Kulaklık Seçimi

MP3’ünüzle birlikte gelen ucuz kulaklıkları unutun. Doğru kulaklık seçimiyle tamamen farklı bir boyutta müzik deneyimi yaşarsınız. Müziği evde mi dışarıda mı dinlediğiniz fark etmez, yaşayabileceğiniz en zevkli müzik keyfi için yüksek kalite kulaklıklara yatırım yapmayı bir düşünün.

Adımlar

1Kulaküstü ve kulak içi arasında bir karar verin.

  • Kulak içi kulaklıklar, saklama alanı az olan ama yine de müzik dinlemek isteyen kişiler için en iyi seçimdir. Sennheiser ya da Ultimate Ears gibi yüksek kalite kulaklıklar, kulaklıklarınızı kullanmadığınız zamanlarda içinekoymanız için küçük kutular verir. Böylece çantanızın dibinde kirlenip mahvolmazlar. Eğer cüzdanınız çok küçükse ve iPod Nano’nuzu ve kulaklıklarınızı cüzdanınızda saklamak istiyorsanız ya da cepleriniz de çok küçükse, kulak içi kulaklıklar sizin için daha iyi bir seçim olacaktır. Ayrıca daha çok çeşitte ve daha ucuz olmaya meyilli olduklarından, bütçeniz kısıtlıysa da harika tercihlerdir.
  • Ucuz kulak içi kulaklıklar, ucuz plastikten yapıldıkları için kulaktan düşme, kulağı acıtma ve kulakta yaralar açma gibi problemlere sebep olabilir. 25-50 dolar arasında değişen daha pahalı (ama yine de daha düşük kaliteli) kulaklıklar alırsanız daha rahat edersiniz ve ödediğiniz paraya değer. Ancak ses cihazlarına meraklıysanız diğer seçenekleri düşünmelisiniz. Sennheiser’den (130 dolar olan CX 500 gibi), Shure’dan (120 dolar olan SE 115 gibi), EtyMoticResearch’den (150 dolar olan HF5 gibi), Sony’den (150 dolar olan XBA-H1 gibi) ya da Ultimate Ears’dan (en azSuper.fi 4 gibi) bir kulaklık sizin için daha uygun olur.
  • Eğer bir yerden bir yere giderken kulaklıklarınızı boynunuza asmayı seviyorsanız ya da kulaklıklarınızı sadece bu şekilde taşıyorsanız kulak üstü kulaklıklar sizin için harikadır. Ayrıca kabloları daha güçlüdür. Kablosuz ve bluetooth gibi seçenekleri de vardır. Tek sorun, bütçeniz kısıtlıysa iyi kulaklıklar bulmak zor olabilir. Büyük bir çanta kullanmıyorsanız bu DJ tarzı kulaküstü kulaklıklar çok fazla yer işgal ederler. Kulak içi kulaklıklardan daha fazla yer kaplarlar.
  • DJ tarzı kulaklıklar böyledir. Büyük, kocaman, harika görünen bu kulaklıklar, Double D adında bir DJ’in müziğini yaparken kullandığı aleti andırır. Yapısı, iyi müzik kalitesi sağlar ama kötü yer kaplama özelliği taşır. Birçok müzik sever, daha iyi ses kalitesi ve uzun dinleme süresi sağladığı, kulak zarına daha az zarar verdiği ve daha az baskı yaptığı için bu kulaklıkları kullanır.
  • Kafanın üstünden değil boynun arkasından dolanan bir bantla iki kulaklığı birbirine bağlayan boyun arkası kulaklıklar, şapka takıp koşu yapanlara ya da güneş gözlüğü kullanmayı sevenlere önerilir. Bu yüzden saçlarınız uzunsa ve saçlarınıza baskı yapan ya da kulak deliklerinizi rahatsız eden kulaklıklardan nefret ediyorsanız bu tip kulaklıklar sizin için daha iyi birer seçimdir. Bunun yanı sıra, DJ tarzı ya da sıradan kulaklıklardan da çok farklıdırlar.

2Ödediğinizin karşılığını alacağınızı unutmayın. Daha pahalı kulaklıklar genel olarak ses kalitesini geliştiren daha iyi kalite malzemelerle ve daha iyi işçilikle yapılır. 30TL’ye alacağınız kulaklığın ses kalitesi iyi olabilir ancak 60TL’ye alacağınız kulaklığın kalitesi kadar iyi olamaz. 80-90TL’ye alacağınız bir kulaklıkla daha önce hiç duymadığınız kalitede müzik dinleyebilirsiniz. 9.9TL’ye aldığınız kulaklık en fazla bir yıl dayanır ve zaten ses kalitesi de iyi değildir. Yani en az 20 TL harcamak, iyi ses kalitesini garantiler. Bir seçenek, taşınabilir kulaklıklara 50TL, ev stereo sistemine de 250TL vermektir. Kaliteyle ilgili test etmeniz gereken bir diğer şey de dayanıklılıktır. 70 ve 80’li yıllarda uzun süre dayanacak şekilde iyi üretilmiş kulaklıkları hala kullanan insanlar vardır. Bazen bir marka satın aldığınızda, sadece ismine değil güvenilen kalitesine de para ödemiş olursunuz.

3Kulaklığın ses yalıtımını değerlendirin. Bu, kulaklığın dışarıdan gelen sesleri ne kadar engellediğini ve müziği içeride ne kadar tuttuğunu test etmek anlamına gelir. Otobüsten gelen sesleri bastırmak için müziğin sesini açmak zorunda kalmak kadar can sıkıcı bir şey yoktur. Ayrıca sağır olmayı tercih etmiyorsanız müziğin sesini açıp diğer sesleri bastırmayın. Etrafınızdaki herkes de ne dinlediğinizi duyup hakkınızda konuşmaya başlamasın. Ses yalıtımı, kıymetli batarya ömrünü boş yere harcamaz ve daha iyi duyabilmeniz için sizi müziğin sesini yükseltmek zorunda bırakmaz.

  • Kulak içi kulaklıklar ve kulağın içine giren kulak üstü kulaklıklar, sahip oldukları sızıntı önleyici teknoloji ve DJ tarzı kulaklıklardaki gibi kulak etrafında yarattıkları arındırılmış ortam sayesinde daha iyi ses yalıtımı sağlar.
  • Kulak üstü stereo kulaklık satın alırken, kapaklarının açık mı kapalı olduğuna dikkat edin. Açık kulaklıklar daha doğal ve daha az karmaşık ses vermeye meyillidir ama insanlar ne dinlediğinizi duyar, siz de çevrenizdeki sesleri duyarsınız. Evde kullanmak için önerilir ve daha rahattır. Kapalı kulaklıklar sesi daha iyi yalıtır ve etrafınızdaki sesleri değil, müziği duymanızı sağlar. Ancak açık kulaklıklar kadar rahat değildir ve ses dalgaları kapalı, plastik kapaklardan dalgalandığı için yankılanmaya sebep olabilir. Bazı insanlar, güçlü bas sesi ve yalıtımdan ötürü kapalı kulaklıkları tercih ederken bazıları daha doğal ve net sesten dolayı açık kulaklıkları sever.

4Frekans aralığını inceleyin. Daha geniş frekans aralığı, müziği daha çok duyacağınız anlamına gelir. 10 Hz – 25,000 Hz gibi geniş aralıklar önerilir. Bu iki aralığın ortasında olan her aralık iyidir.

  • Daha da önemlisi,ses eğrisine, frekans yanıtı eğrisine ve ses dalgasına bakın. Eğer grafikteki alt uç yukarıdaysa bu, daha çok bas anlamına gelir. Basların daha net ya da daha iyi olacağı anlamına gelmez. Örneğin Beats kulaklıkların basları daha kuvvetlidir ama baslar, anlaşılması zor ve gürültülü olan bulanık sesler olarak tanımlanır.
  • 100 doların altındaki kulaklıklar genellikle U şekline sahiptir. Bu, orta aralığın devre dışı kalması anlamına gelir. Kulağa önce eğlenceli ve hoş gelebilir ancak müziğin katmanlarını kolayca çözümleyemezsiniz. Düz yanıtlı kulaklıklar, hiçbir aralığı baskın hale getirmez ki bu da her katmanı eşit olarak duyacağınız anlamına gelir. Ancak U şeklinde kulaklıklara alışkınsanız duyacağınız ilk tepki ‘’bunlarda bas yok’’ ya da ‘’müzik çok düz geliyor’’ olacaktır. Çoğu insan, ses dalgasından zevk alabilmek için önce bu dalgaya alışmalıdır.

5Büyük paralar kaybetmek istemiyorsanız gürültü kesen kulaklık aramayın. 200-250 dolardan aşağı olan hiçbir şey harcadığınız paraya değmez. Sürekli seyahat eden biri olsanız bile gürültü kesen kulaklıklar %90 ihtimalle harcadığınız paraya değmez. Bunlar müziğin bir kısmını da engelleyebilir ki bu da sesi açmak zorunda kalmanıza sebep olur. Ama sesi gerçekten kesmeye ihtiyacınız varsa, Etymotic ya daBose gibi kulak kanalını kapatan süngerimsi tıkaçları olan markalara bakın.

  • Arkadan gelen sesleri kesmenin bir diğer yolu, elektronik mağazasından satın alacağınız koruyucuları kulaklığınızın üstüne geçirmektir. Öte yandan eğer çok titiz biri değilseniz, uçakta, arabada ya da toplu taşıma araçlarındaki sesleri azaltan, gürültüyü kesen daha ucuz kulak içi ya da üstü kulaklıklar bulabilirsiniz. Panasonic’te (birçok farklı markadan sadece biri) sadece 50 dolar gibi bir fiyata oldukça iyigürültü kesenkulaklıklar bulabilirsiniz.

6Deneyin. Bir kulaklığın size uygun olup olmadığını anlamanın en iyi yolu onu denemektir. (Eğer o kadar havalıysa) bir arkadaşınızınkini deneyin ya da denemenize izin verecek bir elektronik mağazasına gidin. 200 dolar nakit ve 30 gün içinde iade garantisi sağlayan bir mağaza, hangi kulaklığı istediğinizi öğrenmenize neden olacak iki en iyi arkadaşınızdır. Ancak kulak içi ya da üstü kulaklık denemeden önce nezaketen kulak kirinizi temizleyin.

7Kulaklıkların direncine bakın. Kulaklıklarınızdan en iyi şekilde yararlanabilmek için, kulaklığınızın direncini, kullandığınız işitsel donanım ile karşılaştırın. Direnç birimi ohmdur. Bunu yapmamanız, genellikle eşleşen bir kulaklık çiftine kıyasla ses seviyesini biraz arttırmanız gerektiği anlamına gelir.

8Son olarak, kulaklarınızı kullanın! Bu kulaklıkları her gün kullanacak olan sizsiniz. Eğer fiyatı 50TL olan bir kulaklık, fiyatı 1000TL olan bir kulaklıkla aynı şekilde ses veriyorsa, ucuz olanı alın. Daha ucuz olduğu için ses kalitesinde bir değişiklik olmayacaktır. Aklınızdan çıkarmamanız gereken tek şey, kulaklığın genel kalitesidir. Uzun süre dayanacak mı? Ucuz olması bir şey değiştirir mi?

Kaynak

Beyza Nur

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir