Korkmuş Devenin Kontrolü Yeniden Nasıl Kazanılır

Kuzey Afrika ve Orta Doğuda en önemli uzun yol araçlarından biri olarak görülmektedir. Bu önemli hayvanların hem zeki hem de güçlü oldukları yörenin insanları tarafından net bir biçimde bilinmektedir. Bu özelliklerin yanı sıra dayanıklı olduklarını da eklemek gerekmektedir. Bazı develerin saatteki hızının 64 kilometreye kadar çıkabileceği bile bilinmektedir. Bu hızın kişileri yarış yapmaya da yönlendirdiği bilinmelidir. Fakat bu durumun ölümcül bir tecrübeye dönüşebileceğini de belirtmek gerekmektedir. İşte bu noktada kontrolden çıkmış ve korkmuş bir devenin kontrolünün nasıl yeniden kazanılacağını bilmek gerekmektedir Yazı kapsamında bu konu hakkında birçok detaya ulaşabilirsiniz.

Devenin Kontrolünü Yeniden Kazanmak

1Sakin kalın ve sinirlenmemeye paniklememeye özen gösterin. Develerin ne denli tehlikeli hayvanlar olduğu bu konu ile alakalı kişiler tarafından bilinmektedir. Bu sayede develerin sizin ne zaman sinirli olduğunuzu ne zaman gerginleştiğini anlamak onlar için hiç de zor olmayacaktır. Develer sizin gergin olduğunuzu hissettiği anda daha da sinirlenecektir. Devenin kontrolünü sağlarken korksanız bile gerginlik hissetseniz bile bunu hayvandan gizlemeyi öğrenmelisiniz.

2Nefesinizi kontrol etmeyi öğrenin. Hızlı hızlı nefes alıp vücudunuza bolca oksijen aldıktan sonra yavaş yavaş nefes verme üzerine odaklanırsanız olduğunuz durumdan daha rahat bir ruh durumuna erişebilirsiniz. Nefes aldıktan sonra nefesinizi içinizde iken üçe kadar sayarsanız ve daha sonrasında nefesinizi verirseniz çok daha rahatlayacaksınız.

3Unutmayı ki develer yaradılışları gereği sakin hayvanlardır. Develer sinirlenseler dahi kısa bir süre içerisinde sakinliklerini kazanacaklardır. Önemli olan onlara karşı nasıl davranmanız gerektiğini bilmenizdir.

4Deve ile konuşun, bu onun sakinleşmesine yardımcı olacaktır. Konuşurken kesinlikle ses tonunuzu yükseltmeyin. Yüksek ses ile develeri uyarmak hayvanın kontrolünün daha da kaybolmasına neden olacaktır. Bu nedenle deve ile iletişim kurarken ses tonunuzun hem şefkat olu hem de düşük tonlu olması gerektiğini hatırlatmak gerekmektedir.

5Devenin kontrolünü kazanmaya çalışırken onu incitmemeye de özen göstermelisiniz. Deveye vurmak ve onun canını acıtmak devenin sinirli anında daha da kontrolden çıkmasına neden olabilmektedir. Hayvanın sizi düşman gibi görmesini değil tam tersine bir arkadaş bir dost gibi görmesi gerekmektedir. Bu şekilde aranızda bir güven bağı oluşur ve hayvanı kontrol altına almanız kolaylaşır.

6Devenin kontrolünü sağlarken gem kısmını ne çok serbest bırakmalı ne de çok sıkmalısınız. Her iki tutum da kişilerin kontrol sağlamasını engelleyecek unsurlar arasında bulunmaktadır. Gemi çok sıkmak devenin panik yaşamasına neden olabilir. Buna ek olarak gemi çok sert bir biçimde çekmek kontrol sağlamak için görevlendirilmiş olan ipin kopmasına bile neden olabilir. Gemi çok serbest  bırakmak da devenin kontrolden çıkacağını hissedip bundan avantaj sağlamasına neden olabilir. Her iki derecenin de mutlak ortasını bulmak gerekmektedir.

  • Develer geviş getiren hayvanlardan biri olduğu için gem ağız kısmına değil burun kısmına monte edilmiş bir biçimde bulunmaktadır. Bu da atları kontrol ederken kişilerin yaptığı gemi sıkıca çekme hareketinin devede geçerli olmaması manasına gelmektedir.
  • Çok fazla hayvan sürme tecrübeniz yoksa gemin özellikle çok sağlam olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. sağlam bir gem ile hayvanın kontrolünün sağlanması çok daha kolay olacaktır ve sizin sürüş sırasında daha az zorluk çekmenizi sağlayacaktır.
  • Fakat yine de gemin kontrolünü sağlarken hayvanın burnuna zarar vermediğinizden emin olmanız gerekmektedir.

7Gemi ne yöne gitmek istiyorsanız o yöne doğru çekmelisiniz bu şekilde gem hayvanı yönlendirmeni için bir araç haline gelmiş olacaktır. Hareketlendirme işlemini deveye karşı değil onun ile iş birliği içerisinde gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Deve sizin istediğinizden farklı bir yöne doğru kafasını çeviriyor ise onu zorlamamalı ve iş birliği içerisinde durumu halletmeye çabalamalısınız. Eğer onu farklı bir tarafa doğru zorla hareket ettirmeye çalışırsanız bu konuda başarılı olamayacağınızı da belirtmek gerekmektedir.

  • Hareketlendirme işlemini yavaş ve hassas bir biçimde gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Sert hareketler ile durumu halletmeye çalışırsanız devenin kontrolünü iyiden iyiye kaybedeceğini de belirtmek gerekmektedir. Sert yönlendirme işlemlerini sert bir biçimde gerçekleştirmek hayvanın burnuna ciddi bir biçimde zarar vereceğinin de bilincinde olunması gerekmektedir. Unutmayın ki canı yanan deve daha da sinirlenecektir.

8Deveyi durdurana kadar mutlaka eyerleri tutmanız gerekmektedir. Devede dengede durabilmek için ağırlık merkezine kendinizi yerleştirmeniz gerekmektedir. Eyerin üzerinde bacaklarınızı devenin iki tarafına atmak sureti ile devede durabilirsiniz. Eyer kullanmadan deveyi sürmeye çalışacaksanız mutlaka olabildiğince sıkı bir biçimde tutunmanız gerekmektedir. Devenin hörgüç kısmına tutunarak yol üzerinde olmanız daha da kolay olacaktır. Fakat hatırlatmak gerekir ki kişilerin eyersiz bir biçimde seyahat etmesi çok zorlu bir yolculuğun sebebi olacaktır.

9Her şey kötüye giderse devenin üzerinden hemen inmeniz gerekmektedir. Bu değerlendirebileceğiniz son seçenek olarak karşınıza çıkmaktadır. Devenin kontrolünden çıktığı zaman için kişilerin daha tehlikeli bir durumdan kaçınmak için mutlaka deveden inme seçeneğini değerlendirmeye almanız gerekmektedir. Eyerden yavaş bir biçimde inmeyi denemeli ve kendinize zarar vermeden bu tehlikeli durumdan kurtulmanız gerekmektedir. Zemine ayak bastıktan sonra deveden uzaklaşmalı ve ezilme tehlikesinden de uzak durmalısınız.

  • Yere iniş yaptıktan sonra dizginleri tutmalı ve ters yöne doğru çekip hayvanı durdurmaya çalışmalısınız. Dizginleri tuttuğunuz zaman deveyi durdurmanız çok daha kolay olacaktır.
  • Develer evlerine ve sahiplerine sadık olan insanlardır. Yere indiğiniz zaman dizginleri tutamazsanız de endişe etmeyin deveniz sakinleştikten sonra yanınıza gelecektir.

Kaynak

Kübra Üretmen

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir