Pasif Agresif Akraba İle Nasıl Başa Çıkılır

İletişim aile bütünlüğünün ve paylaşımın yapı taşlarından biridir. Fakat her zaman sorunsuz bir şekilde iletişim kuramayız ve yetersiz iletişim genelde çatışan kişilik özelliklerinin veya iyi anlaşma mücadelesinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Anlayışlı ve sabırlı davranırken pasif agresif bir akrabanızın sinsi manipülasyonlarıyla ezilmemek çok önemlidir. Pasif agresif kişiler dargınlıkla, öfkeyle ve diğer negatif duygularla doğrudan baş etmeye isteksizdirler. Bunun yerine şikayet etme ve tartışmaya dayalı, takdir edilmeyen bir şekilde ilişki kurarlar. Tabi ki bu iletişim kurmanın sağlıklı bir yolu değildir ve pasif agresiflikle örülü bir girdaba sürüklenmeden önce somut çözümler bulmanız gerekir.

Pasif Agresif Davranışlarla Başa Çıkma Yöntemleri

1Oynanan oyunun bir parçası olmayın. Pasif agresif bir akrabayla (aile bağları duygusal tepkileri daha güçlü hale getirir) başa çıkmanın en önemli kısmı sinir olmamayı öğrenmektir. O akrabayla karşı karşıya gelmeden önce kafanızın içinde iyi düşünme biçimlerini prova edin. Zihninizde ufak bir canlandırma yapmak sizi durumla karşılaşınca panik olmaktan ve baskıya teslim olmaktan kurtarabilir.

  • Kendinize şöyle söyleyebilirsiniz: “Anneannem yine pasif agresiflik yapıyor. Onu çok seviyorum ama kafamın içinde benimle böyle uğraşmasına izin vermeyeceğim. O bir şeyi sevmiyor diye bu beni yaptığım plandan alıkoyacak değil.” Ya da “Can bunları söyleyerek bana haksızlık ediyor ve beni sabote etmeye çalışıyor. Pasif agresif davrandığını biliyorum ve eğer buna üzülürsem o istediğini elde edecek. Endişelenecek ya da rahatsız olacak bir şey yok. Bunun yerine görmezden geleceğim ve kendi çıkarımı koruyacağım.”
  • Her şeyden önce sakin kalın. Rahatsız hissetmeniz ya da keyfinizin kaçması muhtemel fakat bu üzerine düşünülmüş sakin tepkiler vermek yerine duygusal çıkışlar yapmanıza sebebiyet verecektir. Sakin kalmak pasif agresif kişinin cesaretini kıracaktır.

2Akrabanızla açıkça ve kibarca yüzleşin. Pasif agresif davranmanın akrabanızın sizinle iletişim kurma (ya da kurmama) şekli olduğunu kabullendiğiniz ve rahatsız olduğunuz zaman cevap verin. Akrabanız size pasif agresif bir şekilde yaklaşana kadar bekleyin. Bu yaklaşımı sergilediği anda sakince ve dostça “Neden bunu yapıyorsun?” deyin. Eğer akrabanız hiçbir şey yapmadığını iddia ederse “(Yaptığı şeyi tekrar ederek) az önce bunu yaptın. Fikrimi beğenmedin mi? Ya da anlattığım şey seni rahatsız mı etti?” deyin.

3Kendi hislerinizi paylaşın. Eğer akrabanız bir şeylerden rahatsız olduğunu inkar ederse sakin olun. Ona “Sen bana (söylediği şeyi belirtin) bunu dediğinde veya yaptığında bu beni reddedilmiş ve aptal hissettirdi ve duygularımı incitti.” diyebilirsiniz.  Bu akrabanıza karşı kendinizi açmanızın ve ona pasif agresif davranışların sizin için bir sorun olduğunu göstermenin agresif olmayan bir yoludur. Akrabanız bu şekilde kendi davranışlarını size anlatmak zorunda kalacaktır.

  • “Amacım seni kötü hissettirmek değildi. Yalnızca senin maddi durumun ya da geleceğin hakkında endişelenmiştim vs.” ya da “Seni sevdiğimi biliyorsun, bunu sürekli söylememe gerek yok!” gibi aksi bir şekilde olsa bile genelde bu karşı tarafı bir açıklama yapmaya veya özür dilemeye teşvik etmede yeterli olur.
  • “Bunu bana söylemene çok sevindim” gibi bir cümleyle karşılık verin. Bu karşı taraf için oldukça baskı kuran bir durum dolayısıyla attığı küçük adımları takdir edin.

4Akrabanızın sizi başından atmasına izin vermeyin. Eğer akrabanız size sertçe fazla alıngan olduğunuzu söylerse iddianızın arkasında durun çünkü bu tip karşılıklar gerçek değildir. Akrabanıza sizinle aynı fikirde olmasa bile onun fikrine değer verdiğinizi, sizinle fikirlerini paylaşırken rahat olabileceğini söyleyin. Bu muhtemelen onu şaşırtacaktır. Pasif agresif bir çok kişi aslında kendi fikirlerini ifade etme ve anlaşmazlıklarla başa çıkma konusunda kendilerine güvenmedikleri için pasif agresif davranırlar. Eğer akrabanıza onun fikirlerine değer verdiğinizi söylerseniz savunmacı tavrını bir kenara bırakacak ve sizinle daha açık iletişim kuracaktır.

  • Her zaman gerçekleri ortaya koyun. Gerekirse küçük bir deftere tarihleri ve konuyu da içerecek şekilde notlar alın.
  • Bozuk bir plak gibi davranın. Eğer akrabanız gerçekleri çarpıtmaya, söylediklerinizi inkar etmeye ya da başkalarını suçlamaya kalkarsa size göre ortada olan durumu ve tercih edeceğiniz davranışları tekrarlayın.
  • Gerekirse, daha da iddialı olmayı öğrenin.

5Bu akrabanızdan beklentiniz olmasın.Eğer bu akrabanız size her hangi bir vaatte bulunduysa bu sözlere bel bağlamayın. Oturup bir mucize olmasını beklemeyin; aklınıza koymuş olduğunuz şey her ne ise onla yolunuza devam edin ve size yardım etmesi için başka güvenilir kişiler bulun.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Deal-with-Passive-Aggressive-Relatives

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir