Kuzey Güney Doğu Batı Yönleri Nasıl Bulunur

Farklı yöntemlerle ana yönleri bulabilmek size hedef oyunlarını kazanma ve kaybolduğunuzda yolunu bulabilme gibi pek çok kolaylık sağlar. Yön bulmanın kolay yolları vardır ancak pusulanız ya da cep telefonunuz olmadan da kuzey, güney, doğu ve batı yönlerine karar verebilirsiniz.

Metot 1: Gölge Çubuğu

1 Araç gereçleri hazırlayın. Güneş doğudan doğup batıdan battığı için, yeryüzündeki gölgeler hep aynı doğrultuda hareket eder. Siz de bu gölgelerin hareketlerini kullanarak yön belirleyebilirsiniz. Bu yöntem için ihtiyacınız olanlar:

  • 1-1,5 m boyunda düz bir çubuk
  • 30 cm boyunda düz bir çubuk
  • 2 taş (rüzgarla hareket etmeyecek ağır iki cisim)

2 Çubuğu yere sabitleyin. Taşlardan birini de çubuğun gölgesinin bittiği yere koyun.

3 10-15 dakika kadar bekleyin. Bu süre sonunda gölge yer değiştirmiş olacaktır. İkinci taş ile yeni gölgeyi işaretleyin.

  • Daha çok beklerseniz, gölgeleri işaretlemek için daha çok taşa ihtiyacınız olacaktır.

4 Noktaları birleştirin. Yere düz bir çizgi çizebilirsiniz ya da diğer kısa çubuğu düz çizgi yerine kullanabilirsiniz. Gölgeler, güneşin hareket ettiği yöne ters hareket edecektir yani bu düz çizgi doğu – batı doğrultusunu gösterecektir; ilk nokta batı ve ikinci nokta doğu olacaktır.

  • Bir saat düşünün: 12 kuzeyi, 3 doğuyu, 6 güneyi, 9 batıyı gösteriyor.

Metot 2: Gölge Skalası (Güneş Saati)

1 Araç gereçleri hazırlayın. Bu yöntem gölge çubuğuna benzemektedir ancak daha çok gözlem süresi içerdiği için daha güvenilirdir.

  • 1-1,5 m boyunda düz bir çubuk ya da sopa
  • Bir ucu sivri kısa bir çubuk
  • 2 küçük taş
  • Uzun bir ip

2 Uzun çubuğu yere sabitleyin. Bu işlem gece olmadan yapılmalıdır. Gölgenin bittiği yere taşlardan birini koyun.

3 İpin bir ucunu uzun çubuğa diğer ucunu kısa çubuğa bağlayın. İpin bir ucunu, kısa çubuğun sivri olan ucuna bağlayın. İpin diğer ucunu da yere sabitlediğiniz çubuğun en üst kısmına, yani yerden mümkün oldukça yükseğe, bağlayın. Bu düzeneği bir pergel gibi kullanıp yere bir çember çizeceksiniz. Bu yüzden ipin yeterince uzun olmasına dikkat edin.

4 Yere sabitlenmiş çubuğu merkez alarak bir çember çizin. Gölgeyi işaretlediğiniz ilk taşı başlangıç noktası olarak alın. Kısa çubuğun sivri ucunu kullanarak yere bir çember çizin.

5 Bekleyin. İlk işaretlediğiniz andan itibaren, gölge tekrar çizdiğiniz çemberin üzerine gelene kadar bekleyin. Sonra ikinci noktayı da diğer taşla işaretleyin.

6 Noktaları birleştirin. İlk nokta ile ikinci noktayı birleştiren çizgi, ilk taş batı ve ikinci taş doğu olacak şekilde doğu – batı doğrultusunu gösterecektir.

  • Kuzey ve güneyi bulmak için yapmanız gereken şudur: Çember üzerinde batıdan saat yönünde ilerledikçe kuzeyi, doğudan saat yönünde ilerledikçe de güneyi bulacaksınız.

Metot 3: Doğadan Yararlanarak Yön Bulma

1 Öğlen saatlerinde güneşi gözlemleyin. Güneş, size kuzey ve güneyi (doğal olarak doğu ve batıyı) yaklaşık olarak gösterecektir ancak tam olarak yön belirtmek çok zordur. Kuzey yarımkürede, güneşe doğru yürümek sizi güneye götürür; güneşin olduğu yerden tam tersi yönde yürümek de kuzeye götürür. Güney yarımkürede ise durum tam tersidir: güneşe doğru gitmek kuzeye, diğer yön güneye götürür.

2 Güneşin doğuşunu ve batışını kullanın. Güneş her gün doğudan doğar ve batıdan batar. Bu sebeple genel bir yön bilgisine sahip olabilmek için güneşin doğuşunu ve batışını kullanabilirsiniz. Güneşin doğduğu tarafa sağ kolunuzu uzattığınızda, sol kolunuz batıyı gösterecektir. Yüzünüz kuzeye bakarken, güney arkanızda kalacaktır.

3 Bitkilerin yönelimini gözlemleyin. Bu yöntem bilimsel değildir ancak yönler hakkında genel bir fikir verecektir. Kuzey yarımkürede yaşıyorsanız, güneş genellikle göğün güney kısmındadır. Bu demek oluyor ki kuzey yarımkürede ağaçların ve yeşilliklerin güney kısmında yapraklar daha sık. Güney yarımküre için de tam tersi geçerli…

  • Ayrıca yosunlar daima ağaçların gölge olan taraflarında yetişirler: Kuzey yarımkürede ağaçların kuzey tarafında, Güney yarımkürede ise güney tarafında.

4 Yönünüzü analog saat ve güneş ile belirleyin. Ormanda kayboldunuz; ancak pusulanız ve cep telefonunuz yok. Üzülmeyin, dijital olmayan bir saatiniz varsa şanslısınız. Saat ibrelerini kullanarak yaklaşık bir yön tahmini yapabilirsiniz. Kuzey yarımkürede, akrep güneşi gösterecek şekilde saatinizi güneşe tutun. Akrep ile saat 12’nin ortası güneyi gösterecektir. Güney yarımkürede ise saat 12’yi güneşe hizalayın. Akrep ile saat 12’nin ortası kuzeyi gösterecektir.

  • Yüzünüz kuzeye bakarken, sağ tarafınız doğu ve sol tarafınız batıdır. Yüzünüz güneye bakarken ise solunuz doğu, sağınız batıdır.

Kaynak

http://www.wikihow.com/Determine-Directions-to-North,-South,-East,-and-West

Ayşegül Karakaya

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir