bir ürünü düzenlemeye çalışın, yazımızdaki talimatlar size her iki durumda da fayda sağlayacaktır. Derinin nasıl boyanacağını bilmek derinin rengini değiştirme konusunda da fikir sahibi olmanıza yardımcı olacaktır. Öncelikle  her deri parçasının birbirinden farklı olduğunu  ve boyayı farklı yöntemlerle emeceğini unutmayın.

Adım Adım Deri Boyamanın Püf Noktaları

1Kullanım kolaylığı sağlamak için istediğiniz özel bir renkte deri boyası kullanın. Deri boyaları geniş bir renk aralığına sahip olmakla beraber çok pahalı olmayan boyalardır. Satın aldığınız ürünü beraberindeki  kullanım kılavuzuna göre kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır.

2 Deri boyalarının içerikleri hakkında fikir sahibi olun. Çoğu ticari amaçla hazırlanmış deri boyası, hazırlayıcı, parlatıcı ve diğer materyallerle birlikte satılır. İşleme başlamadan önce okuduğunuz talimatların işlem yapacağınız deriye uygun olduğundan emin olmalısınız.

  • Alkol bazlı boyalar daha sert yapıda bir deri ortaya çıkarırken su bazlı boyaların kullanımı daha esnek ve yumuşak yapıda bir deri ortaya çıkmasına neden olur.
  • Şişe üzerindeki rengin işlem yapacağınız deride oluşacak rengin birebir aynısını temsil etmediğini aklınızdan çıkarmayın. Sonucu tahmin edebilmek için tercih ettiğiniz rengin deri üzerinde daha önce yapılan bir işlem sonucu verdiği örnek sonuçları inceleyin. Dilerseniz  sonucu görmek adına boyayacağınız derinin çok küçük bir parçasına ya da kısmına boyayı uygulayabilirsiniz.
  • Boyalar fırça ve ya sünger üzerinde ya da sprey biçiminde olabilir. Her kullanımda sizin için en iyi sonucu verecek malzemeyi kullanmalısınız.

3 Deri boyamaya başlamadan önce boya olmasını istemediğiniz yerleri bantlayın.Boyanmasını istemediğiniz toka ve metal parçaların üzerini bir bantla kapatın. İşlem için en iyi iki seçenek yapışkan bant veya boyacı bandıdır.

4 Ellerinizi boyadan korumak için eldiven kullanın.Lateks yani kauçuk eldivenler çalışmanızı kolaylaştırmakla beraber elleriniz için de iyi bir koruyucudur. Genellikle banyo temizliğinde kullanılan bu eldivenleri hırdavatçılarda ya da temizlik ürünleri satan marketlerde bulabilirsiniz.

5 Açık havada ya da havalandırabileceğiniz bir alanda deri boyama yapın.Çoğu boyalar solunumuz için zararlı olan bir takım gazlar içerir. Bu gazların etkisini minimuma indirmek için işleminizi iyi havalandıran bir yerde gerçekleştirin. Hatta mümkünse boyama işlemini dışarıda yapmanız en iyi çözüm olacaktır.

6Deriyi temizlemek için bir parça bez kullanın.Verimli bir sonuç alabilmeniz için ilk olarak deriyi güzelce temizlemeniz gerekmektedir. Bunu yaparken bir parça bez kullanın. Temizliğin amacı boyanın deriye iyice nüfuz etmesini sağlamaktır.

7Deriyi ıslatın.Deriyi nemlendirmek için içi su dolu bir sprey şişesi kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır. Suyu yoğun olarak uygulamaktan kaçının fakat boyayı uygulayacağınız her bölgeyi yeterince ıslattığınızdan da emin olun. Bu işlem boyanın deri tarafından iyice emilmesini ve pürüzsüz  bir yüzey elde etmenizi sağlayacaktır. Bazı boyalar için bu işlem gerekli değildir. Ancak temizleyici veya hazırlayıcı kullanıyorsanız  bu adımı kesinlikle uygulamanız gerekir.

8 Deriye ilk kat boya uygulamasını yapın.İşe önce bir boya fırçası yardımıyla kenarları boyayarak başlayın. Yalnız ilk aşamada boyayı fazla kullanmaktan ve kalın bir tabaka oluşturmaktan kaçının.

  • Boyayı uygularken doğru malzemeler kullandığınızdan emin olmak için boyadaki kullanım talimatlarını dikkatlice okuyun. Her boya için kullanılacak malzemenin farklı olduğunu bilin. Bazı boyalar için fırça, bazıları için sünger, bazıları için de sprey kullanılır.
  • Boya bittikten sonra bir sünger yardımıyla deri üzerinde dairesel hareketler yapmak derinin görüntüsünü güzelleştirecektir.
  • Boya fırçaları daha küçük alanlar için kullanılır, geniş alanlara uygularsanız fırça darbelerini gizlemekte zorlanabilirsiniz.
  • Bu aşamada ilk katmanı soldan sağa, ikinci katmanı yukarıdan aşağıya, üçüncü katmanı is dairesel hareketlerle her yeri kaplayacak şekilde uygulayın.
  • Sprey kullanımı en iyi yöntemdir çünkü renkleri karıştırmak daha kolaydır. Sprey boyayı yüzeye püskürterek uygulayın.

9 Derinin boyanması için ilave bir boya katmanları uygulayın. Derinin kalınlığına ve yıpranma payına göre deri boyama işleminizin süresi uzayabilir. Kimi deriler boyayı tahmininizden daha hızlı nüfuzuna çekecek ve elinizdeki boyayı tamamen bitirecektir.Boyanızın birinci katı kuruduktan sonra ikinci katı uygulayın. İstenilen renge ulaşılana kadar bu aşamaya devam edin.(3 veya 6 kat)

10 Derinin boyadan sonra kuruması için en az 24 saat kurumasını bekleyin.İki boyama arasında derinin en az 24 kurumasını bekleyin. Başlangıçta deri yapışkan bir yapıya sahip olabilir ama endişelenmeyin, çünkü kurutma ve parlatma işleminden sonra deriniz iyi bir görünüme sahip olacaktır.

11 Temiz bir bezle deriye parlatma işlemi uygulayın.Boya üzerindeki pürüzleri yok etmek ve yüzeyde parlaklık elde etmek için temiz bir bezle parlatma işlemi uygulayın. Ayrıca boyama işleminin sonunda parlatıcı kullanmak boyanın daha gözalıcı görünmesini sağlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir