Yalama Olmuş Vidalar Nasıl Çıkarılır?

Tornovida ucu, vida kafasına doğru kaymaya devam ederse, sürtünmeyi veya torku arttırmanız gerekecektir. Ev eşyalarını kullanarak vidayı daha iyi kavramak için birçok basit yol vardır. Gerçekten sıkışmış vidalar için özel bir alete ihtiyacınız olacaktır, ancak bunların çoğu oldukça ucuz ve yaygın bir şekilde bulunur.

Bir Tornavida Kullanma

1. Tutuş kuvvetini en üst düzeye çıkarın. Vida kafasını tornavidayla kavrayabiliyorsanız, son kez elle çıkarmayı deneyin. Şansınızı arttırmak için aşağıdaki talimatları izleyebilirsiniz:

  • Eğer vida metale birleşmişse, vida ile metalin arasına işleyebilecek yağlı bir sprey sıkın, 15 dakika boyunca iyice metalin içine işlemesini için bekleyin.
  • Vidanıza uyan en büyük tornavidayı kullanın.
  • Eğer mümkünse daha az kuvvet uygulamak için İngiliz anahtarı ile kavrayabilirsiniz.

2. Vidanın daha fazla tutunması için başka bir materyal kullanabilirsiniz. Tornavida aşınmış vida ucundan kaymaya devam ediyorsa, ekstra tutuş sağlaması için küçük bir malzeme parçası ile örtün. Tornavidayla tutarak içeri bastırın ve tekrar döndürmeyi deneyin.

  • Bir parça lastik bant
  • Bir parça çelik pamuğu
  • Bir mutfak süngerinin yeşil aşındırıcı parçası
  • Bir parça izole bant

3. Tornavida yerine çekiçle hafifçe vurun. Vida kafasının kırılmasını önlemek için hafifçe tornavidayla vurun. Hassas bir alanda çalışıyorsanız bu adımı atlayabilirsiniz.

4. Döndürürken sertçe itin. Avucunuzu kolunuz doğrudan arka kısımda kalacak şekilde tornavidanın ucuna yaslayın. Tornavidayı döndürdüğünüzde, ön kolunuzla doğrudan vidaya bastırın.

  • Kullandığınız alet kayıyorsa, kullanmayı hemen bırakın. Çünkü devam ederseniz vidanın aşınmış başı daha da aşınır ve işiniz daha da zorlaşır. Tornavidayı doğru yönde çevirdiğinize emin olun ki bu her zaman olmasa da genellikle saat yönünün tersidir (sol gevşeltir, sağ sıkıştırır). Vidayı çıkartırken de sıkıca bastırmak kaymayı önlemeye yardımcı olacaktır.

5. Alanı ısıtın. Vidayı taktığınız nesneye zarar vermeden bu alanı ısıtabilirsiniz, bu genellikle dişlilerin gevşemesini sağlar. Aşırı ısınmayı önlemek için vidaya ısı tabancası ya da şaloma uygulanabilir. Uygularken de tek bir noktaya uygulamayın, sürekli hareket ettirin. Bir damla suyu bir kere cızırdatacak kadar sıcak olduğunda vidayı soğutun ve daha sonra tekrar deneyin.

  • Vida bir bağlantı maddesiyle birlikte yerine koymuşlaysa, ısıtma işlemi işe yarar.

6. Dremel ve testereli düz kafa çentiklerini kesin. Tornavida hala iyi bir tutunmazsa, vida kafasına bir çentik açın. Düz uçlu bir tornavida sokun ve vidayı çevirmeye çalışın. Bunu yukarıdaki yaklaşımlardan herhangi biri ile birleştirebilirsiniz.

Darbeli Vidalama Aleti Kullanımı

1. Darbeli vidalama aleti alın.  Darbeli vidalama aleti, bir ağırlık ve tornavidadan oluşan manuel bir alettir. Kuvvetli bir yapısı vardır, elektronik veya diğer hassas ekipmanlara zarar verebilir. Hasar oluşumundan endişelenirse, sert, yaylı modellerden kaçının, çünkü bunlar zorlu çekiç darbeleri oluştururlar.

  • Aşırı uygulanan kuvvet vidanın çevresindeki malzemeye zarar verebileceğinden, güçlendirilmiş bir darbeli vidalama aleti tavsiye edilmez.

2. Vidaları gevşetmek için vidalama aletini ayarlayın. Bazı modellerde geçiş modu vardır. Diğerlerinde ise kolu çevirerek dönüş yönünü ayarlarsınız.

3. Vidalama aletini yerinde sabit tutun. Doğru boyutta matkap ucu takın. Vidaya yerleştirin ve aleti 90 olik açı ile sabitleyin. Vidalama aletini ortasından kavrayarak sıkıca tutun.

  • Darbeli vidalama aletleri ile gelen bitler genellikle ekstra sert olabilirler, bu da işlemi daha da kolay hale getirir.

4. Lastik başlı bir çekiçle vurun. Vidalama aletinin ucuna sert bir tokmakla hafifçe vurun. Lastik palet aleti çizmenizi engeller.

5. Dönüş yönünü kontrol edin. Bazı vidalama aletlerinin yönleri her işlemden sonra değişebilir. Gerekirse tekrar gevşetme yönünü seçin.

6. Vida tamamen çıkana kadar işlemleri tekrarlayın.

Video

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: ) 3 (Erişim: ) 4 (Erişim: )

Views:
246
Article Categories:
Uncategorized

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir