Gömlek Nasıl Seçilir

Kendiniz için veya bir başkası için olsun gömlek seçmek düşündüğünüzden daha komplike olabilir. Bir araya gelme günlerinde ve iş mülakatlarında kendinizi şık göstermek için gömlek ilk izlenimi oluşturma da oldukça önemlidir. Doğru gömleği bulmak için zaman harcamak, kumaş kalitesini kontrol etmek ve size yakışıp yakışmadığından emin olmak giyiminizde büyük farklar yaratacaktır.

Adımlar

1-Gömleğin rengini seçin. Gömleğin rengini seçin. Her renk ayrı ayrı kullanır. İşte giydiğiniz gömleğin rengi ile, randevularınızda giydiğiniz gömleğin rengi ayrı olmalıdır. İş yerinde yüksek bir pozisyondaysanız haliyle günlük sosyal toplantılarda giydiğiniz gömlek renginden daha değişik bir renkte gömlek giymek isteyeceksinizdir.

-İş başvuruları için tercih edilen seçim genellikle gösterişsiz renklerdir. İş yerlerinde tercih edilen öncelikli renk beyaz renktir. Kirli beyaz, açık gri, açık mavi gibi renklerde güvenilir renklerdir. İş görüşmelerinde ilk izleniminiz kilit rol oynadığından çok fazla dikkat çekmeden profesyonel gözükmeyi isteyeceksinizdir.

-Bir parti veya barda daha neşeli bir imaj oluşturmak isterseniz, parlak veya sıra dışı renkleri seçin. Parlak yeşil ve turuncu tonlar oldukça popülerdir. Pembe de aynı şekilde. Birlikte vakit geçirdiğin insanları sıkmak istemeyeceğinizden, kalabalığın arasında biraz dikkat çekmek isteyeceksinizdir.

-Çoğu insan sıradan işlerde çalışır. Bu işler genellikle fazla resmi olmadan giyinmeyi şart koşar. Kareli gömlekler bu gibi yerlerde en iyi seçimdir: birlikte iyi uyum sağlayan iki ya da üç rengin karışımı olan gömlekler. (Mavi, yeşil ve gri gibi renkler)

  1. Gömleğin modelini seçin. Düz renkler gardıroptaki temel seçimlerdir zira en kolay onlar diğer giysilerle uyum sağlar fakat yine de çizgili veya kareli gömlekleri de seçmek isteyebilirsiniz. Farklı modeller kendine özgü farklı durumlarda kullanıldığında daha uygun uygun olur.

-Düz renkli gömlekler çok yönlü olduklarından herhangi bir kravatı gömleğin üstüne uydurabilirsiniz. (Sade veya kareli) İş yerinde yüksek seviyeli bir pozisyonda veya birisiyle çıkacaksanız siyah, beyaz, gri veya açık mavi gibi düz renkler en uygun renklerdir.

-Düz renkli gömlekler çok yönlü olduklarından herhangi bir kravatı gömleğin üstüne uydurabilirsiniz. (Sade veya kareli) İş yerinde yüksek seviyeli bir pozisyonda veya birisiyle çıkacaksanız siyah, beyaz, gri veya açık mavi gibi düz renkler en uygun renklerdir.

-Desenli gömleklerin kravatlarla kombine olması biraz daha zorludur. Bu tür gömlekler düşük seviye ofis işleri, partiler ya da gezmeye gitmek için daha uygundur.

-Kalın ve koyu renklerle kaplı kareli gömlekler günlük olaylar için daha iyidir. Bu kurala istisna bir kaç durum var. Dik çizgili veya ince çizgili gömlekler cenaze, düğün veya yüksek seviye bir ofis işinde giyilebilir.

-Desenli bir kravat giymeyi planlıyorsanız, düz renkli bir gömlek giyin yoksa takımınız dikkat dağıtıcı ve cırtlak gözükecektir.

3- Gömleğin yakasını seçin. İki ana yaka tipi nokta(standart) ve geniş yakadır. Bu yakalardan her biri farklı bir etki yaratır ve farklı beden tipleri için tasarlanmışlardır.

-Standart nokta yakalılar en yaygın kullanılan yaka tipidir. (%95 oranla) Bu yaka tipinde yaka uçları 60 derecelik açıyla aşağıya doğrudur ve iki yakanın birleştiği noktada biraz boşluk vardır. Standart yakalar daha yuvarlak ve bakanın gözlerini aşağıya doğru çeken bir tarzda tasarlanmıştır.

-Geniş yaka gömlekler daha moderndir. Üstelik daha canlı ve genç gösterirler. Yakanın uçları ayrı kalmış ve aşağıya doğru %90 lık açıyla durur. Ayrıca yakanın buluştuğu noktada daha fazla boşluk vardır. Yaka bu gömleği giyen kişinin yüzüne doğru bakmayı sağlıyor. Yüzü daha uzun olan kimseler yuvarlak bir yüzün etkilerini vermek için bu yaka tipini kullanabilir.

-Kravatın üst kısımlarını göstermek istiyorsanız, geniş yaka kullanmak harika bir opsiyon olacaktır. Ayrıca yenilikçi görünüm geniş yakayla kendini gösterir. Buna karşın, çoğu mağaza sadece standart yaka satıyor. Geniş yaka gömlek satın almak isterseniz,  J.Crew ve Men’s Warehouse gibi özel giyim mağazalarına bakın.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Choose-a-Dress-Shirt

Ömer Göle.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir