Gardiyan Nasıl Olunur

“İnfaz Koruma” olarak da bilinen gardiyanlık mesleği emniyetin sağlanmasında en gerekli mesleklerden biridir. Günlük hayatta karşılaşma imkanımız olmayan gardiyanları, filmlerde canlandırıldıkları halleriyle tanırız, pek de yanlış tanımayız aslında. Gardiyanlar kesinlikle güçlü kuvvetli olası ters bir durumda fiziksel olarak müdahale gücüne sahip kişilerdir. Peki gardiyan nasıl olunur, gardiyan olmak isteyenler neler yapmalıdırlar?

Gardiyan Olma Şartları

gardiyan-nasil-olunur1Gardiyan olmak isteyen kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları gerekmektedir.
2Lise ve dengi bir okuldan mezun olunduktan sonra gardiyan olabilmek için KPSS sınavına girilmesi gerekmektedir. KPSS sınavına giren kişilerin, sınav sonuçlarının en az 40 puan olması gerekmektedir. KPSS puanını almak gardiyan olmak için tek yeterli şart değildir.
325 yaşından gün almamış kişiler gardiyan olabilmektedirler.

4Gardiyan olabilmek için fiziksel bir takım özelliklerinde olması aranır.

  • Erkeklerde 1.72 santimetre ve civarı boy
  • Kadınlarda 1.68 santimetre ve civarı  boy şartı aranmaktadır.

5Boy uzunluğunun santimetre cinsinden son iki rakamı ile kilosu arasındaki fark 13’den fazla, 17’den az olmaması gerekmektedir.

6Gardiyan olabilmek için güvenlik soruşturmasında olumsuz bir durumu bulunmaması gerekir.
7Gardiyan olacak kişilerin görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı veya bedensel özürlü olmadığını; şaşılık, topallık, işitme kaybı, çehrede sabit eser, uzuv noksanlığı, körlük, kekemelik ve benzeri engelleri olmadığını; Ceza ve Tevkif evleri Genel Müdürlüğünce bölge hastaneleri olarak belirlenen Sağlık Bakanlığına bağlı tam teşekküllü devlet hastanelerinden alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelemek zorundadırlar.
8KPSS sınavından sonra Adalet Bakanlığı’nda gerçekleşecek merkezi sınavda en az 70 puan almalıdırlar.Tüm bu şartlar yerine getirildiği takdirde “infaz koruma memuru” yani gardiyan olarak eğitim almaya başlanmaktadır. Eğitimler polis akademilerinde gerçekleşir ve 4 yıl sürer. 2 aylık uygulamalı stajlarından sonra gardiyanlar kamu kuruluşlarında görev almaya başlarlar.[adsyatay][adsmobil]

İpuçları:

Gardiyanların İş Tanımı ve  Çalışma Yerleri

  • Gardiyanlar, Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak devlet memuru statüsünde çalışabilmektedirler.
  • Gardiyanlar genelde kapalı, açık ve yarı açık cezaevlerinde ve bunların bağlı olduğu atölye ve açık alanlarda çalışmaktadırlar.
  • Teknolojik gelişme gardiyanlık mesleğinin icrasını kolaylaştırmaktadır.
  • Gardiyanlar; mahpushane üst yöneticileriyle, tutuklularla ve kararlılarla, halktan kişilerle, meslektaşlarıyla, savcılarla, hakimlerle, avukatlarla, askerlerle, iletişim içindedir.
  • Gardiyanlar kararlı ve tutuklular tarafından tehditler alabilir, fiili saldırıya uğrayabilirler. Görev bitiminde istemdışı bazı meselelerle da karşılaşabilir. Başkaldırılarda rehin olma, yaralanma ve ölüm gibi durumlarla da karşı karşıya kalabilmektedirler. Bu açıdan gardiyan olmak fedakarlık gerektirir ve fiziksel güce sahip olmak şarttır.
  • 2015 Gardiyan Maaşları. 2015 Ocak ayı zamları ile birlikle garidyan maaşları;
    • Bekar Gardiyan için 2300 TL
    • Evli Gardiyan için 2300 + 170 TL Aile yardım ücreti,
    • Evli ve Bir Çocuklu Gardiyan için 2300 + 170 + 70 Çocuk  ücreti
    • Evli olan kişilerin eşleri çalışmıyor ise Aile yardımı tutarı olan 170 TL’i almaktadır.
Article Categories:
Finans

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir