Devlet Yurtlarına Nasıl Kayıt Olunur?

Üniversite sınavına girerek emeklerinizin karşılığını aldığınız için öncelikle tebrikler! Yaşadığı şehir dışında başka maceralara yelken açan öğrenciler için devlet yurtları ucuza barınma imkanı bulan devletin desteklediği ve öğrenciden fazlaca para talep etmediği yurtlardan birisidir. Devlet yurtlarında odada fazlaca insan kalabilirsiniz ancak özel yurtlara göre yanında ödediğiniz meblağ ile bu sancınız zaman içerisinde geçecektir. Peki devlet yurtlarına nasıl başvurulur, devlet yurtlarında kimler kalabilir, devlet yurdunda kalmak bir şans mıdır tüm sorularınızın cevaplarını sizler için derledik;
[the_ad id=”17227″][the_ad id=”17228″]
 

Devlet Yurtlarına Kimler Başvurabilir?

  • Üniversite sınavını yeni kazanan ve okul kaydını yeni yaptıran kişiler devlet yurtlarına başvurabilir. Üniversitelerin yerleşme sonuçları açıklandıktan sonra okul kaydını yaptıran öğrenciler, eylül başı gibi devlet yurtlarında kalmaya hak kazanmak için başvuru yapabilirler.
  • Üniversitede hala okumayı sürdüren ara sınıf öğrencileri de devlet yurtlarında kalmak için başvuru yapabilirler. Örneğin, öğrenci üniversiteyi kazandığı yıl devlet yurdunda kalma hakkını elde edemedi. 1. Sınıfın sonunda yaz tatilinde genellikle de temmuz başlarında devlet yurdunda kalmak için tekrar başvuru yaparak kalmaya hak kazanabilir. İlk denemenizde devlet yurdunda kalmaya hak kazanamadıysanız tekrar denemekten vazgeçmeyin.
  • Devlet yurdunda kalabilmeniz için elbette ailenizin ikamet ettiği yer üniversiteyi okuyacağınız şehrin sınırları içinde olmamalıdır.
  • Sabıka kaydınızın olmaması da devlet yurdunda kalabilmeniz için gereken şartlar arasındadır. Sabıka kaydınızın temiz olması devlet yurtlarında kalmaya hak kazanma şansınızı yükseltir.

 

Adım Adım Devlet Yurtlarına Başvurma

1Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun resmi internet sitesine girin ve devlet yurtlarında kalma başvurunuzu gerçekleştirin. İnternet üzerinden yurtta kalmak için başvuru yapılırken; öğrencinin kimlik, okul, mal varlığı, gelir durumu, aile fertleri gibi bilgilerinin girileceği bir başvuru formu doldurulur. T.C kimlik numarasını yazdığınız andan itibaren sizin hakkınızdaki tüm bilgiler incelenir ve karşılığında asil ya da yedek olarak devlet yurduna hak kazanmanız açıklanır. Kredi ve yurtlar kurumu resmi web sitesi[mam]

2Başvuru sonrası “asil” olarak devlet yurdunda kalmaya hak kazanan kişiler, doğrudan devlet yurtlarına kayıt yaptırabilir. Kredi ve Yurtlar Kurumunca size belirlenen tarihler arasında istenilen belgeleri de tamamlayarak kayıt işlemini gerçekleştirebilir.

3Asli ya da yedek şeklinde yurt başvurusu olumlu sonuçlanmayan öğrenciler, üniversite okurken ilerleyen dönemlerde de devlet yurtlarına başvurmayı sürdürebilirler.

4 “Yedek” olarak sonuçlanan öğrenciler devlet yurtlarında herhangi bir sebepten kayıt yaptıramayan kişilerin açıklarını bekleyerek ya da ek kontenjan listesini bekleyerek devlet yurtlarına kayıt yaptırma ilanlarını beklemelidirler.

5Devlet yurduna kayıt olunurken belge tesliminden sonra yurt ücretinin bir kısmı da yatırılır. Depozito ve yurt ücretlerinin bir kısmı yurt müdürlüğüne yatırılır. Verilen depozito, öğrenci yurttan kaydını sildirdiği zaman devlet yurdunca öğrenciye geri ödenen paradır. Yurt ücreti ise kaldığı süre boyunca ödemesi gereken meblağdır.

6Devlet yurtlarına ödemeler nasıl gerçekleşir? Devlet yurtlarında kalırken ödeme iki şekilde yapılabilir. İlki kayıt esnasındaki ödemelerden sonra her ayın son çalışma günü devlet yurtlarınca belirlenen bir gün ödeme günü olarak belirlenerek bankaya ya da yurt müdürlüğüne yatırılır. Devlet yurdunda kalırken ödemelerinizi daha ucuz bir şekilde gerçekleştirmek istiyorsanız, devlet yurtlarının erken ödeme sistemine dahil olun ve %20 daha az yurt ücreti ödeyin.

[the_ad id=”17269″][the_ad id=”17268″]

 

Devlet Yurtlarında Kalmaya Doğrudan Hak Kazanan Kişiler

  • Şehit ya da Gazi çocuğu,
  • Lise ve dengi okul düzeyinde yetiştirme yurdunda bulunmuş kişiler,
  • Darüşşafaka mezunu,
  • Yurt-kur müdürlerinin çocukları,
  • Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda çalışan ya da emekli olanların çocukları,
  • %40 ve üzeri sakatlık durumu olan kişiler,
  • Üniversite sınavında ilk 100’e giren kişiler,
Article Categories:
Eğitim ve İletişim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir