Su Tasarrufu Nasıl Yapılır

Su dünyanın %70’ini oluşturuyor ama sadece %3’lük kısmı temiz ve insanların tüketimine uygun. Bol yağışlı bir bölgede yaşasanız bile, suyu kullanmak işlemek, pompalamak, ısıtmak geri pompalamak gibi işlemlerde enerji gerektiriyor. Şanslıyız ki, sertifikalı temizlik hastalarından, kompost tuvalet seviyesindeki tutuculara kadar herkes için suyu tasarruf etmenin yolları var. 4 kişilik ortalama bir aile günlük 450 litre su kullanıyor. Bu rakam yılda 164.000 litre suya tekabül ediyor.

Su sayaçlarını gözetim altına alın

1- Su sayacı takın. Ne kadar litre su kullandığınızı öğrendiğinizde çok şaşırabilirsiniz. Su sayacı kurarak farkındalık sağlayabilirsiniz ve sürekli olarak su tüketimini azaltabilirsiniz.

-Hali hazırda bir su sayacınız var ise, ne kadar tükettiğinizi nasıl anlayacağınızı öğrenin. Bu arada, sızıntıları tespit etmek tasarruflu davranmanızda çok yardımcı olacaktır. Metreyi bir defa okuyup hiç su kullanmadan 1 ya da iki saat bekleyin ve su sayacını tekrar okuyun. Miktar değiştiyse, bir yerlerde kaçak var demektir.

-Çoğu su sayacı akan suyu tespit etmede hassas bir donanıma sahiptir. Bütün suları kapattığınızdan eminseniz ve hala sayacın hareket ettiğini görüyorsanız bir yerlerde kaçak var demektir.

-Su sayacınız yerin altında ise, sayacı okumak için üstündeki toprağı kaldırmakla uğraşmanız gerekecek. Yüzeyi temizlemek için sprey şişeyle biraz su fışkırtın.

2- Yüzme havuzunuzu kapatın. Bunu yapmak buharlaşmayı önlemeye yardımcı olacaktır. Bazı ülkelerde havuz suyunu boşaltıp yeniden doldurmak katı kurallarla kısıtlanmıştır hatta yasaklandığı ülkelerde vardır. Dolayısıyla bu değerli kaynağı korumak çok önemlidir.

3- Su kullanımı ayarlayın. Dışarıdaki musluklara  ve su püskürtücülere bir süreölçer takın. Hortuma ve hortum önüne takılan ucuz ve otomatik süreölçerleri almaya çalışın. Su püskürtücünüzde ya da damla sulama  sisteminde ayarlı bir süre ölçer kurun. Otomatik süreölçerler en çok suyun emildiği zamanlarda  yardımcı olacaktır.

– El ile bir şeyi suluyorsanız, suyu açmadan önce mutfak sayacı takın ya da süreç boyunca hortumun yanında kalın.

-Su püskürtücüsünü ve irigasyonun süre ölçerini mevsimlere göre  nasıl ayarlayacağınızı iyi bilin. Yağmurlu ve serin günlerde daya az sulama veyahut hiç sulama yapmayın.

-Aşırı sulama yapmayın ve toprağın emebileceğinden fazla sulamayın. Eğer su çimenlerden süzülüp yol kenarlarına doğru gidiyorsa, sulamayı kesin ya da suyun emilmesine zaman tanımak için sulamayı daha başka yerlere dağıtın.

4- Fıskiye veya irigasyon sistemini kullanın. Süre ölçerli irigasyon sisteminiz varsa,  çalıştırın. Bozuk fıskiye başlarını ve borularını tamir edin ve sulamanın istenilen bölgede gerçekleştiğine emin olun.

Damlama irigasyon sistemi ya da buna benzer şeylerle daha fazla suyu tasarruf etmeyi bir düşünün.  Çok az irigasyonla hayatını sürdürebilen yöreye özgü bitkileri araştırın.

5- Arabayı çimenlerin üzerinde yıkayın. Tetikli su tabancası veyahut bir kova alın. Piyasada sudan bağımsız çalışan araba temizleme ürünleri bile var ama diğerlerine oranla pahalı kalabilirler.

– Arabayı daha az sıklıkla yıkayın. Günlük toz ve kir uzun süre kalmadığı sürece sorun yaratmayacaktır.

– Arabanızı oto yıkamada yıkatın. Oto yıkamalar kendiniz yıkadığınızda kullandığınız sudan daha azını kullanabilirler. Oto yıkama yerleri atık suyu toplayıp gerektiği şekilde filtrelemeyi de yapıyor.

-Çevre dostu temizlik maddeleri kullanın. Böylelikle, atık suyu tekrar kullanarak çimleri ya da bahçenizi sulamanıza olanak sağlamış olacaksınız.

6- Bir hortumla garajınızdaki arabanızı veya kaldırımı yıkamaya çalışmayın. Kuru maddeleri kaldırmak için tırmık, süpürge ya da yaprak üfleyiciyi kullanın ve geriye kalanını yağmura bırakın. Hortum kullanmak size sadece suyu fazladan harcattıracak ve hortum suyu istenilen sonuçları pek vermeyecek.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Save-Water

Ömer Göle

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir