Pilot Nasıl Olunur

Sizin de hayalinizdeki meslek eğer pilotluk ise ve bu hayale ulaşmak için geçmeniz ve öğrenmeniz gereken aşamaları bilmiyorsanız ve öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki adımları dikkatlice okumanız yeterli olacaktır.

Adımlar

1Pilotluk eğitimi alın. Bunun için öncelikle pilotluk eğitiminin nerelerde alındığı öğrenilmelidir. Pilot eğitimleri ulaştırma bakanlığı sivil havacılık genel müdürlüğü tarafından uçuş okulu ve milli eğitim bakanlığı tarafından uçuş okulu olarak tescillenmiş yerlerde verilir.

  • İstanbul’da, Ankara’da, Samsun’da, Adana’da ve İzmir’de bu uçuş eğitimleri verilmektedir. Ve Eskişehir’de Anadolu üniversitesi bir takım uçuş derslerini üniversite düzeyinde vermektedir. Bu eğitim veren yerlerin kendine ait eğitim pisti ve kendine ait uçakları bulunmaktadır. Bu tür okullar açılmazdan önce denetlenir ve uçuş eğitimini vermek konusunda yeterliliği ölçülür. Uçuş eğitmenleri öğretmen sertifikasını almış kişiler tarafından yapılmaktadır.

2Pilot olmak için gerekli olan şartları taşıyın. Herkes pilot olabilir mi? sorusunun net bir cevabı vardır: O da Hayır!. Her uçuş okulunun kendine göre pilot adayı alma kriterleri vardır. Genel olarak ise,

  • THY pilotluk şartlar: İyi derecede ingilizce bilen, TC vatandaşı olan, üniversiteden mezun olunduktan sonra pilot olmak düşünülüyorsa bu durumda Mühendislik fakültelerinden birinden mezun olan, 21 yaşını doldurmuş ve 30 yaşını aşmamış olan, minimum 1.65 ve maksimum 1.90 boyunda olan, sicil kaydı olmayan kişiler olmalıdır.
  • 18 yaşınızı doldurmanız gerekmektedir ve bu işe özel bir sağlık raporu almanız gerekmektedir. Bu raporu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen hastanelerden alabilirsiniz. Milletler arası kurallara göre bir kontrolden geçip ‘Pilot olmasında ve uçuş yapmasında mahsur yoktur.’ Raporunu almanız gerekir. Bu aşamadan sonra pozitif pilot lisansı denilen bir uçuşun eğitimine başlayabilirsiniz. Bu eğitim yaklaşık olarak 50 saat sürmektedir. Pilot adayları kriterleri okula göre değişen 80 saatlik bir yer dersine tabi tutulmaktadır. Bu eğitimden sonra size uluslararası geçerliliğe sahip Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilen bir pilot lisansı almaya hak kazanıyorsunuz. Daha sonra ticari pilot lisansına devam edebilmeniz artık mümkündür. Bunun da sınavlarını başarıyla verirseniz pilotluk hayaline ulaşmış olursunuz.

3Pilot olan birisi bu konuda her şeye hakim olmalıdır. Ne tür pilot eğitimleri vardır? sorusuna yanıt bulunmalıdır.

  • Pilotlukta asla amatör pilot ya da profesyonel pilot ayrımı yoktur. Amatör bir pilot bir pilotun bilmesi gereken her şeyi bilmek zorundadır.
  • Pilotlukta hususi pilot kavramı vardır. Hususi bir pilot olmak için 50 saatlik bir uçuş eğitimine tabi olmanız ve 80 saatlik de bir yer dersi almanız gerekiyor. Bu pilotluk sertifikasını bütçesi uygun dileyen herkes alabilir. Bu sertifikadan sonra ticari pilot sertifika alınarak ticari pilot olunabilir.

4Havayolu şirketlerinde pilot olun. Havayolu şirketlerinde nasıl pilot olunur? sorusu birçok pilot adayının kafasını kurcalar.

  • Hava yolu pilotluğu aslında pilotluğun en yüksek mertebesi olarak görülmektedir. Günümüz uçaklarını uçurabilmek için iyi bir bilgisayar bilgisine sahip olmanız gerekmektedir. İçin lisans boyutunda ise her hava yolu şirketinin kendine göre pilot alımları vardır. Her şirketin ilk dikkat ettiği kriter ticari pilot lisansının olmasıdır. Bu lisansa sahip pilotlar kopilot olarak şirkette işe başlayabilir kalifikasyonla kaptanlık mertebesine kadar yükselebilir.

4Pilotluluğu meslek olarak yapmayı düşünmüyorsanız hobi olarak yapmayı düşünün. Ancak bu aşamada bir hobi olarak pilotluk çok mu masraflıdır? sorusu merak edilebilir. Ülkemizde maalesef ki çok masraflı olduğu düşünülmektedir. Fakat birçok ülkede sportif amaçlı pilotluk çok gelişmiş seviyededir. Bizim ülkenin geride kalma sebebi işte masraflı olduğu düşüncesine kapılıp insanların buna rağbet göstermemesinden kaynaklanmaktadır. Aslında düşünüldüğü kadar masraflı değildir. Nasıl ki at biniciliği, buz pateni nasıl gelişmişse sivil havacılığında aynı şekilde gelişmesi gerekmektedir. Bu işe merak salan kişi iseniz mutlaka bu arzunuzu bir bilen ile görüşün. Bilmeyen insanların yanlış fiyatları ya da kendi algınızla oluşturmuş olduğunuz uçuk fiyatları bir kenara bırakın ve işin aslına inin. Bütçenize uygun mutlaka bir eğitim programı bulacaksınız.

5Pilotluluğu hobi olarak yapmak istiyorsanız yine bir pilot lisansına sahip olmalısınız. Pilotluğu hobi olarak yapanlar nasıl uçabilir?

  • Tıpkı araba kullanmak için ehliyetinizin olması gerektiği gibi. Şayet yalnız uçacaksanız böyle bir şart vardır. Eğer bütçeniz varsa uçağı pilotuyla beraber kiralayabilirsiniz. Kiralama yapacağınız yerin kalifikasyonunuzdan bir şüphesi olmaması gerekiyor şayet uçağı siz uçuracaksanız. Uçak kullanımı konusunda kendinizi tanıttıysanız uçak kiralamak o kadar da zor bir olay değildir. Pahalı da değildir. Kişiden kişiye değişebilir. Yeterli bütçeniz ve pilotluk lisansınız varsa ve iyi bir pilotluk eğitimi geçirdiyseniz bir hafta sonu uçak kiralayabilir arkadaşlarınızla keyifli bir hafta sonu ve farklı bir deneyime imza atabilirsiniz.

İpuçları:

  • Pilot maaşları Pilot olan kişinin çalıştığı hava yolu firmasına, kaptan pilot olup olmamasına göre farklılık gösterir. Henüz yeni pilot olan biri 6-7000TL maaş alırken saha ileriki seviyelerde 15000, 20000 ve hatta 30000, 40000TL gibi maaşlar alınabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir