Ofsayt Nasıl Anlaşılır

Futbolun 17 kuralı arasında en kolayı olmasına rağmen, 11. kural yani ofsayt kuralı, aralarında belki de en yanlış anlaşılanıdır. Bu kuralın tarihi 19. yüzyılda bir ortaokulda, oyuncuların gizlice golü engellemeye çalışmalarının ve pas beklemelerinin önüne geçmek için oluşturulmasına kadar gider. Ofsayt kuralı, oyunun temposunu düzenleyebilmek için o zamandan bugüne kadar birçok kez değişikliğe uğramıştır ancak amacı aynı kalmıştır. Yakın bir zamanda, 2005’te FIFA, hali hazırdaki oyuna dahil olmayan oyunculara verilen ofsayt cezalarından kaçınmak için, kuralı düzenlemeye sokmuştur.

Ofsayt Kuralını Anlamak

1)Ceza sahasını yalnızca ofsayt için izleyin. Bir oyuncunun ofsayt olabilmesi için, sahanın karşı takımın kalesinin tarafında olması gerekir. Ofsayt cezasının altındaki amaç, hücum oyuncularının kaleye çok fazla yaklaşmasını engellemektir.

  • Başınızın bir kısmı, gövdeniz ya da bacaklarınız çizgi üzerindeyse, karşı takımın sahası içerisindesiniz demektir. Kollarınız ve elleriniz sayılmaz.

2)Oyuncunun topa göre pozisyonunu değerlendirin. Bir oyuncu yalnızca top ve kalenin ortasındaysa ofsayt olabilir.

3)Defans oyuncularının kalelerine olan uzaklıklarına bakın. Önünde veya onunla aynı hizada en az iki defans oyuncusu varsa, hücum oyuncusu ofsayt değildir. Hücum oyuncusu ile kale arasında sıfır ya da bir defans oyuncusu varsa, hücum oyuncusu yukarıdaki iki şartı da karşılar ve bu, ofsayt olduğu anlamına gelir.

  • Kaleci; genelde, kaleye yakın iki defans oyuncusundan biridir, herhangi iki defans oyuncusu da sayılır.

4)Bir oyuncunun topa dokunduğu zamanların ofsayt olup olmadığını kontrol edin. Sadece ofsayt olunduğu için ceza verilmez. Hakem, yalnızca takım arkadaşlarından biri topa dokunduysa bir hücum oyuncusunun pozisyonunu kontrol eder. Hücum oyuncusu pas verdiği anda, her bir takım üyesinin olası ofsayt durumu bloke olur. Her bir oyuncu, nereye doğru hareket ederlerse etsinler, ya ofsayttırlar ya da değillerdir. Bu durum yalnızca top, başka bir takım üyesine dokunduğu zaman değişir (Ofsayt pozisyonunun yeniden hesaplanmasını gerektirir.) ya da karşı takımdan bir oyuncu topu tedbirli bir şekilde hareket ettirir (tüm ofsayt durumlarını ortadan kaldırır.).

  • Bu, hücum oyuncularının top hareket ettiği gibi defans oyuncularının gerisinde kalmaya çalışamalarının sebebidir. Bir oyuncu topu aldığı sırada, defans oyuncusunun gerisinde ise, top bırakıldığında defans oyuncularının arkasında kalıyorsa yine ofsayt pozisyonunda değerlendirilmez.

5)Ofsayttaki oyuncu oyun alanına müdahil oluyorsa ceza bekleyin. Ofsayttaki bir oyuncu oyuna müdahale etmeye ya da ofsaytta olmaktan avantaj elde etmeye çalışıyorsa hakem oyuncuya ceza verebilir. Karşı takım topun kontrolünü ele alıncaya kadar, bir oyuncu herhangi bir noktada ceza alabilir. İşte hakemin ofsayt cezası verebileceği birkaç örnek durum:

  • Başka bir takım üyesi, ofsayt oyuncusuna pas atar.
  • Bir takım üyesi topa vurur, defans oyuncusundan seker ve ofsayt oyuncusuna ulaşır.
  • Ofsayt oyuncusu, topa ulaşmaya çalışan bir defans oyuncusunun yoluna çıkar.

Bir takım üyesi kaleye atış yapar, ofsayt oyuncusu kaleye yakın durarak topun kendisine çarpıp geri dönmesini sağlamaya çalışır.

6)Hakemi izleyin. Bir maç izliyorsanız ve ofsayt cezasının verilmek üzere olduğunu düşünüyorsanız, yardımcı hakemi izleyin. Yardımcı hakem, bir ofsayt oyuncusunun oyuna müdahale etmeye çalıştığını fark ederse, bayrağını havaya kaldıracaktır. Ardından hakem, oyunu durdurmak için düdüğünü çalabilir ve karşı takımı serbest vuruşla ödüllendirmek için kolunu kaldırabilir. Hakem bunu yapmazsa, yardımcı hakeme katılmadığı ve yardımcı hakemin kararını geçersiz kıldığı anlamına gelir.

  • Hakem düdüğünü çalarsa, yardımcı hakem ofsayttaki oyuncuyu işaret edecek şekilde bayrağını indirir. Bayrağı, oyuncuya karşı yere 45º’lik, merkeze yakın bir oyuncuya 90º’lik ve taç çizgisine 135º’lik bir açıyla tutacaktır.

7)Cezayı anlamaya çalışın. Ofsayt cezası, karşı takımın serbest vuruşla ödüllendirilmesine neden olur. Vuruş, ofsaytın olduğu yerde yapılır ve takım top vuruşunun yapılacağı yerden en az 9.15 m geride durmalıdır.

  • Ofsayt, ceza sahasında meydana geldiyse; hücum oyuncuları, top ceza sahasından çıkana kadar, o bölgenin dışında kalmalıdırlar.
  • Ofsayt, kale sahasında meydana gelirse, hücum oyuncuları, kale sahası içinde herhangi bir yerden serbest vuruş hakkı kazanırlar.

Kaynak: http://www.wikihow.com/Understand-Offside-in-Soccer-%28Football%29

Berkcan İkizler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir