Patates Nasıl Ekilir

Siz de evinizde ya da bahçenizde doğru şekilde bir patates seçip, o patatesi filizlendirip, toprağa ekebilirsiniz. Sonrasında ise uygun bakım rutinini uygulayarak yeni patatesler elde edebilir ve afiyetle yiyebilirsiniz. Şimdi yapılması gerekenlere detaylıca bakacak olursak:

Ekim için Doğru Patates Nasıl Seçilir?

Patates Nasıl Ekilir (Patates Seçimi)

1. Seçeceğiniz patates büyüme dönemi göz önüne alınarak toplanmalıdır. Patates çeşitli hava koşullarına dikkat edilerek ne zaman olgunlaştığına göre sınıflandırılır.

Erken tohumluk patates 55 gün ile 115 gün arasında bir sürede olgunlaşmış olur.

Maincrup tohumluk patatesler ise 126 gün ile 142 gün arasında yeterli olgunluğa erişmiş olur.

2. Hangi patatesi ekmek istiyorsanız ya internet üzerinden satış yapan platformlardan ya da yakınlarında bu tarz ürün satışı yapan yerlerden satın alın.

Patates Toprağa Nasıl Ekilir?

1. Toprağı hazırlayın. Patateslerinizi çapalanmış bahçenize veya verandanıza ekebilirsiniz. Büyük tencereler, büyük lastikler veya eski bir bacalarda patatesi ekmek için uygundur. Patatesi ekeceğiniz toprağın olabildiğince ottan arınmış olması en önemli etmendir. Bunlara ek olarak, toprağı mineral bakımından zenginleştirmek için doğal veya yapay gübre ile zenginleştirmek isteyebilirsiniz.

  • Toprağı potasyum açısından zengin suni gübre ile iyi çürümüş gübreyi ekleyerek hazırlayın.
  • Toprağı iyi gevşettiğinizden emin olun. Patates sert veya yoğun toprakta büyümezler.

2. Yaşadığınız iklimde doğru zamanı seçin. Ekim zamanınızı son olayından bir veya iki haftaya göre ayarlayın. Soğuk geceler potansiyel haşereleri öldürür ve günler uzadıkça patatesiniz daha fazla gün ışığına ihtiyaç duyacaktır.

3. Bahçede uygun bir nokta seçin. Bahçenizde güneş gören ve toprağı yoğun olmayan bir alan seçin çünkü patates düzgün şekilde büyümek için yüksek oranda ısı ve güneş ışığına ihtiyaç duyacaktır. Patateslerinizi asla gölge bir yere ekmeyiniz.

  • Patatesi her yıl bahçenizde farklı yerlere ektiğinizden emin olun, böylece toprak ‘’dinlenerek’’ azot ihtiyacını yenileyecektir. Ya böyle yapın ya da büyüme mevsiminde ve patates hasat edildikten sonra toprağı bol miktarda sıvı gübre ile doldurun.
  • Ayrıca patatesler, patates torbalarına ve büyük tencerelere de ekilebilirler. Dikkatli ve bitkisi yüzeye çıkabilecek şekilde, toprak yüzeyinin 12 cm altına yumruları ekin. Nazik bir şekilde yumruları gübre ile örtün. Don olayı büyüme aşamasında önemsizdir, tek ihtiyaçları su ve gün ışığıdır.

4. Patates tohumlarınızı toprağın 10 cm altına ekin. Patatesler 30 cm aralıklarla ve 10 derinlikte ekilmelidir. Aralıklar boyunca höyükler oluşturun. Patatesler yerin altında büyürlerken birbirleri ile karşılaşmayacak şekilde ekilmelidir.

  • Patatesi ekmenin bir baka yolu da her parçanın büyümesi için bir veya iki filize sahip olduğu parçalara ayırmaktır. Dikkatli bir şekilde patates parçalarının filizlerini kırmadan mümkün olduğunca büyümesini yavaşlatan tozunu alın. Patates parçalarının kesik yüzeyini toprağa bakacak şekilde ve filizleri veya ‘’gözleri’’ yüzeye bakacak şekilde höyüklerin 7.5-10 cm altına ekin.
  • Patates bitkisinin yüzeyde görünmesini önleyecek bitkileri topraktan arındırın. Aksi takdirde, patatesler yeşile döner ve yenmeyecek bir hal alır.
  • Bitkiler yeteri kadar besin aldığında çiçek vermeye başlarlar. Yüzeydeki bitkiler ölmeye başladığı zaman hasat zamanı gelmiş demektir.

5. Biktiye özenli davranın. Patatesin gelişme aşamasında yeteri kadar besin alması sağlıklı bir hasat almanızı sağlayacaktır.

  • Bitkinizin çevresinde yetişen bütün otları temizleyin.
  • Patates bitkisinin yapraklarında delikler fark ederseniz, haşere sorunu ile karşı karşıya olabilirsiniz. Bitkiniz üzerinde bitki ilacı kullanmak istemezseniz, yakınlarınıza bulunan bir sera çalışanına doğal yollardan nasıl haşereler ile baş edebileceğinizi sorun.

6. Patatesinizi idari bir şekilde sulayın. Kök şeklindeyken onları nemli tutmayın, patates sadece toprağın gevşek olmasını değil aynı zamanda sadece toprak tamamen kuruduğu zaman suya ihtiyaç duyar. Topraktaki patateslerin ‘’tepeli’’ veya höyük olan bölgelerde olduğundan emin olun, böylece su höyüklerin içindeki patatese kolayca ulaşabilir. Toprağın derinine gömerseniz patatesler gelişmeyecektir.

  • Suladığınız süre boyunca, yaz aylarına su ince bir katman oluşturmalıdır ama gerektiği süre boyunca sulanmalıdır. Patatesinizin yaprakları solmaya başladıysa, bu olay daha fazla suya ihtiyaç duyduğunun göstergesidir. Çok fazla suya boğmamaya çalışın, aksi takdirde siyah patatesleriniz olur.

7. Patateslerinizi hasat edin. İlk don olayına gelindiğinde, patateslerinizi hasat edin ve yiyin. Patateslerinizi aşamalar halinde hasat edebilirsiniz – ‘’genç’’ veya ‘’erken’’ patatesler ekildikten 7-8 hafta sonra hazır hale geleceklerdir(çiçekler gözükmeye başladığı zaman). Köklerini sökmeden bir kaçını dışarı çıkartın ve diğerlerini tamamen büyümesi için toprağın altında bırakın. Bitkinin yaprakları sararamaya veya beyaza dönmeye başladığında, hasat vaktinin geldiğini anlayacaksınız.

Kaynak: 1 (Erişim: )

Views:
208
Article Categories:
Bahçe ve Dış Mekan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir