Nasıl İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Olunur

2012 senesinde getirilen yeni bir kanunla birlikte iş yerleri İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı kişileri çalıştırmak zorunda kalmıştır. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki bu yenilikle birlikte de yeni bir iş sahası açılmış oldu. Hala bu açığın dolduğunu söyleyemeyiz. Siz de İş Güvenliği Uzmanı Olmak İstiyorsunuz ama nasıl olunacağını bilmiyorsanız bunu öğrenmek için yazının devamında anlatılanları okumalı ve uygulamalısınız.

Adımlar

1Mühendis, Mimar ya da Teknik eleman olun. İş güvenliği uzmanı olmak istiyorsanız bu durumda herhangi bir üniversitedeki herhangi bir Mihendislik ya da Mimarlık bölümünü bitirmiş olmanız ya da Teknik Eleman olmanız gerekmektedir.

  • Teknik eleman ile üniversitelerin Teknik Öğretmenlik, Fen-Edebiyat Fakültelerinin Fizik ve Kimya Bölümlerinden mezun olan kişiler kastedilmektedir.

is-sagligi-ve-guvenligi-uzmani-nasil-olunur2Bakanlıklar tarafından yetki verilen Kamu kurum ve kuruluşlrındaki, ünibersitelerdeki ya da özel eğitim şirketlerindeki eğitimlere katılın. Bu eğitimler minimum 220 saat yapılır. Bu 220 saatin, 180 saati teorik, geri kalan kısmı da pratik eğitimdir. 180 saatlik teorik eğitimin yarısı uzakta eğitim şeklinde yapılır.

3Eğitim sürecinin sonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan sınava girin.  İş Güvenliği uzmanı alanında A, B ve C sınıfına sahip belgeler bulunmaktadır. İşin tehlikesine göre bu belgeler sınıflandırılmaktadır. C sınıfı belgeler tehlikesi en az olan sınıfı, B sınıfı belgeler tehlikesi az ve orta olan sınıfı ve A sınıfı belgelerde tüm tehlike sınıflarını ifade etmektedir. İlgili sınıfa göre yapılan sınavdan 70 puan ve üzerinde bir puan alınması halinde başarılı olarak kabul ediliyorsunuz. Bu sınavdan başarılı olan kişilerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yetki belgesini almaya hak kazanmış oluyor.

Uyarılar

  • Bu yasa kapsamında iş yerinde İş Güvenliği Uzmanı çalıştırmak zorunda olan İş Yeri sahipleri çalıştırmadığı durumda ceza ödemek zorunda kalıyorlar. Verilecek idari para cezaları her sene yeniden değerlendirilip, düzenleniyor.

Kaynak

Article Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir