Madeni Demir Para Nasıl Temizlenir

Para koleksiyonu yapmak birçok insanın en sevdiği hobilerden bir tanesidir. Dedelerinizden büyük annelerinizden size yadigâr olarak kalmış eski paraları değerlendirmenin en güzel yolu onları büyük değerli bir koleksiyonun parçası haline getirmektir. Para koleksiyonu ilk olarak her görülen parçanın toplanılmasıyla başlar ve daha sonra koleksiyoncu giderek daha seçici olmaya başlar. Para koleksiyonculuğunun tipleri ilk olarak yabancı ve Türk paraları olarak ikiye ayrılırken bundan sonra kâğıt ve madeni paralar olarak iki alt dala ayrılır. Eğer madeni para koleksiyonu yapıyorsanız elinizde bulunan veya daha sonradan koleksiyonunuza dünyanın başka yerlerinden bularak eklediğiniz madeni paraların yüzeylerindeki kirler dikkatinizi çekecektir. Aklınıza ilk olarak bu madeni paraları temizlemek gibi bir fikir gelebilir. Ama eski ve değerli madeni paralarınızı temizlemeden önce iyi düşünün. Çünkü bu işlem hiç tahmin etmediğiniz sonuçlar doğurabilir. Muhtemelen siz paranın temiz görünüşünün değerini arttırdığını düşüneceksiniz fakat temizleme işlemini bilinçsiz ve özensiz bir şekilde gerçekleştirirseniz tam aksi sonuçla karşılaşacaksınız. Paranızın değeri düşebilir ve hatta tamamen değersiz hale gelebilir! Bu yazı madeni paralarınızı nasıl temizleyeceğiniz konusunda bir kılavuz görevi üstlenecektir. Para temizleme şekillerine adım adım bakacak olursak:

Temel temizlik

madeni-para-temel-temizleme-adimlari
1Madeni paraları akan soğuk suyun altında yıkayın. Paraları köşelerinden tutun kesinlikle yüzeyini tutarak yıkama işlemini gerçekleştirmeyin. Bu hem paranın yıpratmanıza hem de paranızın üzerinde parmak izi bırakmanıza neden olabilir. Paranızın yıpranmasını, değerinin düşmesini istemiyorsanız kesinlikle madeni paranızın yüzeyini ovmayın.

2Madeni parayı suyun altında bir dakikaya yakın bekletin. Bu işlemi gerçekleştirirken tazyikli su fıskiyesi ( yıkama başlığı ) kullanmamanız gerekir.Çünkü fazla tazyikli su paraya zarar verebilir.

3Eğer bu işlemden sonra da paranın üzerinde kirler kaldıysa yumuşak bir diş fırçasıyla ve hatta bulabilirseniz ekstra yumuşak olan bir diş fırçasıyla, yıkama jeli veya bulaşık deterjanı yardımıyla, ılık suyun altında paranın üzerini hafifçe ovun. Kesinlikle fazla basınç uygulamayın. Sadece kirli bölgeyi diş fırçası ile ovun temiz yüzeylere fırçayı temas ettirmekten kaçının.

4Özellikle antik çağdan kalma paraların üzerindeki kirler su ile yıkayıp, fırça ile temizlenseler bile ortadan kaybolmayabilir. Bu durumda, ince sivri uçlu bir aletle kiri çıkarmaya çalışabilirsiniz. Kürdan yahut dikkatli bir şekilde kullanırsanız tornavida bunun için ideal bir alet olabilir. Yıkama ve fırçalama işlerinden sonra kalan kirleri çıkarma işlemini ışıklı bir yerde yapmalısınız ve mümkünse büyüteç veya mikroskop kullanmalısınız. Büyüteç ve mikroskop altında kirleri fark edip çıkarmanız çok daha kolay olacaktır.

5Parayı daha iyi temizleyebilmek için bir peçetenin üzerine birkaç damla sirke döküp kirlerin üzerine uygulayın yaklaşık on dakika sonra diş fırçası ile yıkayın. Bu işlemle paranıza daha temiz bir görüntü kazandırmış olursunuz.

6Bu işlemden sonra madeni paranızı sıcak suyla yeniden durulayın. Parayı yeterince duruladıktan sonra kurulama adımına geçebilirsiniz. Parayı mümkünse yumuşak, tüy bırakmayan ve kuru bir bezle kurulayın. Fakat kurutmak için madeni paranızı kesinlikle kurutma beziniz ile ovmayın.

Suda Bekleterek Temizleme:

madeni-parayi-suda-bekleterek-temizleme1Madeni paranızı sirke veya limon tuzunda(sitrik asit içeren bir maddede) bekleterek kirlerden arındırmaya çalışın. Bu bekletme süresi bir iki saniyeden bir iki dakikaya kadar paranın kaldığı yıl, paranın üzerindeki kirin durumu ve paranın madeninin hassaslığına göre değişebilir.

  • Altın paralar genel olarak sıcak sabunlu su içerisinde bekletilerek en iyi şekilde temizlenir.
  • Peni , Hint rupisi vb diğer krom ve bakır yüzeye sahip madeni paraları ılık su ile dolu bir kasenin içine bir çay kaşığı limon tuzu ekleyip bekletebilirsiniz.Bu yöntem bu tür paralar için en ideal yöntemdir.
  • Bronzdan yapılmış paraları ise damıtılmış su ile veya zeytinyağı ile temizlemek gayet akıllıca seçimler olur. Unutmamalısınız ki madeni paraları zeytinyağı ile temizlemek en ideal yöntemlerden biridir.
  • Gümüş, bakır ve nikel madeni paralar da yine damıtılmış su ile temizlenebilir. Gümüş paralarınızı temizlerken damıtılmış paraların yanı sıra limon suyu da kullanabilirsiniz. Limon suyu paranızı sadece temizlemekle kalmaz paranıza parlaklık da kazandırır.

2Çok eski zamandan kalmamış modern zamana ait peni ya da sikkeleri ise bir çay fincanının dörtte birini sirke ile doldurup üzerine bir çay kaşığı tuz ekleyerek temizleme solüsyonunuzu hazırlayın. Bu solüsyonu kâğıt havlu kullanarak peni ya da sikkelerinize uygulayabilirsiniz.

Diğer Yöntemler

1Bakır Paraları Ketçap ile Temizleme :Evet yanlış okumadınız ketçap ile temizleme. Her gün kızartmalarınızın üzerine dökerek yediğiniz ketçap madeni paralarınızı temizleme aracınız olabilir. Bir miktar ketçapı sikkenizin vb. bozuk paranızın üzerine sürün ve diş fırçası ile hafifçe yüzeyine yedirin. Bu yöntem genel olarak 1982 senesinden önce basılan peniler üzerince etkili olur, çünkü bu peniler yoğun bir şekilde bakır içerir.

2Taco Sos ile Temizleme :Taco sosunun peni,sikke vb. bozuk paranın üzerine sürün ve birkaç dakika bekleyin. Ilık su ile temizleyin. Eğer peninin,sikkenin üzerinde pembelik kalmış ise yemek sodasını su ile karıştırıp bu solüsyon ile peniyi veya sikkeyi yeniden yıkayın.

3Kalem Silgisi ile temizleme :Bu yöntem henüz çok yaygın olmamasına rağmen temizleme yöntemleri arasında sayılabilir. Kurşun kalemin arkasındaki silgiyi paranın üzerine hafifçe bastırarak uygulayın. Bu işlemi yaparken dikkat etmelisiniz. Bazı uygulayıcıların verdiği bilgilere göre bu yöntem para üzerindeki bazı detaylarında silinmesine neden olabiliyor. O yüzden paranızın yapıldığı maden hassas ise bu işlemi uygularken ekstra bir özen göstermeniz gerekir.

4Ultrasonik yöntemler ile temizleme :Ultrasonik temizleme cihazı kullanacak iseniz makinenin içine çeşme suyunu koyarak kullanmanız gerekmektedir. Ama daha iyi sonuç elde etmek istiyor iseniz çeşme suyu yerine bakır temizleme solüsyonu da kullanabilirsiniz.

5Bakır temizleyici ile temizleme :Piyasadaki bakır temizleyicilerinin her biri farklı özelliktedir. Bunu dikkate alarak seçmeniz gerekmektedir. İçeriği biraz daha yoğun olan temizleyiciler sizin için daha kullanışlı olacaktır.

6Gümüş temizleyici :Bu yöntemi içeriğindeki bakır oranı düşük veya yüksek her madeni paranızda kullanabilirsiniz.

7Yemek sodası ile temizleme : Bir tutam sodayı alın ve madeni paranızı ovmaya başlayın. Madeni paranızın içeriğindeki gümüş oranı yüksek ise alacağınız sonuç çok daha iyi olacaktır. Hatta %80 e kadar daha iyi görünümde bir paraya sahip olabilirsiniz.

Video

Kaynak

Article Categories:
Finans

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir