Wasabi Nasıl Yetiştirilir

Wasabi yetiştirilmesi en zor bitkilerden sayılmaktadır. Orta ve sabit sıcaklıkta olan nemli bir çevreye ihtiyaç duymaktadır ve çok sulandığı için hastalığa eğilimli olur. Wasabi yetiştirmenin getirileri, yaşanılan zorluklara ağır basmaktadır çünkü sağlığa olan faydaları ve kendine özel tadıyla oldukça özel bir bitkidir. Mücadeleye hazırsanız, en iyi yetiştiği ortamı ona sunduğunuzda wasabi yetiştirmek mümkündür.

Bölüm1: Uygun Koşulları Sağlama

1 Nemli ve orta sıcaklıkta bir çevreye yerleştirin. Wasabi aslında Japonya’da yetişen bir bitkidir ve yetişmesi için nemli ve ılıman bir iklim gerekmektedir. 7-21 C° arası sıcaklık idealdir. Bu bitki herkesin bildiği gibi zor bir bitkidir ve sıcaklık bu aralığın altına düştüğünde veya üzerine çıktığında bitki olumsuz etkilenecektir.

  • Wasabi havada bolca nem barındıran ve toprağı kuru ağaçlık alanlarda yetişir.

2 Sıcaklık değişim problemlerini çözmeye çalışın. Bitkinin yetişmesi için gerekli ortamı sağlayamayacak bir yerde yaşıyorsanız, şartları kendiniz yaratmayı deneyebilirsiniz. Bunu yapmanın en iyi yolu bitkiyi bir serada yetiştirmektir. Sera hem ısı ve nemi içerde tutar hem de sıcaklığı kontrol etmenizi sağlar. Bitkinizi serada yetiştirmeye karar verirseniz, sıcaklığı daime 7-21 C° arasında olacak şekilde ayarlayın.

  • Wasabi bitkisinin doğal şartlarına çok yakın şartlara sahip olan bir yerde yaşıyorsanız, seraya ihtiyaç duymadan da bitkinizi yetiştirebilirsiniz. Biraz daha sıcak bir bölgedeyseniz, şemsiye görevi görebilecek herhangi bir çarşaf ya da muşamba kullanarak bitkinize gölge bir alan sağlayabilirsiniz. Böylece çok sıcak olmamış olur. Biraz daha soğuk bir bölgede yaşıyorsanız, bitkilerinizin etrafını rüzgârın girmesini engelleyecek şekilde yine çarşaf ya da muşamba ile kaplayabilirsiniz. Böylece sıcaklığı korumuş olursunuz.

3 Gölge bir alan seçin. Wasabi güneş ışığını pek sevmez; gölge bir alana ihtiyaç duyar. Doğada, ormandaki ağaçların diplerinde yetişir. Gelişmek için ihtiyaç duyduğu güneş ışığını, yaprakların arasından süzülen ışınlardan karşılar. Yapay bir yetiştirici ya da çiftçi olarak bu imkânı ona vermeniz gerekmektedir. Siz de bitkinizi ağaçların diplerinde yetiştirmelisiniz ya da el yapımı bir gölge alan sağlamalısınız.

  • Serada yetiştirseniz bile, bitkilerin gölgede kaldığından emin olun. Uzun bitkilerin arasına ya da gün içinde doğrudan gün ışığına maruz kalmayan noktalara yerleştirerek bitkinizi yetiştirebilirsiniz.

4 Toprağı gübre ile değiştirin. Organik ve sülfür bakımından zengin bir gübre kullanın. Bitkinize faydalı bir toprak sağlamak için 25 cm kadar toprağı kazdıktan sonra gübreyi buraya boşaltın. pH 6-7 olmalıdır. Bu değer wasabi için en uygun ortamı sağlamaktadır.

5 Toprağın kuru olduğundan emin olun. Wasabi nemli ortamı sever ancak toprağın çamur gibi çok sulu olmaması gerekiyor. Yani suladığınızda suyun birikmemesi ve hızlıca emilmesi gerekiyor. Bunu kontrol etmek için biraz su dökün ve gözlemleyin. Yavaş yavaş emiliyorsa biraz daha gübre eklemelisiniz. Ancak su hemen emilip gözden kayboluyorsa doğru ortamı sağlayabildiniz demektir.

Bölüm 2: Wasabi Tohumlarınının Ekimi ve Bakımı

1Sonbaharın sonlarına doğru tohumlarınızı sipariş edin. Wasabi tohumlarının bulunması biraz zordur ve pek çok insan internet üzerinden sipariş etmektedir. Ekim için sonbahar en uygun zamandır çünkü wasabi kök salabilmek için kış mevsimine ihtiyaç duyar. Tohumlarınız elinize ulaştığında onları nemli tutun ve 48 saat içinde ekmeyi unutmayın.

2Tohumları ekin. Ekmeden önceki gece, tohumları küçük bir kaba koyun ve distile suyun içinde bekletin. Bir gece bu suda ıslanması gerekmektedir. Islanma işlemi tohum kabuklarını yumuşatacaktır ve çimlenme sürecini hızlandıracaktır. Tohumları 3-5 cm arayla toprağa ekin ve her bir tohumu yavaşça toprağın içine bastırın.

3Tohumları ve fideleri nemli tutun. Wasabi yarı suda yaşayan bir bitkidir bu yüzden gelişimi için nemli tutulmalıdır. Her gün, filizlenen fideleri taze soğuk suyla ıslatın. Susuz kalırsa kurumaya başlayacaktır.

  • Wasabi daima nemli tutulmalıdır; ancak çamur gibi bir toprağın içinde bekletilmemelidir. Su miktarını çok iyi ayarlamalısınız. Kovalarca su dökmek yerine azar azar dökmelisiniz. Hatta sprey bile kullanabilirsiniz. Hava kuru ve sıcak olduğu zaman günde birkaç kez bu işlemi yapın.
  • Wasabi nemli tutulacağı için küflenme ve hastalanma olasılığı da artacaktır. Bir bitkinin hastalandığını (solduğunu ya da cansızlaştığını) görürseniz diğer bitkilere bulaşmaması için onu ortamdan ayırın.

4 Çevredeki otları temizleyin. Gereksiz otları temizlediğiniz takdirde wasabi köklerinin için gelişimi için gereken alanı sağlamış olursunuz. Günlük sulanan bir bitki olarak wasabi bitkisinin dibinde çok sayıda ot yetişecektir. Birkaç günde bir otları temizleyerek bu problemi kontrol altında tutmalısınız.

Kaynak

http://www.wikihow.com/Grow-Wasabi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir