Pediatrist Nasıl Olunur

Pediatristler 18 yaş altı çocuklara tıbbi yardım konusunda uzmanlaşmışlardır ve aynı zamanda pediatrik hastalıkları olan yetişkinlere yardımcı olurlar. Pediatrist olarak çalışmak her ne kadar ödüllendirmeye layık olsa da oldukça zorlu bir eğitim, hazırlık ve aynı zamanda fiziksel ve duygusal dayanıklılık gerektirir.

Gerekli Eğitim ve Belgeler

1Lise diplomanızı alın veya Genel Öğretim Geliştirme Testi’ni geçin. Doktor olma yönündeki ilk adımınızı atmış olacaksınız. Biyoloji, fizik ve kimya gibi dersler sizi tıp okumaya hazırlamaya yönelik olacaktır. Tıp alanının sizin için ne kadar uygun olduğu konusunda bu derslerdeki başarınız yön gösterici olacaktır.

  • Eğer kimya ve biyoloji gibi bilimle alakalı derslerden hoşlanmıyorsanız veya dersleri ve konuları yakalamada zorluk çekiyorsanız, size yardımcı olabilmesi adına özel ders almaya yönelebilirsiniz. Eğer bir özel hocanın yardımıyla dahi bu derslerinizde sıkıntı yaşıyorsanız, o halde tıp okuma konusunu ve diğer ilgi alanlarınızı tekrar gözden geçirin.
  • 4 yıllık bir üniversiteyi kazanıp yerleşebilmek için lise dönemindeki ders notlarınız oldukça etkili olacak. Birinci sınıftan itibaren topladığınız puanlar oldukça önemli. Ödevlerinizi zamanında teslim etmeyi, sınavlarınıza disiplinli çalışmayı ve dersle alakalı bütün gereklilikleri yerine getirmeyi ihmal etmeyin.

2Dört yıllık bir üniversiteye başlayın. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra tercihinizi birkaç üniversiteden yana kullanabilirsiniz. Bu noktada listenizi oluşturun ve okula başvurunuzu yapın. Dünya çapında kimi üniversiteler tıp bilim dalını okumak için öğrencilerden biyoloji veya kimya dallarında okumuş olma zorunluluğu istese de Türkiye’de böyle bir sistem olmadığından kolaylıkla başvuru yapabilirsiniz.

3Dört yıllık üniversitenin tıp bölümünü tamamlayın. Her ne kadar tıp eğitimi dört senelik adı verilen üniversiteler tarafından lisans eğitim programı olarak verilse de normalde 6 yıl sürer. İlk iki yılda genel olarak fizyoloji, kimya, insan anatomisi ve farmakoloji dersleri verilir. Ardından eğitimde ilerledikçe tıp öğrencileri seçim aralığını daraltırlar ve branşlaşırlar. Bu branşlar arasında aile hekimliği, genel cerrahi veya pediatri bulunabilir.

  • Özel okullarda tıp eğitimi oldukça pahalı olduğundan burs veya öğrenci kredileri için başvuru yapmanız doğru bir tercih olacaktır.

4Bir hastanede ihtisasınızı tamamlayın. Tıp bölümünden mezun olduğunuzda, kendi alanınıza yönelmek için öncelikle Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) vermeli ve ardından bir hastanede öncelikle pratisyen hekim olarak işe başlamalısınız. Bu dönem boyunca, bolca pratik yapacak ve yetilerinizi hastalar üzerinde geliştireceksiniz. Pratisyenlik dönemi sona erdiğinde, oldukça büyük bir sorumluluk altına gireceksiniz ve gerçek anlamda hastalarla etkileşim içerisinde olmaya başlayacaksınız.

  • Pratisyenlik dönemi doktor olmanın en yorucu kısmıdır. Oldukça uzun saatler boyunca çalışmanız gerekir ve karşılığında çok düşük miktarda para kazanırsınız. Pratisyenlik döneminde bütün zamanınızı işine ayıracağınızı kabullenin, aileniz ve arkadaşlarınız ile geçirecek çok az zamanınız olacak.

5Heyet onaylı sertifikanızı alın. Özel hastanelerde veya devlet hastanelerinde çalışmak için mezun olduktan sonraki lisans programı diploması ve aynı zamanda doktorluk belgesine ihtiyacınız olacak. Bu belgelerin yardımı ile pratisyenliğinizi de tamamladıktan sonra arzunuza göre branşınızın bulunduğu bir hastanede işe başlayabilir veya kendi muayenehanenizi açabilirsiniz. Pediatri bölümünü seçmeniz durumunda iki seçenekten birini değerlendirebilirsiniz.

Kaynak:

  • http://www.yourpediatrician.com/BecomingAPed.htm
  • http://admissions.berkeley.edu/premed
  • http://www.wikihow.com/Become-a-Pediatrician

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir