Emen Bebek Bakımı Nasıl Yapılır

Yeni doğmuş bebekler minik, çaresiz ve bakıma muhtaçtırlar. Ayrıca ebeveynlerinin ya da bakım veren kişinin ilgisine ve bakımına ihtiyaç duyarlar. Bu bakım işi oldukça özen isteyen bir iştir. Zaman zaman bir ebeveyn ya da bakım veren olarak bu ilk bakımı üstlenmek göz korkutucu olabilir. Derin bir nefes alın – bir kez bebeğinizin temel ihtiyaçların ne olduğunu ve onları nasıl karşılayacağınızı öğrendiğinizde işiniz kolaylaşacak.

Adımlar

1Beslenme yeni doğmuş bir bebeğin uyanık olduğunda favori aktivitesidir. Bebekler çok hızlı büyürler ve sağlıklı bir şekilde gelişimlerinin devam edebilmesi için ya direk memeden ya da şişeden bir şekilde süt tüketmeleri gerekir. Bebeğin anne sütü ya da mama ile mi besleneceği her ebeveyn için yeterli ekipman ve bilginin edinilebilmesi daha bebek doğmadan karar verilmesi gereken bir konudur. Hastaneden ayrılmadan önce bebeğinizi besleyip beslememeniz gerektiğini hasta bakım personeli ya da bir emzirme danışmanına sorarak netleştirin.


1Bebek bezinin ıslanması bu beslenmenin bir sonucudur!
Pozitif yönden bakacak olursak bu bebeğinizin yeterli miktarda besin ve mama aldığının bir işaretidir. Her bebek ilk 6 hafta boyunca günde 8 – 10 defa bezini ıslatmalıdır. 6 – 8 hafta sonra bu sayının günde 4 – 6 bebek bezine düştüğünü göreceksiniz ve hatta bazı bebekler kakalarını haftada yalnızca 1 ya da 2 kez yapabilir! Bebeğinizin doğmadan önce bebek bezini nasıl kullanacağınızı öğrenmelisiniz, birkaç tanesini paketten çıkarın ve nasıl takılıp çıkarıldığını öğrenmeye çalışın. Bebeğinizin bezini değiştirirken ne gibi kazalar olabilir bunları da düşünerek bu konuda hazırlıklı olun.

2Bebeğe her gün banyo yaptırmanıza gerek yok. Çoğu bebek yerde gezinip etrafın kirliliği içinde dolanmayacağından günlük banyo gerekli değildir. Fakat sağlıklı ve temiz olduğundan emin olmak için bebeğinizi aşağı doğru silerek temizlemek iyi bir fikir (özellikle bezi bağladığınız bölge ve çene/ boyun kıvrımlarının alt kısımları). Yatmadan önce yaptırılan hafif bir banyo bebeğinizin rahatlamasına ve daha iyi uyuyabilmesine yardımcı olabilir.

3Göbek kordonu bakımı genellikle hoşa gitmez fakat bebeğiniz için gerçekleştirilmesi gereken görevlerden bir tanesidir. Bebeğinizin bezini her değiştirdiğinizde bir kulak temizleme çubuğu ya da top pamuklardan kullanarak göbek kordonunun etrafını temizlemelisiniz. Bunu yaparken kordonu itip çekmemeye özen gösterin aksi takdir henüz iyileşmeden düşmesine sebebiyet verebilirsiniz. Ayrıca kordonu temizlerken etrafında herhangi bir akıntı ya da kan olmadığından emin olun. Akıntı/ kan bir enfeksiyon işareti olabilir. Bebeğiniz 2 aylık olduğunda göbek kordonu kendiliğinden düşecek ve artık endişelenecek bir şey kalmayacak.


4Oyuncak yeni doğan bebekler için gerekli değildir çünkü çok fazla iyi göremezler ve insanlar ve yüzler dışında başka şeyler pek ilgilerini çekmez.
Eğer bebeğiniz için bir oyuncak almak istiyorsanız bebeğinizin fark edebileceği kadar keskin ve zıt renklerden oluşacak bir şeyler seçmelisiniz. Mesela yumuşak siyah, beyaz ve üzerinde biraz da kırmızı olan renkteki oyuncaklar olabilir.


5Bebeğinize bakım verirken masaj yaptığınız ve ten tene temas ettiğiniz zamanlar bağ kurma sürecinde oldukça önemlidir.
Anne/baba olarak bebeğinizin güvende hissetmesini ve sevildiği bir ortamda olmasını istiyor olmalısınız, dolayısıyla gün içinde normal rutinlerinizin yanında bebeğinize bir losyon ile masaj yapın ya da direk teninizle temas edecek şekilde bebeğinizi kucağınıza alın (bebeğinizin teninin sizin teniniz ile temas etmesi gerekiyor). Bu temas bebeğiniz için güven vericidir, tıpkı anne karnındayken alıştığı gibi diğer bir insanın sürekli varlığını duyabildiği hissedebildiği bir an.


6Uyku hem yeni doğmuş bir bebek için hem de yeni doğmuş bir bebeği olan anne babalar için çok önemlidir.
Yeni doğan bebekler günde ortalama 16 saat uyurlar, fakat sık sık aniden uyanabilirler. Bebeğiniz uyumuyor diye hüsrana uğramanıza gerek yok, muhtemelen bunun bir sebebi vardır. Çoğu bebek küçücük midelerinden dolayı her 2 – 4 saatte bir beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Rahatsız edici ıslaklık ya da kirlenmiş bir bez de bebeğinizin uyanmasına sebep olabilir. Bazen de bebeğiniz yalnızca kucağa alınmak istiyordur ya da gazının çıkarılması gerekiyordur. Her ikinizde yorgun olduğunuzda bebeğinizin bakımını nasıl üstleneceğinize dair partnerinizle beraber bir strateji geliştirin. Herkesin yeterince dinlenebildiği bir süreci garantilemek bir bebekle sürdüreceğiniz hayatı oldukça kolaylaştıracaktır.

kaynak : http://www.wikihow.com/Care-for-Infants

Aylin Özkan.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir