Sivilcelere Çare Bulmak ya da Sivilceleri Engellemek

Cilt lekeleri, siyah noktalar ve sivilceler… Onlara ne derseniz deyin, onlar çoğu insanın hayatlarının bir noktasında uğraşmak zorunda kaldığı talihsiz cilt problemleridir. Neyse ki o rahatsız edici sivilceleri kontrol altına almanın çok sıkı cilt bakım rejimlerinden ilaçlara, şifalı bitkilere ve kremlere, yaratıcı evde hazırlanabilinen ilaçlara kadar çok, birçok seçenek var. Sizde işe yarayan yöntemi ancak deneme yanılma yoluyla bulabilirsiniz ama endişelenmeyin, bu yazıda herkese göre bir çözüm var!

Cilt Bakımı

1Yüzünüzü günde iki kere yıkayın. Sivilcelere engel olmaya çalışırken yüzünüzü temiz tutmak çok önemli. Yüzünüzü yıkayarak cildiniz üzerinde biriken kiri, pislikleri ve fazla yağı gidermiş olursunuz. İdeal olarak yüzünüzü sabah, öğlen ve akşam olmak üzere ılık su ve hafif bir yüz temizleyicisi kullanarak günde üç kere yıkamanız gerekir. Yüzünüzü kurulamak için kuru ve temiz bir havlu kullanmalısınız.

  • Yüzünüzü sert bir lif, sünger ya da kabak lifiyle ovmaktan kaçının. Bu sadece cildinizi tahriş eder ve sivilcelerin daha iltihaplı hale gelmesine sebep olur. El bezleri de yüzünüzle temas etmesini istemediğiniz bakteriler bulundurabilir.
  • Sivilce sıkıntısı çektiğiniz için yüzünüzü günde ikiden fazla yıkamaya kalkışabilirsiniz ama bu yöntemin ille de cildinize yardım edecek diye bir şey yok. Hatta bu şekilde yüzünüzü çok sık yıkamak cildinizi kurutabilir ve tahriş edebilir.

2Sivilceye sebep olmayan bir nemlendirici kullanın. Yıkamadan sonra cildi nemlendirmek için iyi bir nemlendirici uygulamak önemlidir. Böylece cildinizi kurumasına ve tahriş olmasına engel olursunuz. Ancak eğer sivilce sorununuz varsa cilt tipinize uygun türdeki nemlendiriciyi kullanmak önemli. Ağır ve yağlı nemlendiriciler gözeneklerinizi tıkar ve yeni sivilcelere sebep olur. Etiketinde sivilce yapmayan ya da ‘’noncomedogenic’’ yazan nemlendiricileri tercih edin. Bu tür nemlendiriciler cildinizde sivilcelere yol açmayacakları anlamına gelir.

  • Sivilce yapmayan nemlendiricilere ek olarak cilt tipinize uyan bir ürün seçmeye dikkat edin. Örneğin, çok yağlı bir cilde sahipseniz daha hafif ve jel bazlı nemlendiriciler kullanmak isteyebilirsiniz ama eğer kuru ve pul pul bir cildiniz varsa daha ağır ve krem bazlı olanlarından kullanmalısınız.
  • Nemlendiriciyi kullanmadan önce ellerinizi hemen yıkadığınızdan emin olun. Yoksa ellerinizdeki bazı bakteriler ya da mikroplar nemlendiriciyi uygularken yüzünüze geçebilir.

3Yüzünüze dokunmaktan ya da sivilcelerinizi patlatmaktan kaçının. Gün içinde ellerimiz vücudumuzun diğer kısımlarından daha fazla kir ve bakteriyle temas ediyorlar. İşte tam da bu nedenle ne pahasına olursa olsun yüzünüze dokunmaktan kaçınmalısınız. Bakteri yayılmasına ve enfeksiyona ek olarak sivilcelere dokunmak onların daha çok tahriş olmasına ve iltihaplanmasına ve böylece görüntülerinin daha çok kötüleşmesine ve iyileşme sürelerinin uzamasına sebep olur.

  • Sivilceleri patlatmak her ne kadar tatmin olmuş hissettirse de cildinize yaptığınız en kötü şeylerden biridir. Sivilceleri patlatmak onların sadece iyileşme sürelerini ertelenmesine ve hatta enfeksiyona ve yara izlerinlerine neden olur. Siyah nokta izlerinden kurtulmak çok zor olabilir. Bu yüzden mümkün olduğu kadar bunu yapmaktan uzak durmak isteyebilirsiniz.
  • Ne yaptığınızın farkında olmadan yüzünüze dokunmak çok kolaydır. Sırada ya da masada oturduğunuz zaman elinizi yanağınıza ya da çenenize dayadığınızda ya da gece yatarken yüzünüzü ellerinizin üzerine koyduğunuzda temkinli olun.

4Haftada bir peeling ve yüz maskesi uygulayın. Cilt peelingleri ve yüz maskeleri cildinize faydalı olabilecek harika ürünler ama tedbirli bir şekilde kullanılmalılar. Peeling ürünleri ölü deri hücrelerini, cildi temizleyerek uzaklaştırır ama özellikle sivilceye yatkın ciltlerde çok sık kullanılırsa cildi kurutabilir ve tahriş edebilir.

  • Yüz maskeleleri krililikleri temizlemek ve cildi yatıştırmak için harikalar ve düzenli cilt bakım rutininizi spa benzeri bir deneyime dönüştürürler ama yine de günlük kullanım için amaçlanmamış daha haşin maddeler içerdikleri için hemen hemen haftada bir kez kullanmak üzere kendinizi sınırlandırılmalısınız.

5Yüzünüze fazla ürün yüklemesinden kaçının. Çok fazla krem, losyon ve jel kullanımı gözeneklerini tıkayabilir ve sivilcelere sebep olabilir. Bu yüzden tüm yüz bakım ürünlerinizi tedbirli kullandığınızdan ve ambalajında yazandan daha sık uygulamadığınızdan emin olun. Aynısı makyaj için de geçerli. Mümkün olduğunca hafif uygulanmalı ve yüz temizleyicileriyle her günün sonunda tamamen çıkarılmalı.

  • Yoğun biçimde yağ içeren ve kimyasal yüklenmiş olan saç bakım ürünleri de saçınız yüzünüzle temas ettiğinde gözeneklerinizi tıkayabilir. Bu yüzden bunları kullanmaktan mümkün olduğunca kaçının. Cildinizi banyodayken tahriş etmeyecek daha hafif saç şampuanı ve saç kremi kullanın.
  • Ayrıca cildinizin biriken yağ ve bakterilere maruz kalmasına engel olmak için yastık kılıfınızı en az haftada bir değiştirmeli ve bütün makyaj fırçalarınızı sık sık yıkamalısınız.

6Cildinizi güneşten koruyun. Sivilceye yatkın ciltlerin güneşe maruz kalması gerektiğini sivilceleri kurutacağı inancıyla teşvik eden geleneksel bir tavsiyenin varlığına  rağmen günümüz cilt uzmanları tam tersini söylüyor. Güneşin UV ışınları aslında sivilceleri daha da kırmızı ve öncekinden daha iltihaplı olmasına sebep olur.

  • Bu nedenle koruyucu şapka giyerek ve cildinize 30 ya da daha fazla SPF içeren güneş kremi uygulayarak cildinizi güneş ışınlarından korumanız önemli.
  • Bazı güneş kremlerinin yağlı olmasından dolayı gözeneklerinizi tıkayabileceğinin bilincinde olun ve bu yüzden üzerinde sivilice yapmayan ya da “noncomedogenic” yazan ürünleri tercih edin.

7İyi beslenin. Çikolata ve diğer abur cuburların gerçekte sivilcelere sebep olmadığı kanıtlansa da yine de yağlı yiyeceklerden uzak durmanın cildiniz üzerinde olumlu etkileri var. Fazla yağ gözeneklerinizi tıkadığında sivilceler oluşur. Bu yüzden her şeyden önce vücudunuza aldığınız yağı azaltmak doğru yolda atılmış bir adımdır. Üstelik bedeniniz içerde sağlıklıysa, bu dışarıya da yansıyacaktır.

  • Patates cipsi, çikolata, pizza ve kızartma gibi yiyeceklerden uzak durun. Bu yiyecekler yüksek oranda yağ, şeker ve nişasta içerir ki bu da cildiniz ya da genel sağlığınız için iyi bir haber değildir. Kendinizi bunlardan tamamen yoksun bırakmak zorunda değilsiniz. Sadece biraz aldığınız miktarı azaltmaya çalışın.
  • Bol miktarda taze meyve ve sebze tüketin. İçindeki vitamin ve mineraller bedeninize sivilcelerle savaşmak için gereken cephaneyi sağlarken içerdikleri su miktarı da cildinizin nemlenmesine yardımcı olur. Akneye sebep olan proteinleri sistemden attığı için özellikle yüksek oranda A vitamini içeren meyve ve sebze ( brokoli, ıspanak ve havuç gibi ) tüketmeye çalışın. Yüksek oranda E ve C vitamini içeren (portakal, domates, tatlı patates ve avokado gibi) antioksidan özellik gösteren meyve ve sebzeler cildi yatıştırmaya yardımcı olur.

8Bol miktarda su tüketin. Su içmenin cildiniz ve bedeninizin genel sağlığı açısından birçok faydası var. Vücudun su ihtiyacını karşılar ve cildin daha sıkı ve dolgun görünmesini sağlar. Zararlı toksinleri sistemden dışarı atarak birikmesini ve cilt problemlerine neden olmasını engeller. Üstelik su cildin metabolizmasının düzgün işlemesinden emin olur ve kendisini yenilemesine izin verir. Su içmenin faydalarını elde edebilmek için günde 5 ile 8 bardak arası su içmeyi hedeflemelisiniz.

  • Size çok fazla su içmek gerekiyormuş gibi gelebilir ancak sürekli su içmek zorundaymışsınız gibi hissetmeyin. Çok fazla su tüketimi kanınızı seyreltir ve sağlığınızı riske atar. Aşırı durumlarda krizlere sebep olabilir. Sekiz bardak sınırından ayrılmazsanız sorun yaşamazsınız.
  • Ayrıca aşırı alkol tüketiminden kaçınmaya çalışmalısınız. Alkol hormon dengenizi bozar ve testosteron ya da östrojen gibi hormonlardaki dengesizlikler aknelerin başlıca sebeplerinin arasındadır. Ek olarak hormonları, kan şekerini düzenlediği ve toksinleri süzdüğü için sağlıklı bir ciltten sorumlu olan karaciğere de alkol zarar verir.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir