Güneş Yanığından Hızlıca Nasıl Kurtulunur

Güneş yanıklarını tedavi etmek onları önlemekten daha zordur.  Ancak Türkiye’de 18-29 yaş grubu arasındaki yetişkinlerin yarısı, her yıl en az bir güneş yanığı  sorununa maruz kalıyor. Bütün güneş yanıkları sizin cildinizde hasara neden olur. Tedaviyi öğrenin ve mümkün olduğunca hızlı bir şekilde onlardan kurtulmaya çalışın ve ayrıca gelecekte de onlardan sakınmaya çalışın.

Bölüm1: Geleneksel Ev Tedavileri 

1Soğuk bir bez veya sargıyı güneş yanığı olan bölgeye basınç uygulayacak şekilde hazırlayın ve onu güneş yanığının olduğu bölgeye uygulayın. Birkaç buz küpünü veya buz paketini ıslak bir bezin içerisine sarın. Daha sonra bu bezi, günde birkaç kez 15-20 dakika süre boyunca güneş yanığı olan bölgeye doğru hafifçe bastırın.

  • Buz ve diğer donmuş maddeleri, güneş yanığı olan bölgeyle doğrudan temas ettirmemeye dikkat etmelisiniz.. Bu durum buz yanıklarına neden olabilir ve bu da durumun daha da kötüleşmesine sebep olabilir. 

2Ibuprofen gibi iltihaplanmalara karşı (anti-inflamatuar) ilaçları kullanmayı göz önünde bulundurun. Ibuprofen, şişkinliği ve kızarıklığı azaltır, ayrıca uzun süreli cilt hasarlarını önler. Bir kere başladıktan sonra 48 saat boyunca bu ilacı kullanmaya devam edin.

  • Tylenol (Asetaminofen), güneş yanıklarının acısı konusunda rahatlatıcı etkiye sahiptir, ancak ibuprofen gibi iltihaplanmalara karşı aynı etkiye sahip değildir.

3Bol ve geniş kıyafetleri tercih edin. Pürüzlü ve kaşıntıya neden olan kumaşlardan kaçınmalısınız.  Çoğu insan için, hafif pamuk en iyisidir.

  • Güneş yanıklarınızı dışarıya çıkacağınız zaman güneşe maruz kalmayacak şekilde kapalı tutmalısınız. Şapka takın, küçük bir şemsiye taşıyın ve vücudunuzu tümüyle örten kumaşlar tercih edin.
  • Ayrıca,  en az 30SPF geniş spektrumlu güneş kremi sürdüğünüzden emin olun  ve kremi her iki saatte bir tekrar uygulayın.

4Güneşliklerinizi kapatın ve evinizi düşük sıcaklıkta tutmaya çalışın. Eğer klimanız varsa, onu açın. Klima olmasa bile, vantilatörler, özellikle doğrudan güneş yanıklarınızın olduğu bölgeye hava üflediklerinde sizin vücut sıcaklığınızı büyük ölçüde azaltır.

  • Evde bulunan bodrum katları güneş yanıklarını atlatabilmek için en iyi yerlerdir, çünkü oralar genellikle serin ve güneş ışığı görmeyen yerlerdir. 

Bölüm2: Doğal Ev Tedavileri 

1Birkaç siyah poşet çayı sıcak suyun içerisinde ıslatın. Su soğuyana kadar bekleyin (süreci hızlandırmak için buz ekleyiniz.) Poşet çayları sudan çıkarın ve doğrudan güneş yanığı olan bölgenin üzerine yerleştirin. Çayın içindeki tannin, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, hafif soğuk  bir çayı da yanık olan tüm bölgeye uygulayabilirsiniz.

  • Tanninler, kanamayı durdurucu doğal maddelerdir ve yanıkları iyileştirmeye yardımcı olurlar, ayrıca enfeksiyonu önlerler.

2Bir bardak sade yoğurdu bir kasenin içine dökün. 4 bardak suyla karıştırın. Islak bezi yoğurt karışımına bandırın ve güneş yanıklarınıza 15-20 dakika boyunca uygulayın. Bu işlemi her 2 ile 4 saatte bir tekrarlayın.

  • Sade yoğurt ciltteki güneş yanıklarını tedavi edebilecek çok miktarda probiyotik(bağırsak mikroflorası için faydalı mikroorganizmaları içeren ve bu amaçla üretilen madde) ve enzime sahiptir.
  • Yoğurdun tam anlamıyla sade olduğundan, istenmeyen şekerli ve az miktarda probiyotik içermeyen vanilya olmadığından emin olunuz.

3En az bir bardak karbonatı, soğuk suyla dolu küvete bol miktarda serpin.Banyonun içinde ıslanın ve durulanmadan çıkın. Banyodan çıktıktan sonra kalan karbonat çözeltisi cildinizin üzerinde kuruyacaktır. Kurumuş karbonat çözeltisi, acıyı yatıştırır ve cildinizin iyileşmesine yardımcı olur.

  • Karbonat hem antiseptik(mikropların üremesini engelleyici) hem de iltihaplanma karşıtı özellik içerir. Bu da iltihaplanmayı azaltmaya ve enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak demektir. 

4Kuru yulaf ezmesini bir süzgeç yardımıyla soğuk suyun üzerine dökün ve sonra kasenin içindeki suyu alın. Yulaf ezmesini bırakın ve çözeltiyi bir bezle emin. Bezi, güneş yanıklarınızın olduğu bölgeye her 2 ile 4 saatte bir çözeltiyi uygulamak için kullanın.

  • Yulaf ezmesi saponin adı verilen bir kimyasal içerir, bu kimyasal, cildi nemlendirirken aynı zamanda da temizler.

Kaynak:

  • http://www.skincancer.org/skin-cancer-information/skin-cancer-facts
  • https://www.aad.org/public/kids/skin/skin-cancer/treating-sunburn
  • http://www.wikihow.com/Get-Rid-of-Sunburn-Fast

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir