Yağ Lekesi Nasıl Çıkar

Gerek yemek yaparken, gerek araba motoru temizlerken, gerekse de ev işi yaparken; yağ lekeleri son derece rahatsız edicidir. Diğer lekelerle karşılaştırınca yağ lekeleri, çıkarmaya karşı inatçı ve zorlayıcı olabilir, özellikle de yıkanamayacak bir noktadaysa. Yıkayabileceğiniz giysi parçalarında dahi, yağ lekelerini çıkarmak ciddi efor gerektirebilir. Şansınıza, bir türlü çıkmayan yağ lekeleri için çareler tükenmiş değil. Birkaç küçük numara ile, en inatçı lekelere karşı bile başarı kaydedebilirsiniz. Başlamak için okumaya devam edin.

Giysi ve Kumaşlardaki Yağ Lekelerini Çıkarmak

1Fazla yağı bir bez parçası ya kağıt havlu ile hemen silin. İş yağ lekelerine gelince, kumaştan ne kadar fazla yağ çıkarırsanız, o kadar iyidir. Kıyafetinizde leke olduğunu fark ettiğiniz gibi, kağıt havlu veya bez parçası kullanarak çıkarabildiğiniz kadar yağı çıkarmaya çalışın. Bu, lekenin tamamen ortadan kalkmasını sağlamayacaktır ancak lekenin çok daha kolay çıkmasını sağladığı gibi aynı zamanda onu mümkün olduğu kadar küçültecektir.

  • Leke; tereyağı, mayonez ya da motor yağı gibi yoğun bir yağdan kaynaklanıyorsa, fazla yağı bir bıçak yardımıyla kazıyarak ve kağıt havlu ile ovarak yok etmeyi deneyin.
  • Yağı silerek temizleyin. Lekeyi ovmaya çalışmayın. Bu, temizlemekten ziyade yağın daha da yayılmasına neden olur. 

2Giysileri temizlerken, giysinin iç tarafına karton koyun. Bu yöntem, tüm tekstil ürünleri için yağ lekelerinin yayılmasını engellemek amacıyla kullanılabilir. Yağ lekesi, bir giysi parçası üzerindeyse, temizlemeye başlamadan önce lekenin alt tarafına gelecek şekilde giysinin iç tarafına ince bir tabaka karton, plastik ya da başka bir sıvı geçirmeyen materyal koyun. Bu, hem yağın hem de temizlik için kullandığınız maddenin giysinin alt katmanlarına geçmesini engeller.

  • Çarşaf ya da nevresimler gibi diğer tekstil ürünleri için, yağın alt katmanlara geçmesini engellemek amacıyla kumaşın alt tarafına bir materyal koymak zorunda kalmayabilirsiniz (ya da yapamayacak olabilirsiniz). 

3Lekenin üzerine pudra ya da karbonat sürün. Kumaşın alt katmanlarına geçmiş olan yağ lekelerini çıkarmak için; karbonat, talk pudrası ya da bebek pudrası gibi nötr emici tozları kullanın. Fazla yağı almak için, eski bir diş fırçası yardımıyla tozu kumaşın üzerine yedirin. Tozun katı parçalarının şekil değiştirmeye başladığını göreceksiniz. Bu, tozun yağı emmeye başladığı anlamına gelir. Tozun katı parçalarını temizleyin ve fırçalamaya devam edin. İhtiyaç duyarsanız daha fazla toz ekleyin.

  • Fırçalama işlemine tozun katı parçaları gözle görülmeyecek küçüklüğe ulaşıncaya kadar devam etmelisiniz (Bu işlem genelde beş dakika ya da daha az sürer.). Bitirdiğinizde su ile çitileyerek tozu temizleyin ve kullandığınız fırça ile hafifçe fırçalamaya devam edin. 

4Lekeyi yağ çözücü bulaşık deterjanıyla temizleyin. Sıvı bulaşık deterjanını alın (bulaşık sabunu değil) ve lekenin üzerine küçük bir damla dökün. Diş fırçasını yıkayın ve ardından, üzerine deterjan döktüğünüz lekeyi fırçalayın. Kumaştaki yağın ortadan kaybolması için iki ya da beş dakika kadar fırçalayın.

  • Hassas, yün bir şal ya da koltuk örtüsü gibi çamaşır makinesine atamayacağınız bir kumaş parçası ile çalışıyorsanız, diş fırçasını ıslatıp kumaşı durularcasına temizlemelisiniz. Kurumasına izin verin ve ihtiyaç halinde adımları tekrarlayın (ya da alttaki alternatif metodları inceleyin). 

5Lekeyi deterjanla birlikte ön temizlemeye alın. Çamaşır makinesine atabileceğiniz bir giysi parçası ya da farklı bir kumaştaki lekelerle baş etmeye çalışıyorsanız, leke çıkarma işlemine yıkamayla devam edin. Bunu yapmadan önce, az miktarda çamaşır deterjanını direkt olarak lekenin üzerine sürün ve diş fırçası kullanarak hafifçe ovun.

  • Yıkamadan önce direkt olarak lekenin üzerine deterjan uygulamak, neredeyse tüm leke türlerinde etkili olabilecek eski bir leke çıkarma numarasıdır. Ekstra deterjan, yıkama işlemi sırasında lekeli bölgenin üzerinde daha derin temizlik sağlar. 

6Giysiyi ya da kumaşı makineye yerleştirin. Ön temizliği yapılmış giysi ya da kumaş parçasını benzer giysilerle birlikte çamaşır makinesine atın. Yıkama ayarlarınızı yaparken, giysinin ya da kumaşın etiketindeki tüm yıkama yönergelerini takip edin. Muhteşem bir sonuç için, çok miktarda deterjan kullanın ve su sıcaklığını yüksek tutun. Yerleştirme işlemi bittiğinde, normal yıkama ve kurutma işlemine devam edin.

  • Temizlerken giysinin içerisine bir karton materyal koyduysanız, çamaşır makinesine atmadan önce çıkarmayı unutmayın. 

7İhtiyaç halinde süreci tekrarlayın. Giysi ya da kumaş tamamen kuruduğunda, lekeli bölgede herhangi bir kalıntı ya da solma olup olmadığını kontrol edin. Bu aşamada, çoğu küçük leke çıkmış olmalıdır. Ancak güçlü ve kurumuş lekeler ya da yoğun yağlardan kaynaklanan lekeler tamamen çıkana kadar birkaç yıkama gerektirebilir.

  • Beyaz bir kumaştaki yağ lekesini temizlemeye çalışıyorsanız, kalan yağ lekelerinden tamamen kurtulmak için, başka beyazlarla birlikte çamaşır makinesine atarak, çamaşır suyu ile yıkamayı deneyebilirsiniz. 

8Alternatif leke çıkarma yöntemlerini deneyin. Çoğu giysi ve kumaş için; genellikle her evde bulunabilecek malzemeler kullanılarak gerçekleştirilen yukarıdaki metodlar, lekelerin çoğunu çıkarmada işe yarar. Ancak, leke çıkarmanın birden fazla yöntemi vardır. Daha az bulunan maddeler kullanarak uygulayabileceğiniz birçok farklı yöntem bulunur. Başınız inatçı bir lekeyi temizlerken belaya girdiyse, leke çıkarma işlemi için aşağıdaki yöntemlerden birini deneyebilirsiniz.

  • Aseton: Bu madde, genelde ojeleri çıkarmak için kullanılır ve çoğu kişisel bakım ve kozmetik mağazalarında bulunabilir. Bu işlem için koku ve renk maddeleri içeren asetonları değil, saf aseton kullandığınızdan emin olun. Asetonu direkt olarak lekenin üzerine dökün ve yaymak için kağıt havlu kullanın. İhtiyaç halinde tekrarlayın, ardından asetonu temizleyin ve yıkayın. Aseton, modakrilik, asetat, triasetat ya da ipek veya yün gibi lifli kumaşlarla kullanılmamalıdır çünkü aseton, liflere zarar verebilir.
  • Tuvalet ispirtosu: Tuvalet ispirtosu olarak bilinen izoprofil alkol, çoğu mağazada satılan doğal bir yağ çözücüdür. Yıkamadan önce, alkole batırılmış bir bez parçası yardımıyla lekeyi temizlemeye çalışın.
  • Sprey yağlar: İster inanın, ister inanmayın; WD-40 gibi bazı sprey yağlar, yağ lekelerini çıkarmak için kullanılabilir. Lekeli bölgeye sprey yağı sıkın, ardından emilene kadar yaklaşık yarım saat kadar bekleyin. Son olarak, kumaşı deterjanla ön temizliğe alın ve yukarıda anlatıldığı gibi yıkayın. 

Kaynak:

  • http://www.home-ec101.com/how-to-use-acetone-to-remove-grease-stains/
  • http://www.howtocleanstuff.net/how-to-clean-grease-stains-after-laundry/
  • http://www.wikihow.com/Remove-Oil-Stains

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir