Otomobiller için B Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?

Taksi tipi araçları sürebilmek için B sınıfı ehliyete ihtiyacınız vardır. B sınıfı ehliyeti alabilmek için de bu ehliyetin şartlarını yerine getirmeli ve bu alanda hizmet veren ehliyet kurslarından birine kaydolarak ehliyet alamaya hak kazanmalısınız. Bu süreçlerin nasıl işlediğini, ehliyet alırken hangi aşamalardan geçildiğini öğrenmek için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir.
[the_ad id=”17227″][the_ad id=”17228″]
 

Adım Adım Otomobiller için B Sınıfı Ehliyet Almak için Gerekenler

1Ehliyet için belirlenen yaş sınırını doldurun. B sınıfı ehliyet almayı planlıyorsanız bu durumda 18 yaşını doldurmanız gerekecektir. Yaş konusunda insanların kafasında 18’e girildiğinde mi, 18 doldurulduğunda mı ehliyet alınabilir sorusu dolaşmaktadır. Mesela 1997 doğumlu olan herhangi birisi 2016 senesinde ehliyet almak için başvuruda bulunabiliyorken, 23 Şubat 1997 doğumlu olan birisi de 24 Şubat 2016 senesinde ehliyet başvurusunda bulunabiliyor. Yani ehliyet alabilmek için 18 yaşı doldurmuş ve 19’una girmiş olmak gerekmektedir.

otomobiller-icin-b-sinifi-ehliyet-nasil-alinir2Herhangi bir sürücü kursuna giderek kayıt olun. Kurs fiyatları şehirden şehire, semten semte değişmekle birlikte ortalama olarak 700TL ile 1200TL arasında değişkenlik göstermektedir. Kursa kayıt olunurken nelerin o rakama dahil olduğu detaylıca öğrenilmelidir. Kursun belirlediği tüm para kursun başında sürücü kursuna verilmez. Genel itibariyle 4 ile 6 ay arasında herhangi bir kredi kartına gereksinim olmadan taksitle ödenebilmektedir. Sürücü kursu burada kredi kartı gibi bir güvenceyi genelde kullanmıyor, çünkü ehliyeti alabilmeniz için bu paranın tümünü ödeyeceğiniz biliyor.

  • Trafik bilgisi, motor bilgisi ve sağlık konuları üzerinden bu kurslar aracılığıyla sınav yapılırsınız. Genelde geçmiş 2-3 yılın sorularından çözülmesi halinde bu sınavlardan başarılı olunmaktadır. Bu konularda hiç bir bilgiye sahip değilseniz sürücü kurslarının vermiş olduğu eğitimlere katılmalı ve bu konuları öğrenmelisiniz. Bununla birlikte kursa gitmeden de kendiniz çalışarak bu sınav sonucunda başarılı olabilirsiniz.
  • Bununla birlikte teorik eğitimlerde sonra direksiyon eğitimlerine geçilir. Eğer zaten araba sürmeyi biliyorsanız bu durumda bu direksiyon eğitimlerine de katılmayabilirsiniz. Ancak henüz araç sürmeyi bilmiyorsanız bu eğitimlere katılarak pratik yapmalı ve otomobili sürmeyi öğrenmelisiniz. Bu eğitimlerin bitmesiyle birlikte hem yazılı sınava hem de direksiyon sınavına girerek başarılı olmanız gerekecektir.

3Yazılı sınava girin. Yazılı sınavı olmadan önce banka şubelerinden birine giderek 50TL sınav ücretini yatırmanız gerekmektedir. Bu ücreti ödemenizle birlikte sınava girmeye hak kazanıyorsunuz. bu sınavdan başarısız olmanız takdirde tekrar sınav ücretini yatırıp sınava girmeniz gerekiyor ta ki başarılı olana kadar. Yazılı sınavdan başarılı olduktan sonra yaklaşık 10-15 gün sonra da direksiyon sınavı yapılır.

4Direksiyon sınavına girin. Direksiyon sınavında arkada sınav gözetmeni ve size direksiyon eğitimi veren hoca ile önde de siz oturursunuz. bu sınavda park etmenize, sinyal vermenize, arabayı doğru şekilde kullanabilmenize bakılır. Bu duruma göre ya kalır, ya geçersiniz.

5Direksiyon sınavında başarılı olduysanız kursa giderek ehliyet dosyasını alın. Kurs yetkilileri dosyayı hazırlamak için sizden 30-40TL civarında bir rakam talep edecektir. Bu işlemleri isterseniz kendiniz de yaptırabiliyorsunuz.

6Emniyet Müdürlüğü’ne giderek kartınızı teslim alın. Emniyet Müdürlüğü’nün yoğunluğuna göre ehliyeti aynı gün de alabilirsiniz, bir hafta sonra da alabilirsiniz.

[the_ad id=”17269″][the_ad id=”17268″]

Article Tags:
Article Categories:
Otomobiller ve Diğer Araçlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir