Nikel Kaplama Nasıl Temizlenir

Nikel kaplama, dayanıklı ve dekoratif metal kaplamaları yapmak için kullanılır. Genelde endüstriyel işlerde kullanılsa da nikel kaplamalar ocaklar, kapı menteşeleri ve musluklar gibi bir çok ev eşyasında da kullanılır. Yağlı lekeler ve karartılar nikel kaplamanızın üstünü kaplamaya başladığında, kaplamanızı temizlerken yapmanız gereken şey çok fazla ve çok az güç uygulama arasındaki dengeyi bulmaktır.

Adımlar

1Nikeli yumuşak bir bezle ovun. Başka bir şey denemeden önce, sadece silerek ne kadar kiri çıkarabileceğinizi görmelisiniz. Bez kullanarak bir çok yağ lekesini, kir birikintilerini temizleyebilirsiniz. Yumuşak bir bez kullanarak nikel kaplamayı ovun. Kirli bölgelere ekstra güç uygulayın. Ovalarken ileri geri hareketler yapmaktansa küçük dairelerle kirin üzerini ovun.

2Yeşil lekeleri WD40 ve ince telli çelik yünü (bulaşık teli) kullanarak ovun. Yeşil lekeler nikel kaplamaların üstünde kolayca oluşabilir. Bu lekeleri çıkartmak için, lekeli bölgeye direkt olarak az bir miktar WD40 uygulayın. Ovalamadan önce bir kaç dakika işlemesini bekleyin. Daha sonra ince telli çelik yününü kullanarak dairesel hareketlerle ovalayın. Ancak, çelik yünü doğru kullanılmadığında kaplamaya zarar verebileceği ve kaplamayı çizebileceği için bütün kaplamayı bu şekilde temizlememelisiniz.

  • WD40 kullanmak yerine, metallere özel kullanılan bir temizleyici kullanabilirsiniz.
  • Bu yöntemi kaplamanın gözüken yerlerine uygulamadan önce görünmeyen küçük bir bölgede deneme yapın. Eğer kaplama inceyse, çelik yünü kaplamaya zarar verebilir. Bu nedenle gözüken bölgelerde kullanmanın güvenli olup olmayacağını öğrenmek için ilk önce görünmeyen bir bölgede test etmek daha iyi olacaktır.

3Nikeli sirke kullanarak silin. Sirke orta sertlikte bir asittir ve sirkenin asidik özellikleri kir, leke ve karartıları çıkarmakta kullanılabilir. Bir kasenin içine az bir miktar sirke dökün. Temiz pamuklu bir bezi sirkenin içine batırın, fazlalığı sıkın ve sirkeli bezi kullanarak kirli bölgelerin üstünü iyice ovun. Bir süre ovduktan sonra bezi tekrar sirkeye batırmanız gerekebilir.

  • İşiniz bittiğinde, nikel kaplamanın üstündeki fazla sirkeyi, suya batırılmış yumuşak bir bezle silin.

4Nikeli su ve sirkeli bir solüsyonun içine batırın. İnatçı lekeler için, lekeleri silmeye uğraşmak yerine nikeli direkt olarak solüsyona batırmanız gerekebilir. 4 ölçü suyu 1 ölçü sirkeyle nikel kaplamanızın sığacağı boyuttaki büyük bir kapta karıştırın. İnce kaplamaları aşındırabileceği için sadece sirke kullanmamalısınız. Nikel kaplamanızı solüsyonun içinde gece boyunca bekletin. Sirkeli sudan çıkardıktan sonra, kirleri ve lekeleri bir bezle silin. Sirke kalıntılarından kurtulmak için nikeli temiz suyun altında durulayın.

5Ocak temizleyici kullanın. Ocak temizleyicilerinin formülleri bir çok metal yüzey üzerinde de çalışır ve özellikle yağ çıkarmada etkilidir. Düz ocaklar için üretilmiş bir temizleyici daha az aşındırıcı özelliklere sahip olduğu için kaplamaya daha az zarar verir ve nikel temizlemede en etkili temizleyicilerdendir. Az bir miktar temizleyiciyi nikel kaplamanın üzerine dökün ve bir bez ya da yumuşak bir bulaşık süngeriyle ovun.

  • Eğer kaplamanın üstünde temizleyici kalırsa, su kullanarak kaplamayı arındırabilirsiniz.

6Direkt olarak amonyak kullanın. Ev kullanımına uygun parfümsüz ya da seyreltilmemiş saf amonyak kullandığınızdan emin olun. Amonyak lekeleri ve birikmiş kir tabakaları çıkarmada oldukça etkilidir. Amonyağın nikelin üstünde çok uzun süre beklemesine izin verilirse oldukça zarar verici de olabilir. Bir kaba amonyak dökün ve bir bulaşık süngerini amonyağa batırın. Güçlü bir şekilde amonyaklı sünger ile kirli bölgenin üzerini ovun. Daha sonra su kullanarak kaplamanızı durulayın.

7Nikeli su ve amonyaklı bir solüsyonun içinde bekletin. Daha yoğun temizleyici özelliğe sahip bir solüsyon için bir kovanın ya da geniş bir kabın içinde eşit miktarda amonyak ve su karıştırın. Nikelin üstündeki kirleri ve lekeleri fırçalamadan önce nikeli bu solüsyon içinde 30 dakika boyunca bekletin. Temizlemeniz bittikten sonra kaplamayı temiz su ile yıkayın. Amonyak çok güçlü bir madde olduğu için nikelin kırılmasına ve pul pul ayrılmasına neden olabilir. Bu nedenle bu işlemi asla sadece amonyak kullanarak yapmayın ve nikeli solüsyon içinde 30 dakikadan daha fazla bekletmeyin.

8Aşındırıcı olmayan bir metal cilası kullanarak nikeli cilalayın. Temizleme işlemini bitirdikten sonra, aşındırıcı olmayan bir metal ya da krom cilası kullanarak nikele güzel bir cila yapın. Bir miktar cilayı bir beze ya da direkt nikelin üstüne uygulayın. Nikelin tüm yüzeyini dairesel hareketler kullanarak nikel parlak ve temiz bir görünüm alana kadar cilalayın.

  • Diğer temizleme yöntemlerine alternatif olarak, eğer nikelinizin sert temizleyicilere maruz kalmasını gerektirecek kadar kirli olduğunu düşünmüyorsanız, en başta nikeli cilalamayı deneyebilirsiniz.

Kaynak:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir