Üniversitede Alkolden Nasıl Uzak Durulur

Arkadaşlarınız cuma gecesi bir partiye mi gidiyor? Onlar içki içip iyi vakit geçirmek istediklerinde fakat siz istemediğinizde ne yaparsınız? Bazı üniversite öğrencileri kutlama yapmak veya gevşemek için ara sıra içmede sakınca görmese de, bazıları dini, kişisel ve sağlık nedenleriyle tamamen alkol almamayı tercih eder. Ara sıra içki içen birisi için meydan okuma en zor seviyede olabilir, çünkü kişide ölçüsüz tavır ve uyum sağlama isteği hakim olabilir. Ancak, içki içmemek partiye katılamayacağınız anlamına gelmez; arkadaşlarınızla birlikte iken içki içmekten kaçınabilirsiniz, içki içmeye alternatifler bularak ya da alkolsüz ortamlarda takılarak yine de güzel zaman geçirebilirsiniz.

İçki İçmekten Kaçınma

1Alkol tüketmenin çoğunlukla akran baskısının bir sonucu olduğunun farkında olun. Üniversite öğrencileri arasında aşırı derecede içki içme eğilimi vardır ve bu da başkalarının büyük miktarlarda içki içmenin sosyal olarak kabul gören bir norm olduğunu düşünmelerini sağlayabilir. Bunu anlamak, içmenin uyum için bir yol olmaktan ziyade her zaman bir tercih olması gerektiğinin farkına varmanın ilk adımıdır ve başkalarının kişisel tercihlerinizi ve yaşam tarzınızı dikte etmesine izin vermemelisiniz.

  • Toplumsal baskının hem doğrudan(biri size içki verirse), hem de dolaylı (etrafınızdaki herkes bunu yaptığı için içki içmek istiyorsanız) yoldan olabildiğini unutmayın. Bu iki farklı baskı biçimini belirledikten sonra, hem karşınızdakine hayır demenin yollarını bulmayı hem de kendi güdülerinizi kontrol altına almayı öğrenebilirsiniz.

2Niyetinizin içki içmemek olduğunu en başından söyleyin. İçki teklif edilmemeniz için yakın çevrenizdeki arkadaşlarınıza içki içmeme kararı aldığınızı söyleyebilirsiniz. Bu, birinin size bir içki ısmarlaması sonucu onu geri çevirmeniz veya her seferinde içki içilen bir ortamda bulunduğunuzda kararınızı açıklamanız gibi garip durumlardan kaçınmanıza yardımcı olabilir.

  • Örneğin, arkadaşlarınızla dışarıda bir gece geçirmek istediğinizde onlara “Bu akşam içeceğimi sanmıyorum, bir süre ara vermeye karar verdim” diyebilirsiniz. Biri size bara gitmeyi teklif ederse, “Ben tamamen varım, fakat ağırdan alıp soda içeceğim” diyebilirsiniz ya da “Gelmeyi çok isterim, Yeşilaycılar’ a izin var mı? ” gibi küçük bir espri yapabilirsiniz.
  • Açıklamanızın gönderilme şekli önemlidir, çünkü küçümseyici veya yargılayıcı olarak başkalarını yabancılaştırıyor gibi görünmek istemezsiniz.

3İçki teklif edildiğinizde kibar ama keskin bir şekilde geri çevirin. Keskin olmak kaba olmanız gerektiği anlamına gelmez veya neden içmemeyi tercih ettiğinizi açıklayın. “Hayır, teşekkürler” cevabı, niyetinizi açık ve kesin kılmak için yeterlidir. Eğer neden içmediğiniz sorulursa, seçiminize ilişkin kısa bir açıklama yapın, ancak yine de diğer kişilerin denemeler yapmak ve “eğlenmek” istediklerinin farkında olduğunuzu belirttiğinizden emin olun. Örneğin:

  • “Hayır, teşekkürler, (sıklıkla)içmiyorum, bazı sindirim sorunlarım var ve soda içmem daha iyi “
  • “Hayır, teşekkürler, inançlarım nedeni ile içmiyorum… Ama burada harika bir alkolsüz kokteyl var ve gece daha yeni başladı, o yüzden partiye devam edelim!”
  • “Teşekkürler ama bu akşam için zaten içki içtim ve buradan sonra su ile devam edeceğim. Sabah tamamlanması gereken bir araştırma makalem var ve süresi zaten gecikti.”

4Kararınız hakkında kişisel olarak olumsuz tutumlar ve sözlü eleştiriler almaktan kaçının. Çok fazla alkol tüketmek isteyen bir kişinin kendini desteklemesi için yanında içki içmeyen birini bulundurmasını çelişkili olabilir. Bir bakıma, bu durum içki tüketilen bir ortama uygun olmayabilir ve tehditkar bir davranış olarak algılanabilir. Bu kişilerin negatif tutumlarını kişisel olarak algılamaktansa, onların alkol tüketimi üzerindeki kontrol eksiklikleri ile ilgili kendi çelişkili duygularının bir yansıması olarak görün.

5Güçlü kalın. Alkolle nasıl baş edeceğinizi açıkça duyurduktan sonra pes etmeyin. İlkelere ve inançlara dayanmak akran baskısı karşısında zor olabilir, ancak konfor alanınızın dışında yer almanın ve güçlü bir birey olarak kalmanın üstesinden gelmeyi öğrenin. Ve ne yaparsanız yapın, soğukkanlılığınızı yitirmeyin.

Kaynak

  • http://psychcentral.com/news/2009/07/10/peer-pressure-drives-college-drinking/7041.html
  • http://steinhardt.nyu.edu/appsych/opus/issues/2011/fall/peer
  • http://www.wikihow.com/Avoid-Alcohol-While-at-College

cemre dinsel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir