Pirelerden Kurtulmak

Bazen evcil hayvanlar kazayla eve oynamaya bazı arkadaşlarını getirirler ve bu arkadaşlar küçük, kan emici ve kalıcı haşereler olur. Peki onlardan nasıl kurtulabilirsiniz? Pire olarak da bilinen bu davetsiz misafirlerden nasıl kurtulacağınızı öğrenmek için aşağıdaki yolları takip edin.

Pireleri Evden Kovmak

1Yaşam alanlarınızı ve eşyalarınızı yıkayın. Evcil hayvanınızın bütün eşyalarını, yatak takımlarını çamaşır makinesinde yüksek programda çalıştırın. Evcil hayvanlar evin her yerine uzanıp yatabildiği için sadece yatağını değil, yattığı her şeyi yıkayın. Çarşafları, koltuk örtülerini, banyo halılarını hepsini yıkayın.

  • Yıkanamaz bir yataksa veya her yeri kirlenmişse (tırnak, pire yumurtaları, larvaları ve dışkıları.) onu atıp yeni bir yatak almak en iyisidir. Çünkü o yatağın dışını yıkasanız bile içine yatak takımını geri koyduğunuz zaman pire yumurtaları hala dışarı çıkabilecektir.
  • Pireler insanlara da saldırır. Bu kan emici haşaratların  kurbanı olabileceğinizi düşünüyorsanız –düşünmüyorsanız bile- çarşaflarınızı ve döşemelerinizi yıkamanız gerekir. Düzenli olarak kullandığınız her şey pireler için bir taşıyıcıdır. İyice yıkayın.

2Böcekler için olan büyüme düzenleyicisi spreyi püskürtün. Normal böcek spreyleri eğer büyüme düzenleyicisi özelliği taşımıyorsa etkili olmayacaktır. Büyüme düzenleyiciler larvaların büyümesini engeller. Büyüme düzenleyiciler olmadan halının dibine erişemezsiniz ancak larvaların büyüdüğü yerlerde tam olarak oralardır.

3Elektrikli süpürgeyle arkadaş olun. Pire taşıma potansiyeli yüksek öğeler yıkanırken siz de kendinizi elektrikli süpürge ile silahlandırın ve yaşadığınız alandaki her yüzeyi, kuytuyu çatlağı dip bucak süpürün. Siz bunları yaparken evcil hayvanınızı dışarıya ve ya banyoya gönderin böylece sizin henüz temizlediğiniz yerleri tekrar pirelendiremezler.

  • Süpürgenize pire tasması yapıştırmak veya eski bir elbisenizi ucuna geçirmek size pireleri öldürmek için yardımcı olacaktır ve böylece gittikleri yerden geri gelemezler. Pireler genelde elektrikli süpürgeden kurtulamazlar ama yine de işinizi sağlama alın.
  • Çok fazla güneş ışığı almayan (pireler genelde nemli ve soğuk ortamlardadır.), kurumuş kan veya dışkı(pire atıkları) olan yerlere, döşemelere, kanepelere, çatlaklara ve yarıklara odaklanın(yumurta ve larvalar büyük ihtimalle burada saklanıyor.).
  • Süpürgenizin torbası dolduğunda onu plastik bir çöp poşetine alın ve ağzını sıkıca düğümleyin. Tercihen evin dışındaki çöp konteynırına atın. Aksi takdirde küçük hırsızlar gizlendikleri yerden tekrar çıkıp sizi sinirlendirebilirler.

4Borat (Borik) asidi ile karıştırılmış botanik bir toz kullanın. Yetişkin pireler kan almadan bir hafta içinde ölürler fakat larvalar birkaç ay yaşayabilir. Evinizdeki larvaları da atlatmak için botanik tozlar ve borat gibi güvenli ve doğal böcek ilaçları kullanın.

  • Botanik tozlar belki de en eski doğal böcek öldürücülerdir. Borat odun korumak için, deterjan yapımı için ve böcek ilacı yapmak için (pirelerin midelerini zehirler.) kullanılan bir mineraldir. Zehir seviyesi insanlar için yüksek değildir bu nedenle ev içinde kullanmak güvenlidir.
  • Bitki tozu ve borat karışımı güvenli bir yöntemdir fakat eve uygularken maske takmanız ve solumamanız gerekir.
  • Halıya, mobilyaya, yatağınıza, köpek veya kedinizin yatağına tozdan serpmelisiniz. Bunu yaptıktan sonra evden 24 saatliğine ayrılabilirsiniz. Geri döndükten sonra yerleri süpürün, çarşafları ve yatakları yıkayın. Ya da sadece çarşafları ve yatakları yıkayıp, halılarda ilerde pire üremesini önlemek için biraz karışımdan bırakın. (Güvenli bir yoldur.)

5Arka bahçenizi tekrar kazanın. Evcil hayvanlarınızı bahçeye bırakmadan önce, pireleri güneş ışığına çıkarmak için dökülen yaprakları temizleyin ve çimlerinizi biçin. Etrafa bakın. Koyu ve nemli lekeler görüyor musunuz? Onları gün ışığına çıkarmanın bir yöntemini bulun.

  • Etrafı gün ışığına çıkardıktan sonra bile evcil hayvanınızın dışardan hala pire getirdiğini görebilirsiniz. Bu ikilemi çözmenin en iyi yolu sedir ağacı parçaları veya okaliptüs yaprağı kullanmaktır. Pireler bunlardan nefret ederler ayrıca ikisi de doğal olduğu için etraftaki diğer bitkileri ve yararlı böcekleri ve evcil hayvanınızı rahatsız etmezler.
  • Yakındaki bir marketten sedir ağacı parçaları satın alın ve potansiyel alanların üstüne yayın. Eğer bir köpek kulübeniz varsa onun içine de parçalardan koyun. İsterseniz okaliptüsü ekebilirsiniz de fakat güçlü ve dirençli bir bitki olduğu için etraftaki diğer bitkilerin gelişmesini olumsuz etkileyebilir.

6Derin olmayan kaplarınızı su ve bulaşık deterjanı ile doldurun. Bu ev yapımı bir pire tuzağı. Su ve bulaşık deterjanı karışımı pireler için zehirli bir yüzme havuzu gibidir. Karışımın ışıltısı pireleri cezbeder ve suyun içine atlarlar ancak kaçamazlar.

  • Su – deterjan karışımını yere yakın bir şekilde ve hiç derin olmayan bir kaba koymalısınız ki pireler kazara içine düşebilsinler. Eskimiş bir frizbi ya da alçak kenarlı kaseler bu iş için oldukça uygundur.
  • Karışımı parlaklığı çok yüksek olmayan, tercihen gece lambasından biraz daha güçlü, bir lambanın yakınına yerleştirin. Işıltılar pirelere cazip gelecektir. Sadece birkaç gün sonra kaselerin bir pire mezarlığına dönüştüğünü fark edeceksiniz.

7Odanızın büyüklüğüne göre bir ya da iki tane nem giderici alın. 4x4m büyüklüğünde bir oda için 10L/gün nem giderici cihaz gereklidir. (Havadan günde 10 litre su alır.) Anlaşılan o ki, pirelerin yaşama devam edebilmesi için %50 ve daha fazla nem oranı gerekiyor. Odanızdaki nem oranını iki gün boyunca %50nin altında tutun böylece yetişkin pireler ve larvalar ölecek, yumurtaların kuluçka dönemi devam etmeyecektir. Sadece pire sıçramalarını ve yumurtaları elektrikli süpürgeye çekmeniz gerekiyor.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir