Orkide Bakımı Nasıl Yapılır

Orkide her zaman aşkın ve güzelliğin sembolü olmuştur. Meraklıları tarafından sadece zerafeti ve cazibesi için yetiştirilen orkide aynı zamanda balolarda veya davetlerde elbisenin yakasında süs olarak veya bileğe takılarak da kullanılmaktadır. Düğünlerden konferanslara kadar birçok etkinlikte orkide serpintileri masaları güzel bir dekorasyonla taçlandırmaktadır. 750’den fazla çeşidiyle ve her sene aralarına yenisi eklenen 30,000’den fazla kırma türüyle orkide meraklılarının aralarından seçim yapabileceği çok fazla orkide çeşidi bulunmaktadır. Gerçek orkide meraklıları zamanlarının çoğunu orkidelerin yetiştirilmesi ve bakımı hakkında bilgilenmeye harcarken (harcamalılar), ilk defa orkide yetiştireceklerin de bir yerden başlaması gerekir. Güçlü ve kolayca büyüyen orkidelerin bakımı hakkında temel prensipleri öğrenerek başlayın. Bu temel prensipleri kavradığınızda orkideler hakkındaki merakınız gittikçe yoğunlaşıyorsa, daha zorlayıcı orkide çeşitlerinin bakımına da kendinize güveniniz arttıkça girişebilirsiniz.

Orkide Seçimi

  1. Evinize en uygun orkideyi bulun. Orkidelere düzgün şekilde bakabilmek yaşadığınız ortama en uygun orkideyi seçmekle başlar. Orkidenin uyumluluğunu, büyümesinin kolay olup olmadığını, temin edilebilirliğini ve açacağı çiçeklerin güzelliğini göz önünde bulundurun. Daha sonra kolay orkide çeşitlerinin biraz üstüne çıkmak isterseniz, daha hassas ve çok fazla detay bilmeyi gerektiren orkideler hakkında geniş bir araştırma yapmanız önerilir. Orkide seçerken göz önünde bulundurulması gerekenler şunlardır:
    • Orkide tamamen büyüdüğünde bulunduğu yere sığacak mı? Yoksa başka bir yere taşınmak zorunda mı kalacak? Bazı orkideler tamamen büyüdüklerinde çok büyük oldukları için onlar için en iyi mekan seralardır.
    • Orkidenin ihtiyacı olan sıcaklık değerlerini sağlayabilecek misiniz? Orkideler sıcaklık ihtiyaçları bakımından 3’e ayrılır-soğuk, orta ve sıcak, ve bütün bunlar orkidelerin düzgün bir şekilde büyüyebilmeleri için belli bir derecede sıcaklığa ihtiyaç duyduklarını gösterir.
    • İhtiyacınız olduğunda kullanabileceğiniz bir seranız var mı? Çoğu orkide, sera ortamında evde veya verandada olduğundan daha iyi büyüyecektir. Eğer seranız yoksa tercihinizi kapalı ortamda büyüyebilen orkidelerden yana yapın. (aşağıdaki listeye göz atın.)
  2. Çiçek açan bitkilerden seçin. Üstünde çiçeği olan bitkilerden seçmek doğru olacaktır çünkü bir fidenin çiçek açması 5 yıl alabilir. Çok sabırlı biri değilseniz veya orkidelerle dolu bir seranız yoksa muhtemelen bu kadar uzun süre beklemek istemezsiniz.
  3. Orkideyi yetiştirme koşullarınızı göz önünde bulundurun. Orkideyi evinizdeki yetiştirme koşullarınıza uygun olacak şekilde seçin. Bu önemli bir nokta çünkü her orkidenin, köküne göre değişim gösteren ihtiyaçları vardır. Evinizdeki ve bahçenizdeki koşullara uyum sağladığından emin olabilmek için her zaman talimatların olduğu etiketi okuyun. Evdeki koşullarda yetiştirilebilen bazı orkide çeşitleri şunlardır:
    • Phalaenopsis: Güve orkide olarak da bilinen bu orkide çeşidi kapalı ortamda yetiştirmek için uygundur. Uzun ve renkli çiçekleri aylarca canlı kalır. Çiçek açmaya kışın veya ilkbaharın başında başlarlar. Bu orkide çeşidi genellikle Cattleya (bir sonraki çeşide göz atın) orkidelerinden daha az suya ihtiyaç duyar ve çoğu kapalı ortamda yaşayabilir.
    • Cattleya: Bu orkide çeşidi genellikle elbiselerde yaka süsü olarak kullanılmasıyla ve 2-6 hafta kadar canlı kalabilen çiçeklere sahip olmasıyla bilinir. Genellikle yılda 1 kere ilkbaharda veya sonbaharda çiçek açarlar ancak kapalı ortamda yaşayabilmek için çoğu orkide çeşidinden 2 kat daha fazla ışığa ihtiyaç duyar.
    • Dendrobium:  Bu orkide çeşidi genellikle sonbahar veya kış aylarında beyaz, eflatun veya ikisinin karışımı renklerinde uzun ve zarif çiçekler açar. Çiçekleri 3 veya 4 hafta kadar açık kalabilir ve bakılması en kolay bitki çeşitlerinden biridir.
    • Paphiopedilum: Bu orkide çeşidi için kullanılan popüler isim “Venüs Çarığı (Lady’s Slipper-Kadın Terliği)”dır çünkü 3. taçyaprağı kadın terliğine benzeyen bir kese şeklindedir. Bu kese, böceklerin arkasında polen toplayıp biriktirdikleri staminodun yanından geçip tırmanmalarını sağlayan bir tür tuzak gibi görev yapar. Yaprakları genellikle yeşil, benekli yeşil ve beyaz tonlarındadır. Bu orkide çeşidi direkt olarak gün ışığına değil fakat parlak ışığa ihtiyaç duyar. Evde doğuya, batıya veya gölgelenmiş şekilde güneye bakan pencereler bu orkide çeşidi için uygundur (kuzey yarım küre için.). Yaprakları genellikle kısmen dik ve sert yapıya sahiptir, sarkık değildir. Oda sıcaklığı büyümeleri için uygundur.

Sulama ve Gübreleme

  1. Orkidelerinizi nasıl sulamanız gerektiğini öğrenin. Orchidaceae (Orkidegiller veya Salepgiller), çiçek açan bitkilerin en geniş familyalarından biridir, bunun gibi daha birçok alt familyası veya çeşidi bulunmaktadır ve bunların her birinin su ihtiyacı farklı ölçülerdedir. Bir tür için kurutucu olan su seviyesi diğer tür için boğucu derecede çok sayılabilir. Orkide çeşidine, sıcaklığa ve mevsime –yazın daha çok, kışın daha az- göre orkidenizi genellikle 5 ila 12 günde 1 sulamanız gerekmektedir. Çiçekçiniz size daha spesifik bir bilgi verecektir ancak orkideniz için en iyi sulama planını yapmak için aşağıdaki bilgileri de dikkate alabilirsiniz:
    • Bu türleri her zaman eşit derecede nemli tutun (ıslak değil):
      • Paphiopedilum
      • Miltonia
      • Cymbidium
      • Dontoglossum
    • Bu türleri aktif büyüme dönemlerinde eşit derecede nemli tutun fakat sulamadığınız süreçte kurumalarına izin verin:
      • Cattleya
      • Oncidium
      • Brassia
      • Dendrobium
    • Bu türleri sulamadığınız dönemde neredeyse kuruyacak seviyeye kadar getirebilirsiniz:
      • Phalaenopsis
      • Vanda
      • Ascocenda
    • Orkidenizi sularken yaprakları ıslatmamaya özen gösterin. Islanırlarsa bir peçete veya pamuklu bir temizleme bezi ile kurulayın.
  2. Koşulları sabit tutun. İçteki saksıyı dekoratif olan dış saksıdan ayırın ve lavaboya veya küvete koyun. Sulama kabına orkideyi besleyecek takviyeden ekleyin ve en altını tamamen ıslatın. İçteki saksıyı dekoratif saksının içine koymadan önce suyu tamamen akıttığınızdan emin olun. Kesinlikle suyun orada kalmasına izin vermeyin çünkü bu bitkiyi öldürecektir.
    • Not: Epifit (başka bitki üzerinde gelişen) orkideler karasal orkide çeşitleri gibi toprağa gömülmez, Hindistan cevizi kabuğuna, mantara veya ağaç kabuğuna gömülebilir. Veya suntadan yapılmış sepetlerde veya ağaç kütüklerinde yetiştirilebilir. Bu tür orkidelerin kökleri, karasal bitkiler gibi alttan değil üstten uzar.
  3. Orkideyi besleyin. Genel olarak ayda 1 kullanım çoğu gübre çeşidi için önerilmektedir. Nitrojen (N), Fosfor (P), Potasyum(K) ve ek olarak Demir (Fe) gibi az rastlanan elementler içeren gübrelerden seçmeye özen gösterin. Yeni filizler çıkarken nitrojen oranı yüksek gübre kullanın ve sezonun devamında daha çok fosfor ve potasyum içeren gübre kullanın. Orkideleri aşırı derecede beslemeyin- bu onlara zarar verecektir.
    • Orkideyi ağaç kabuğunda yetiştiriyorsanız özellikle nitrojen oranı yüksek gübre kullanmaya özen gösterin (30(N)-10(P)-10(K) oranında). Çürüyen ağaçkabuğundaki bakteriler çok fazla nitrojen tüketecektir.
    • Orkideyi beslemeden önce iyice sulayın.

Video

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: ) 3 (Erişim: )

Article Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir