Pancar Nasıl Yetiştirilir

Pancar, veya günlük kullanımıyla kocabaş olarak da bilinen tatlı, sağlıklı ve oksitlenmeye karşı maddeler ile yüklü bir sebzedir. Bu oksitlenme karşıtı maddeler pancarın içindeki kanser önleyici ve kalp koruyucu maddeler içeren kırmızı pigmentlerde sıkıştırılmıştır. Pancar genellikle kolayca yetiştiği için ev bahçesinde yetişen en iyi 10 sebze içerisinde yer alır.

Bölüm 1 Tohumlarınızı ekin

1 Tohumları ya da fideleri seçin. Bunlar fidanlıklarda veya bahçe merkezlerinde kolayca bulunabilmektedir. Tohumlardan çekinmeyin. Herkesçe bilindiği gibi pancarla ilgilenilmesi kolaydır.

  • Eğer erken ekecekseniz pancar çeşitlerinden boltardy pancarı en iyisidir. Beyaz ve altın çeşitleri diğerlerinden yarım daha fazla büyür ve salatayı kırmızıya boyamazlar. (alt taraflarda o güzel karmen rengi yoktur.) Bunlardan ayrı olarak, en çok hangisi ilginizi çekiyorsa seçtiğiniz çeşit görünüşüne ve lezzetine göre değişecektir.

2 Büyümesi için uygun bir mekan seçin. Pancar, nötr, nemli,çok fazla kireçli ve asitli (pH 6.5-7.0) olmayacak verimli toprakları beğenir. Toprak, yumuşak olmalı ne çok killi ne de çok kumlu olmamalıdır ancak kök yüzeyde gelişmeye başladığında iyi çürümüş birçok organik maddenin eklenmesiyle baş yumuşarsa killi toprağa dayanabilmektedir.  Güneşli ve açık ancak gölgeye de dayanıklı bir pozisyon gerekmektedir.

  • Sonbaharın geç veya ilkbaharın erken zamanlarına göre bir önseziniz varsa eğer ekim işleminden ve toprağın içini çapalamadan birkaç hafta önce besleyici öğeler emilsin diye genel tanecikli gübre kullanmak iyi bir fikirdir.

3 Pancarı ayrıca kapta yetişterebileceğinizi de bilin. Eğer yuvarlak çeşitler ile ilgileniyorsanız (uzun, silindirik çeşitler nadiren büyürler) bir kap işinizi bir hayli görebilir. Uzunluk çapı en az 20 cm ve derinliği de 20 cm olmalıdır.

  • Kabın üstünü gevşek çok amaçlı organik gübre ile doldurun. Tohumlar yüzeyin üstünden ince bir şekilde ekilmiş olacak ve 2 cm organik gübre ile kaplanmış olacaklar. Fideler 2 cm yüksekliğe ulaşınca dinç bitkilere yetişebilecekleri alan vermek için fidelerden güçsüzlerini kopartın. Tohumların arasında 12 cm olmasını sağlayın.

4 Hazırlanana kadar toprağı sürün. Otları ve  herhangi birikintiyi kaldırın, kökün büyümesine ket vuracak taşlar da dahil. Toprağın sürülmesi; genel hatlarıyla toprağı düzleştirmek ve üstünü gevşesin diye çapalamak için gerekli olan bir tane bahçe küreği.

  • Eğer ağır bir toprağa sahipseniz geç sonbahar için hazırlanmak en iyisidir. Eğer yumuşak bir toprağa sahipseniz erken bahar için hedefleyin. Eğer sonbaharda ekiyorsanız toprağın üstünü sert bırakın ki kış hava etkisi bu sertliği kırabilsin.
  • Kuzey yarımkürede, son ayazdan sonra tohum ekilir, güney yarımkürede eylülden şubat ayına kadar tohum ekilir.

5 Tohumları ekin veya fideleri dikin. Pancar tohumlarınızı 2 cm derine ekin. Tohum veya fidelerinizi en az 5 ila 10 cm aralıklarla ayrı tutun. Bu onları sıralar halinde dikmek için en kolayıdır.

  • Eğer ardışık dikiyorsanız, sürekli hasat için her 14 günde bir pancar ekin. Bu işlem ardışık hasat kaldırmak için kolay bir alternatiftir.

Bölüm 2 Tohumlarınızla ilgilenin

1 Yapraklar filizlenmeye başlayana kadar gün aşırı sulayın. Başlarda, tohumlarınızın filizlenme işlemi için bolca suya ihtiyacı olacaktır. Kökler, topraktan bir kere nem aldıktan sonra yerleşeceklerdir.

  • Bununla beraber, aşırı sulamadan kaçının. Bu pancarın daha çok yaprak daha az kök üretmesine fırlayıp gitmelerine (çiçeklenmeleri, sebze olmamalarına) yol açar. Üstelik az sulama ağaçlık kökler oluşturur.
  • Bir kere filizlere sahip olduğunuzda filizleri sadece yağmursuz dönemlerde her 10-14 günde bir sulayın. Bunun haricinde hava anormal bir şekilde kuru olduğunda, normal yağış miktarı yeterli olacaktır.

2 Seyrekleştirin. Bir kez pancarlarınız yaprakları 2 cm kadar filizlendiğinde birbirlerinden en az 10 cm olacak şekilde ayırın. Bunu zayıf fidelerinizi kaldırarak ve geriye sadece verimli yapraklar kalacak şekilde yapın.

  • Bazı insanlar 10 cm’den daha fazla boşluk olmasını tavsiye ederler. Eğer boşluğunuz varsa biraz daha cömert olmak isteyebilirsiniz.
  • Bazı insanlar ayrıca pancarlarınızı iki kere seyrekleştirmenizi tavsiye ederler. Bir kez şimdi bir kez de birkaç santimetre daha büyüdüklerinde. Bu aşama size kalmış.

3 Bitkilerinizi gübreleyin. Zeminde 4-6 litre komple organik gübreyi zeminde 10 metrekare başına ekleyin. Bozulmuş organik gübre veya çürümüş gübre olacak şekilde ince bir katman ekleyin. Eğer bitkileriniz güzelce büyümüyorsa ayrıca  metrekare başına 30 gram yüksek nitrojen gübresi kullanmak isteyebilirsiniz.

  • Kuşlara ve otlara dikkat edin. Bölgeye bağlı olarak bitkilerinizi hayvanlardan uzak tutmak ve korumak için bir şeyler tertip etmeye ihtiyacınız olabilir. Otlara gelince, onlarla elinizle ilgilenmek zorunda kalacaksınız. Birinin kırpıldığını gördüğünüz gibi ondan kurtulun. Ancak ot temizliği yaparken dikkatli olun. Çapa kullanırken veya diğer keskin objelerden köklerin yanındayken kaçının yoksa kökleri kesebilirsiniz. Ot temizliğini elle yapmanız en iyisidir.

Kaynak

ibrahim kuzak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir