Mit’ e Nasıl Girilir?

Günün birinde filmlerde izlediğiniz gibi bir ajan olmaya mı karar verdiniz? Ajan olmanın yollarından biri de devletin adına çalışmak olan MİT ajanlığıdır. Başlangıçta çok uzak bir tabir olarak görünse de MİT diğer devlet daireleri gibi belli başlı sınavlarla kadrosuna insanları dahil etmektedir. Siz de MİT ajanı olmayı istiyor ama nasıl olunacağını bilmiyorsanız o zaman bu makale tam da sizler için.
[the_ad id=”17227″][the_ad id=”17228″]
 

Yöntem1: MİT’ in Kadrosuz Personeli Olmak

mit-e-nasil-girilirMit (Milli İstihbarat Teşkilatı) iki şekilde personel çalıştırmaktadır. Bunlardan biri MİT’in kadrolu personeli olmayan ama ihtiyaç duyulduğunda haber almak amacıyla kullanılan personelken, diğeri MİT’in kadrolu personelleridir. MİT’in kadrolu olmayan personelleri kişinin eğitimi ve bazı özel durumlarını MİT tarafından incelenerek özel olarak göreve alınır. Bu kadro için kişinin ben kadrosuz personel olmak istiyorum gibi talepte bulunabileceği herhangi bir yer yoktur. Bu şekilde çalışma tamamen MİT’ in size seçmesine bağlı bir durumdur.

 

 

Yöntem2: MİT’in Kadrolu Personeli Olmak

1Devlet memurluğu genel şartlarını sağlayın. MİT’in kadrolu olarak alacağı personeller Devlet Memuru olacağı için bu şartları sağlamak zorundadır:

  • Türk Vatandaşı olmak,
  • Kamu haklarından mahrum bulunmamak
  • kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, (zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.)
  • Askerlik durumu itibariyle;
    • Askerlikle ilgisi bulunmamak,
    • Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,
    • Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak
  • Akıl hastalığı bulunmamak.
  • Genel olarak 18 yaşını tamamlayanlar Devlet memuru olabilirler. Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak
  • Meslek Yüksekokulu mezunları için 28, 4 yıllık üniversite mezunları ve 2 yıllık mezunları için 30, dalında lisans üstü eğitim yapmış olanlar için 32 ve dalında doktora yapmış olanlar için 34 yaşını doldurmamış olmak,

MİT üç alanda kadrolupersonel almaktadır: Arapça Dil Uzmanı, İstihbarat Uzmanı, Bilim ve Teknoloji Uzmanı.

 

2Arapça Dil Uzmanı olmak için gerekli şartları sağlayın. Eğer Arapça konuşulan herhangi bir ülkede 1 yıl gibi bir süreçten daha uzun bulunduysanız ve KPDS (Kamu Personeli Dil Sınavı) veya YDS (Yabancı Dil Sınavı)’ den 60 puan ve üzerini alabiliyorsanız o zaman MİT’in kadrolu personeli olabilirsiniz.

 

3İstihbarat ve Bilim Teknoloji Uzmanlığı için gerekli şartları sağlayın. Bu iki uzmanlık için de en az 4 yıllık bir üniversite mezunu olmanız gerekmekte ve MİT tarafından o anki koşullara göre belirlenecek KPSS’ nin hangi puan türü ve puanının ön başvuru olarak kabul edileceği duyurulacak ve ona göre personel alımı yapacaktır. Tabi ki bu bahsedilen ana şartlar sağlandığı takdirde bu diğer şartları sağlayıp sağlamadığınıza bakılacaktır. Bu kişilere bunun haricinde Kamu Kurum ve Kuruluş sınavlarında özel yetenek sınavları uygulanacaktır.
[the_ad id=”17269″][the_ad id=”17268″]

 

 

İpuçları:

  • MİT personel alımında kadın, erkek ayırımı gibi bir şey söz konusu değildir. Personel olarak erkekler alınırken değerlendirildiği gibi şartları taşıyan kadınlarda varsa elbette bunlarında MİT’in kadrolu personeli olma ihtimali vardır. Tıpkı diğer devlet memurluklarında olduğu gibi.

 

 

Kaynak:

Article Tags:
Article Categories:
Finans

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir