Tahta Kurusundan Nasıl Kurtulunur

Tahta kuruları, insan sağlığını tehdit eden bir problemdi. Bir zamanlar ciddi anlamda yaygındı ve 20. yüzyılın ortalarına doğru azalmaya başlamıştı. Ancak son zamanlarda yeniden karşımıza çıkmaya başladı çünkü bazı böcek ilaçlarına bağışıklık kazandılar. Valiz, mobilya, kıyafet gibi günlük kullanıla eşyalar aracılığıyla dünya genelinde yayılabiliyorlar. Evinizdeki tahta kurusundan nasıl kurtulacağınıza dair daha çok bilgi için okumaya devam edin. Onlardan kurtulmadığınız takdirde sizi ısırabilirler ya da kaşıntıya sebep olabilirler.

Bölüm 1: Tahta Kurularını Bulma

Tahta Kurusundan Nasıl Kurtulunur Adım 1

1. Baza ve yataklarınızın altlarını iyice kontrol edin. Bazen o bölgede tahta kurusu olup olmadığından emin olmak için yataklarınızı bazadan ayırıp kontrol etmeniz gerekebilir. Yatak iskeleti tahta ise özellikle daha dikkatli olmalısınız.

  • Bu adım zordur ve tahta kurusu bulunan bazı parçaların sökülmesi gerekebilir.
  • Ek olarak o bölgeyi tahta kurusunun geçemeyeceği bir madde ile kaplayarak onların orada ölmesini sağlayabilirsiniz. Bu süre 400 güne kadar ulaşabilmektedir. Yeteri kadar beklediğinizden emin olun.
  • Tahta kuruları yatakların altındaki eşyaların arasına da saklanabilirler. Hatta yavrulayabilirler. Yataklarınızı iyice gözden geçirin.

2. Komidin ve şifonyerleri boşaltın. İçlerini ve arka taraflarını iyice kontrol edin. Daha sonra öne doğru eğin ve alt kısımlarını da kontrol edin. Tahta kuruları çatlak, oyuk ya da köşelere saklanmış olabilir.

3. Sandalye ve koltukların kaplamalarını kontrol edin. Dikişlere, püsküllere, etekliklere ve minderlerin altında olan yırtıklara ayrıca dikkat etmelisiniz. Kanepeler, tahta kurularının en sevdiği yerlerden biridir.

4. Diğer alanları da kontrol edin. Evinizden duvardan duvara halılarınız varsa bunların altlarına iyice bakın. Özellikle kenar kısımlarını kontrol edin. Süpürgelikleri kontrol etmeyi de unutmayın. Süpürgelikleri çıkarabiliyorsanız çıkarın ve arkalarına bakın.

5. El feneri kullanın. Saklanmış olan tahta kurularını bulabilmeniz için el feneri kullanmanız iyi bir fikirdir.

Bölüm 2: Tahta Kurularını Kontrol Altına Alma ve Temizleme

1. Bir entegre haşere yönetimi yaklaşımını takip edin. Bu yaklaşım pek çok taktik içerir: Önleyiciler, temizleyiciler ve belli alanlara uygulanan kimyasallar bu taktiklerden bazılarıdır.

2. Etkilenmiş eşyaları (yıkanabilecekleri) yıkama torbasına koyun ve en az 50 derecede yıkayın. Yıkayamayacağınız küçük parçaları da ısıtarak tahta kurusundan kurtulabilirsiniz. Suyu içine koyup kaynatabilirsiniz. Sıcaklığın en az 50 derece olmasına dikkat etmelisiniz. Bazen donma noktasının da altındaki sıcaklıkları da seven bu canlılar için bu sıcaklığın devamlı olması gerekmektedir. Yani bir evi ya da binayı komple ısıtmak ya da soğutmak faydalı bir girişim olmayacaktır.

  • Oyuncak ayı, kıyafet, minder ve yastık gibi yıkayabileceğiniz her şeyi sıcak suda yıkayın ve sıcak ayarda kurutun. Buhar da tahta kurusunu öldürecektir.
  • Yıkayamayacağınız ve ısıtamayacağınız şeylerin üzerine de zehirli olmayan (insan sağlığı açısından) tahta kurusu spreyi sıkın. Plastik bir torbaya koyun ve birkaç ay bu şekilde bekletin.

3. Üzerlerine buhar püskürtün. Buhar üretebilen makinelerden temin edebilirsiniz. Ya da basit bir şekilde, mutfağınızdaki kettle ile esnek bir hortumu kullanarak da buhar oluşturabilirsiniz. Buhar tahtakurusunu ve varsa yumurtaları öldürecektir. Buharı özellikle köşelere iyice püskürtün. Duvardaki çatlaklara da uygulayabilirsiniz.

4. Evinizi komple elektrik süpürgesiyle temizleyin. Bu şekilde evinizdeki bazı tahta kurularını yok etmiş olursunuz. Duvardan duvara olan halıların kenarlarına ve altlarına ekstra dikkat etmelisiniz. Makinenizin torbasını da tahta kurularının çıkamayacağı şekilde bir poşete ya da plastik bir kaba koyun. Ağzının kapalı olduğundan emin olun. Halı temizleme makinesiyle yüksek ısıda yapacağınız bir temizlik de işinizi görecektir.

  • Hepa filtresi olan bir elektrik süpürgesi daha etkili olacaktır.

5. Alçıdaki çatlakları onarın ve üzerlerini duvar kâğıdı ile kaplayarak tahta kurularının buraları sığınak haline getirmesini engelleyin.

6. Böcek ilacı kullanmayı deneyin. Tortu şeklindeki böcek ilaçları (pretroidler), tahta kurularının saklandığı çatlaklara doğrudan uygulanmalıdır. Bu ilaçları püskürtmeden önce çatlaklarda birikmiş kir ve tozu elektrik süpürgesiyle temizlemeniz gerekir. Bu sayede sıktığınız spreyin tahta kurusuna ulaşmasını sağlamış olursunuz. Aerosol spreyler tahta kurusu için kökten çözümdür. Toz şeklindeki ilaçlar da duvar diplerinde ve çatı katında kullanılabilir.

  • İlk uygulamadan 2 hafta sonra hala tahta kurusu var ise uygulamayı tekrarlayın. Hayatta olanları öldürmüş olsanız bile yumurtalardan kısa sürede kurtulmak bazen mümkün olmaz.

7. Bir haşere kontrol firmasından yardım isteyin. Tecrübeli ekipler, evinizde nerelerde arama yapacağını bilirler ve amaca uygun araç gereçleri vardır. Ancak ekipler evinize gelmeden fazla dağınıklığı toplamakta ya da ufak tefek eşyaları o bölgeden ayırmakta yarar var. Bu sayede ekibe çalışabilecek alan sağlarsınız.

8. Tahta kurusu tarafından istilaya uğramış eşyaları kullanmayın, çöpe atın. Yatak, yastık, yorgan, minder… Sıcak su ve buharla temizleyemediyseniz ya da temizlemenize rağmen içinizden kullanmak gelmiyorsa çöpe atın. Hiçbir şey sağlığınızdan daha önemli değil. Evinizde tahta kurusuna rastladıktan sonra alt ve üst katlardaki ya da yan dairelerdeki komşularınızı uyarmak isteyebilirsiniz çünkü tahta kurularının çok gezgin hayvanlar olduklarını yazımızın başında söylemiştik. Bu sayede onların da evlerinde bir kontrol yapmalarını sağlamış olursunuz. Bu bir bakıma sizin için de iyi bir şeydir çünkü tam kurtulduğunuzu zannederken komşunuzdaki bir tahta kurusunun sizin evinize gelip çoğalmasını istemezsiniz.

9. Silisli toprak jel kullanın. Yatak odanıza özellikle yatağın altına ve köşelere silisli toprak dökün. Bu tahtakurusu için zehirleyicidir.

  • Kediniz varsa onun kumunu da 5 hafta boyunca silikonlu kum ile değiştirin. Kedinizin kumunu da her 5 günde bir yeni kumla değiştirin.

10. Çay ağacı yağı kullanın. Bu yağ evinizdeki tahta kurusu problemini kökünden halledecektir.

  • Evinizi baştan aşağı temizleyin.
  • Kıyafet, örtü, yastık, yorgan vs. her şeyi birkaç damla çay ağacı yağı ekleyerek yıkayın.
  • Bütün halıları elektrik süpürgesiyle süpürün ve yıkayın.
  • Haşere kontrol spreyini evinizin içine ve dışına uygulayın. Bu spreyi yapabilmek için: Yarım litre suya 20 damla kadar çay ağacı yağı damlatın ve bunu tüm evinizdeki tüm koltuklara, yataklara, minderlere ve halılara sıkın, hatta duvarlara bile.
  • Tahta kurusunu ve yavrularını hemen öldürmek için keklik üzümü yağı kullanabilirsiniz. Çok ucuz bir şeydir ve tedarik edilmesi kolaydır. Bu yağı biraz suyun içine damlatın. Karışımı bir sprey şişesine koyun ve doğrudan yumurtalara püskürtün. Yatağınızı ve kanepelerinizi bununla ıslatabilirsiniz.

Kaynak

  • http://www.domyownpestcontrol.com/how-to-get-rid-of-bed-bugs-a-449.html
  • http://www.wikihow.com/Get-Rid-of-Bed-Bugs
  • https://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090602133555.htm

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir