Kraliçe Karınca Nasıl Bulunur

Karıncaların evi istila etmesi her ev sahibinin korkulu rüyasıdır. Karıncalar zararsız varlıklar olsalar da evi istila etmeleri ve her yerde dolaşmaları can sıkıcı bir durum haline gelebilir. Evinize karıncalar hızlı bir biçimde gelmeye başladıysa bu bir karınca kolonisi evinizin yakınlarındaki mekanlardan birine yerleşmiş manasına gelmektedir. Karınca kolonisi kraliçe karınca olmadan var olamaz. Kraliçe karıncanın koloni içerisindeki görevi üremeden sorumlu olmaktır tam da bu nedenle kraliçe karınca olmadan karınca kolonisi kendini yenileyemez. Evinize yapılan karınca baskınının kökünden çözmek istiyorsanız ilk yapmanız gereken şey normal karıncayı kraliçe karıncadan ayırmaktır.

Karıncanın Dış Görünümünü Kontrol Etmek

1Karıncanın büyüklüğünü inceleyin. Kraliçe karıncaların vücut büyüklüğü klasik işçi karıncalardan çok daha büyüktür. Karıncaya baktığınız zaman vücut yapısının bir hayli büyük olduğunu fark ediyorsanız karıncanın kraliçe karınca olma ihtimali çok yüksektir.

  • Kraliçe karınca hem evinizi istila eden işçi karıncalardan hem de şuana kadar gördüğünüz diğer karıncalardan çok daha büyük bir vücut yapısına sahiptir.
  • Şimdiye kadar karşılaştığınız karınca türlerinin büyüklüklerini göz önünde bulundurun. Örneğin yaprak yiyen karınca türünde işçi karıncaların büyüklüğü kraliçenin yanında küçük kalmaktadır ve bu nedenle kraliçe kolayca ayrıştırılabilmektedir. Tahta ve ateş karıncalarının türleri gereği işçi karıncalar çok farklı büyüklükte olabilmektedir. Bir diğer deyiş ile bu türe mensup olan karıncaları kraliçe karıncadan ayrıştırmak için sadece büyüklüğe bakmak yeterli bir kriter değildir.

2Karıncanın kanatları olup olmadığını kontrol edin. Birçok karınca türünde kraliçe karıncalar kanatlı olarak doğarlar. Bu kanatların kullanılma amacı senenin belirli dönemlerinde koloniden ayrılmak ve bir eş bularak üremeyi tetikleyecek adımı gerçekleştirmektir. Bu nedenle kanatlı bir karınca gördüğünüz zaman bunun kraliçe karınca olma olasılığı çok yüksektir.

  • Bazı erkek karıncalar da kanatlara sahiptir. Fakat erkek karıncaların sahip oldukları kanatlar pek belirgin değildir. Erkek karıncaların kanatları ince olmak ile beraber arı tipi kanat olarak da adlandırılabilmektedir. Kraliçe karıncanın sahip olduğu kanatlar bu erkek karıncaların kanatlarından hem kalınlık hem de büyüklük olarak çok daha üst kademededir.

3Kraliçe karıncanın kanatları vasıtası ile gösterdiği vücut işaretlerine bakarak belirleme yapmaya çalışın. Kraliçe karıncalar hayatlarının bazı dönemlerinde kanatlarından kurtulurlar. Bir karıncaya yakından baktığınız zaman kanat olması gereken yerlerde küçük çıkıntılar varsa ve bu çıkıntılar siz kopmuş kanatları hatırlatıyorsa kraliçe karıncayı bulmaya çok yaklaşmış olabilirsiniz. Karıncaların kanat olması gereken bölgelerine bakmak ve eskiden kanat olduğuna dair işaretler aramak kraliçe arıyı tespit etmek bakımından büyük bir öneme sahiptir.

4Karıncanın toraks kısmını kontrol edin ve inceleyin. Baş kısmı ile karıncaların karnını (abdomen) bağlayan bölge toraks olarak adlandırılmaktadır. Kraliçe karıncalar işçi karıncalara göre çok daha büyük ve belirgin bir toraks yapısına sahiptir.

  • Kraliçe karıncaların toraks kısmını destekleyen kanatlar olduğu için görünüm hem çok daha kaslı hem de kalın olmaktadır.
  • Kraliçe karıncaların toraks büyüklüğü vücut büyüklüğünün yarısına tekabül etmektedir. Bu da bir işçi karıncanın toraks yapısı ile kıyaslanmayacak derecede büyük bir orandır.

Kaynak:

  • http://www.myrmecos.net/2008/09/27/how-to-identify-queen-ants/
  • http://www.fmcprosolutions.com/LinkClick.aspx?fileticket=dsESXNRwKA0%3D&tabid=1232&mid=2082
  • http://www.wikihow.com/Identify-a-Queen-Ant

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir