Matrislerde Toplama ve Çıkarma İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Kasım 26, 2020

Matrislerde toplama ve çıkarma işlemi yapmanın çok zor mu olduğunu mu düşünüyorsunuz?  Böyle bir düşünceye sahipseniz öncelikle bu düşünceyi kafanızdan tamamen uzaklaştırın. Matrislerde toplama ve çıkarma işlemi yapmak için bilmeniz gereken tek şey normal toplama ve çıkarma işlemidir. Eğer toplama ve çıkarma işlemini biliyorsanız Matrislerin nasıl toplanacağını ve çıkarılacağını öğrenmek için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir. 

Matrisler Nasıl Toplanır ve Çıkarılır

matrislerde-toplama-ve-cikarma-islemi-nasil-yapilir-adim1

1. Matrislerin toplanabilir ve çıkarılabilir olduğundan emin olun. Matrisleri toplamak ve çıkarmak için her matrisin aynı boyutta olması gerekmektedir.Örnek üzerinden incelersek:

  • Verdiğimiz örnekteki matrislerin her ikisi de 2×3 boyutunda olduğundan dolayı bu iki matris birbiriyle toplanabilir.
matrislerde-toplama-ve-cikarma-islemi-nasil-yapilir-adim2

2. Çıkarma işlemini yapmak için matrisin içindeki her bir elemanı (-) ile çarpın. Unutmayın ki (-) ile (-)’ nin çarpımı (+) iken (-) ile (+)’ nın çarpımı (+)’ dır.

matrislerde-toplama-ve-cikarma-islemi-nasil-yapilir-adim3

3. Her iki matristeki sayıları işleme göre yan yana yazın. Matislerde toplama ve çıkarma işlemi yaparken matrisin aynı konumundaki sayılar birbirinden çıkarılabilir.  Bu matrisler 2×3 lük matrisler (2 satır, 3 sütun) olduğundan dolayı aynı konumda bulunan matrisleri toplayıp çıkarın. Bu toplamları ya da çıkarmaları yaparken tek tek işlemleri yazmanız gerekli değildir ama karmaşık matrislerin toplanmasında ve çıkarılmasında basit hataların yapılmasının önüne böylelikle geçmiş olursunuz.

matrislerde-toplama-ve-cikarma-islemi-nasil-yapilir-adim4

4. Sayıları toplayın ya da çıkarın. Matrisleri toplarken ya da çıkarırken elde edeceğiniz işlemin sonucundaki matris de bu toplana ya da çıkarılan matrislerle aynı boyutta bir matristir.

matrislerde-toplama-ve-cikarma-islemi-nasil-yapilir-adim5

5. Üç matrisle toplama ve çıkarma işlemi yapın. Üç veya daha çok aynı boyutta matris varsa bunların hepsini toplanıp çıkarılabilir. Yine dikkat edilmesi gereken aynı konumdaki, aynı eleman olan sayıların kendi aralarında toplanıp çıkarılmasıdır.

İpuçları:

  • Matrislerin boyutunu ifade ederken ilk sayı satır sayısını ifade ederken, ikinci sayı sütun sayısını ifade etmektedir. Yani 3×4 lük bir matris deyince 3 satır, 4 sütundan oluşan bir matris hayal etmeliyiz.
  • Unutulmaması gereken en önemli şey toplama veya çıkarma yapılacaksa matrisin boyutları aynı olmaz zorundadır. Aksi durumda toplama ve çıkarma işleminden söz edilemez. Yani 3×4 lük bir matrisle 4×4 lük bir matris toplanıp çıkarılamaz.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Article Categories:
Matematik

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.